Valach s Jurčom kvalitu čínskych ciest nepoznajú

SITA|4. aug 2008 o 13:40

BRATISLAVA 4. augusta (SITA) - V pondelok dopoludnia pribudli k slovenským obyvateľom olympijskej dediny v Pekingu aj dvaja z trojice cestných cyklistov, ktorí budú štartovať na Hrách XXIX. olympiády.

Tréner Vendelín Kvetan a jeho asistent a servisman Ladislav Velits sa v pondelok zvítali s Jánom Valachom a Matejom Jurčom. Tretí cestný cyklista Roman Broniš priletí do dejiska OH 2008 v utorok spolu s tenistom Dominikom Hrbatým.

Hoci vekový rozdiel medzi Valachom a Jurčom je až jedenásť rokov, obaja budú v Pekingu štartovať na svojej druhej olympiáde. Tridsaťpäťročný Myjavčan Ján Valach debutoval na OH už pred 12 rokmi v Atlante, Matej Jurčo pred štyrmi rokmi v Aténach, kde súťažil v dvoch disciplínach. V časovke jednotlivcov obsadil 36. miesto, preteky jednotlivcov s hromadným štartom pre defekt nedokončil. Ján Valach skončil v Atlante v pretekoch s hromadným štartom na 68. mieste, keď zaujal dlhým, no napokon neúspešným únikom.

"Bol som vtedy ešte mladý a zariskoval som, čo mi takmer vyšlo," vrátil sa Valach tesne k svojmu olympijskému debutu. "V Číne som nikdy nesúťažil, preto kvalitu tamojších ciest nepoznám. Profil trate na papieri mi veľa nepovie, ja si ju musím prejsť, aby som vedel, ako si v pretekoch mám rozložiť sily," vysvetlil Valach a pokračoval: "Trať bude zrejme ťažká, je na nej jeden deväťkilometrový kopec, ktorý absolvujeme sedemkrát. A potom to je už iba zjazd z kopca. Prakticky budeme jazdiť z kopca a do kopca. Našťastie, spomenuté stúpanie je dosť dlhé, dá sa na ňom zavesiť za súperov. Neviem však, čo s nami urobí veľká horúčava a najmä často spomínaný smog."

"Na rozdiel od Atlanty mám teraz viac skúsenosti, ale možno menej síl. Verím však, že tie skúsenosti prevážia nad ubúdajúcimi silami. Predpokladám, že do cieľa pretekov - aj vzhľadom na deväťkilometrový kopec - príde naraz maximálne tridsať pretekárov. Rád by som sa medzi nimi udržal, a ak sa bude dať, tak v špurte by som sa pokúsil aj o niečo navyše. Ak mi tento zámer vyjde, budem spokojný," konštatoval Ján Valach, jazdec rakúskeho klubu ELK Haus - Simplon a v súčasnosti najskúsenejší slovenský cestný cyklista.

Matej Jurčo už v Ázii jazdil, absolvoval súťaže na Taiwane a v Malajzii. Skúsenosti s čínskymi cestami však podobne ako Valach nemá ani on. "Predpokladám, že budeme jazdiť vo veľkej horúčave a svoju úlohu možno zohrá aj kvalita ovzdušia. Na olympiádu príde približne stošesťdesiat výborne pripravených cyklistov, ktorí budú bojovať o čo najlepší výsledok. Aj z tohto pohľadu to budú mimoriadne ťažké preteky. Ak by som v nich skončil do 50. miesta, bol by som spokojný," zdôraznil Matej Jurčo.

V súčasnosti jazdec nemeckého klubu Milram ďalej pripomenul, že sa v Pekingu ničoho negatívneho neobáva. Podľa neho aj alarmujúce správy o nekvalitnom ovzduší sú asi skôr témou pre médiá ako pre športovcov. Syn bývalého dlhoročného československého reprezentanta Milana Jurča sa skôr obáva toho, či počas pobytu v dejisku OH budú mať cyklisti pred pretekmi vhodné podmienky na tréning. "Neviem, či v tej hustej premávke nám organizátori nájdu priestor na prípravu. Bojím sa, že trénovať budeme musieť jazdiť niekde sto kilometrov od Pekingu, čo bude z hľadiska pomerne napätého časového harmonogramu veľká strata," vyslovil Jurčo svoje obavy z diania.

Rodák z Popradu, ktorý v deň slávnostného otvorenia Hier XXIX. olympiády oslávi 24. narodeniny, má tento rok v nohách už osemdesiat súťažných dní. "Ak by som však nejazdil v profesionálnom klube, nebol by som teraz na olympiáde a nemal by som toľko skúsenosti. V pozícii profesionála si ťažko môžem vyberať nejakú schodnejšiu cestu. Musím sa prispôsobiť taktike a zámerom tímu, v ktorom jazdím," vysvetľoval Jurčo veľký počet odjazdených etáp v v toku 2008.

Pred príchodom do olympijského Pekingu sa Jurčo, vzhľadom na skúsenosti spred štyroch rokov z Atén, obával iba dlhotrvajúcimi kontrolami pri vstupe do olympijskej dediny. "Každý deň sme stratili minimálne hodinu pri odchode a príchode, ochranka každého veľmi dôkladne kontrolovala. Ak sme išli počas deň dva či trikrát trénovať, čakaním v rade sme takto stratili aj tri hodiny, čo bolo veľmi veľa. Chápem, že bezpečnosť športovcov je prvoradá, ale prísne bezpečnostné kontroly nám poriadne liezli na nervy. Kontrolovali nám ešte aj fľaše s nápojmi," prezradil slovenský reprezentant.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Valach s Jurčom kvalitu čínskych ciest nepoznajú