V extralige mužov 9 družstiev, medzi ženami 3 nováčikovia

SITA|13. júl 2007 o 13:46

BRATISLAVA 13. júla (SITA) - V piatok 13. júla vyžrebovali v Bratislave nový ročník najvyšších volejbalových súťaží od kategórií kadetov až po extraligy mužov a žien. V najvyššej mužskej súťaži bude hrať ...

BRATISLAVA 13. júla (SITA) - V piatok 13. júla vyžrebovali v Bratislave nový ročník najvyšších volejbalových súťaží od kategórií kadetov až po extraligy mužov a žien. V najvyššej mužskej súťaži bude hrať iba deväť družstiev, z volejbalovej mapy úplne zmizla Žilina, ktorá bude mať zastúpenie iba v súťaži žien a v mládežníckych vekových kategóriách.

Mužská extraliga je rozdelená na tri časti. V prvej od 29. septembra bude hrať sedem družstiev systémom každý s každým doma - vonku. Majstrovský VK Nové Mesto nad Váhom a vicemajstrovský VKP Bratislava budú v tom čase účinkovať v európskych pohárových súťažiach, a tak sa do domácej najvyššej súťaže zapoja až v jej druhej časti. V nej sa bude hrať v dvoch skupinách - o 1. - 6. miesto a 7. - 9. miesto. V prvej skupine sa začína "od nuly", postúpia do nej prvé štyri družstvá v konečnej tabuľke po prvej fáze, VK Nové Mesto nad Váhom a VKP Bratislava. Opäť sa stretnú každé s každým doma - vonku. Zvyšné tri družstvá si výsledky z prvej fázy prenášajú ďalej a budú hrať štvorkolovo (2x doma a 2x vonku) každé s každým. Prvé dve družstvá z tejto skupiny postúpia do play off, tretie bude hrať po súťaži baráž o udržanie. Štvrťfinále play off sa bude hrať systémom 1-8, 2-7 atď. na tri víťazné zápasy. Postupujúci sa stretnú v semifinále opäť na tri víťazné duely, finále bude na 4 víťazstvá, o bronz sa bude hrať na 3 víťazné zápasy. Nového majstra spoznáme najneskôr 30. apríla. Nováčikom medzi slovenskou mužskou elitou je TJ Slávia Svidník.

Do ženskej extraligy sa prihlásilo desať družstiev. Zaujímavosťou je, že sú v nej až traja nováčikovia - okrem ŽP Šport (Podbrezová), ktorý si vybojoval postup z nižšej súťaže, sa v najvyššej súťaži predstavia aj Združenie športových klubov UKF Nitra (kúpilo licenciu od bratislavskej Slávie UK VM) a VK Račianska Bratislava (kúpilo licenciu od Strojára Malacky). Okrem toho VK ŽU Žilina bude hrávať pod hlavičkou ŠG Rosinská. Titul obhajuje Senica pod novým názvom Volejbal klub Senica s.r.o. Model súťaže je podobný s mužským. V prvej fáze, ktorá sa začína o týždeň neskôr ako mužská (6. októbra), sa stretne všetkých desať družstiev každé s každým doma - vonku. Výsledky z prvej fázy si prenesú do druhej časti, kde rovnako ako u mužov sa bude hrať v skupine o 1. - 6. miesto (opäť každý s každým doma - vonku) a 7. - 10. miesto (každý s každým dvakrát doma - dvakrát vonku). Najlepšia osmička bude hrať play off. Štvrťfinále, semifinále i finále sa bude hrať na tri víťazstvá, nový majster bude známy najneskôr 29. apríla. Deviate družstvo v konečnej tabuľke bude hrať po súťaži baráž o udržanie v extralige, desiate družstvo automaticky vypadáva do 1. ligy.

"Aj keď sme žrebovali v piatok trinásteho, verím, že nový ročník súťaží bude bez problémov. Tie sme mali už pri prijímaní prihlášok, keď niektoré družstvá poslali formuláre neskoro, iné neúplné a my sme ich museli pokutovať už v tejto fáze. Dúfam, že tým sme si všetko zlé už vyčerpali," povedal po žrebe súťažný riaditeľ Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Ľubomír Stražay.


Dvojice prvého kola extraligy mužov:

TJ Slávia Svidník - voľno

VK Chemes Humenné - VŠK Púchov

VK Ekonóm SPU Nitra - VK PU Prešov

MVK Lokomotíva Zvolen - VO TJ Strojár Malacky


Dvojice prvého kola extraligy žien:

ŠG Rosinská Žilina - VTC Pezinok

VK TU Košice - VK Račianska Bratislava

Slávia UK Bratislava - ZŠK UKF Nitra

Doprastav Bratislava - VO ŠG Nitra

VK Senica s.r.o. - ŽP Šport


Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»V extralige mužov 9 družstiev, medzi ženami 3 nováčikovia