V KHL historicky prvý draft

SITA|30. máj 2009 o 11:57

Ruská Kontinentálna hokejová liga zavádza do európskeho športu ďalší netradičný aspekt, prvýkrát v histórii sa v ligovej súťaži na starom kontinente uskutoční draft nádejí.

MOSKVA. Premiérový výber nováčikov sa uskutoční 1. júna. Ruské tímy nebudú draftovať zatiaľ vo veľkom podobne ako v NHL, niektoré avizujú, že si vyberú minimálny počet hráčov. Kluby KHL majú v ponuke pred draftom celkovo 749 mien, výber bude mať 4 kolá.

V ponuke hráčov sú mnohé známe mená z minulosti - synovia slávnych otcov. Nechýba medzi nimi potomok Petra Bondru David, Andrej Bykov, Radko Gudas, Anton Gustafsson, Vladimir Růžička a mnohí ďalší.

K dispozícii budú aj veľké talenty, ktoré však pravdepodobne v KHL hrať nebudú a kluby si ich preto nevyberú. Jednotkou skautských zoznamov medzi hokejistami pôsobiacimi v zámorských juniorských súťažiach je John Tavares, ktorý môže byť aj prvým výberom v drafte NHL. Na európskom kontinente je najvyššie Švéd Victor Hedman. Vysoko v tomto rebríčku sú rovnako ako v zámorí slovenské talenty Richard Pánik (14. miesto) a Tomáš Tatar (17. priečka).

Právo prvého výberu v drafte KHL dostal tím Dinamo Minsk, ktorý obsadil v premiérovej sezóne KHL 22. miesto. Pôvodne mal ako prvý vyberať Chimik Voskresensk, toho však rovnako ako Viťaz Čechov ťažia finančné problémy a vedenie KHL mu zrušilo jeho preddraftovú pozíciu. Podľa servera championat.ru sa Dinamo Minsk pri svojom prvom výbere nezamerá na hviezdneho mladíka z Európy alebo zámoria, ale skôr siahne po útočníkovi Krídel Sovietov Arťomovi Tomilinovi alebo obrancovi Nikitovi Zajcevovi. Obaja sú ročník narodenia 1991. Podľa pravidiel KHL sú na zozname ruských mladíkov len tí, ktorí nie sú chránení ich materským klubom. Ak si klub vyberie domáceho hokejistu, potom musí zaplatiť jeho pôvodnému tímu "výchovné". Najvyššie na ruskom zozname je Michail Pašnin z Čeľabinska, Tomilinovi a Zajcevovi patria ďalšie priečky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»V KHL historicky prvý draft