V piatok sa hrá Superpohár, favoritom Barcelona

(Autor: SITA/AP)
SITA|26. aug 2011 o 10:00

Monacký Štadión Ľudovíta II. bude v piatok večer (od 20.45 h) dejiskom zápasu o 36. futbalový Superpohár, stretnú sa v ňom šampióni Ligy majstrov a Európskej ligy - FC Barcelona a FC Porto.

MONACO. Favoritmi sú hráči španielskeho veľkoklubu, podceňovať však nemožno ani Portugalčanov a to aj napriek predaju produktívneho útočníka Falcaa.

"Draci" sa zo zisku tejto trofeje tešili v roku 1987, keď zdolali Ajax Amsterdam dvakrát 1:0, Barcelončania si v roku 1992 poradili s Werderom Brémy, v roku 1997 s Borussiou Dortmund a v roku 2009 so Šachťorom Doneck.

Porto má na konte dva neúspechy, "Barca" štyri a jej ôsma účasť v zápase o kontinentálnu korunu je rekordom. Zaujímavosťou je, že kouč FC Barcelona Josep Guardiola uspel v rokoch 1992 a 1997 ako hráč a v roku 2009 ako tréner. Guardiola sa môže stať šiestym kormidelníkom a prvým Španielom, ktorý má na konte dva Superpoháre, no v ostatných štyroch sezónach mužstvá už aspoň raz úspešných trénerov odchádzali z ihriska vždy so sklonenou hlavou.

Guardiolovi bude s určitosťou chýbať zranená dvojica stopérov Gerard Piqué a Carles Puyol, nepravdepodobný je aj štart Alexisa Sáncheza od úvodných minút, no v základnej zostave by nemal chýbať Francesc Fábregas. Na druhej strane Vítor Pereira má s výnimkou Alexa Sandra k dispozícii svoj najsilnejší káder, vrátane letných posíl Stevena Defoura a Klébera.

Celkovo sa Porto a Barcelona stretli sedemkrát, Katalánci zvíťazili štyrikrát, FC Porto má na konte o jeden úspech menej. Arbitrom prestížneho duelu bude Holanďan Björn Kuipers. Víťazné mužstvo zinkasuje 1,6 milióna eur, zdolaný finalista o 400-tisíc menej.

Pravdepodobné zostavy:

FC Barcelona: Pinto - Dani Alves, Mascherano, Abidal, Adriano Correia - S. Busquets, Xavi, Fábregas - Pedro, Messi, D. Villa

FC Porto: Helton - Maicon Pereira, N. Otamendi, Rolando, Á. Pereira - Fernando, Defour, Moutinho - Hulk, Kléber, Varela

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»V piatok sa hrá Superpohár, favoritom Barcelona