V Európskej lige ide ďalej len Trnava, Slovan aj Senica vypadli

TASR|26. júl 2012 o 21:23

Cyperský APOEL vyhral v Senici, Slovan nedokázal streliť gól Videotonu. Trnave uhrala v Írsku postupový výsledok 1:1.


BRATISLAVA. Futbalisti FK Senica podľahli vo štvrtkovom odvetnom zápase 2. predkola Európskej ligy na domácom ihrisku APOEL-u Nikózia 0:1 a ukončili tak svoje pôsobenie v pohárovej Európe 2012/13.

Po bezgólovom polčase rozhodol o triumfe hostí v 73. minúte stredopoliar Helio Pinto.

Cyperský klub, ktorý v prvom zápase zvíťazil 2:0, narazí v 3. predkole na nórsky Aalesunds FK.

Ďalší slovenský zástupca Spartak Trnava odchádzal do Írska s náskokom dvoch gólov. Darilo sa mu aj na trávniku Sligo Rovers, kde remizoval 1:1 a postupuje.

Zverenci trénera Pavla Hoftycha mohli v prvom polčase prehrávať, ale domáci Danny North zahodil penaltu, a ani kapitán Danny Ventre nevyužil veľkú šancu v 38. minúte.

Trnava v druhom polčase otvorila skóre, keď priamy kop v 70. minúte presne napálil k tyčke Peter Čvirik a rozhodol o postupe Trnavy. V nadstavenom čase vyrovnal ešte Jason McGuinness, ale na postupe hostí to už nič nezmenilo.

Trnavčania sa teraz môžu tešiť na atraktívneho súpera, ktorým bude rumunská Steaua Bukurešť. Prvý súboj odohrajú "andeli" 2. augusta v Rumunsku, odveta je potom na programe 9. augusta na Štadióne Antona Malatinského.

Futbalisti Slovana Bratislava hrali na pôde maďarského vicemajstra Videoton FC bez gólov a po remíze 1:1 spred týždňa na Pasienkoch nepostúpili do 3. predkola.

Ďalej idú zverenci portugalského kouča Paula Sousu, ktorých čaká v ďalšej fáze belgický KAA Gent.

ico

Európska liga, 2. predkolo, odvety

FK Senica - APOEL Nikózia 0:1 (0:0)

Gól: 73. Pinto. Rozhodoval: Dan Tudor (Rum.), ŽK: Masaryk - Borda, 3069 divákov.

prvý zápas: 0:2, postúpil APOEL

Senica: Švenger - Krajčík, Koutný, Brabec, Kalabiška - Križko (80. Štěpánek) - Diviš (78. Frýdek), Babic (74. Varadi), Kóňa, Blackburn - Masaryk

APOEL: Chiotis - Sergio, Borda, Zuela, Alexandrou - Pinto (88. Charalampuos), Morais - Charalambides (74. Aloneftis), Benachour (64. Sousa), Manduca - Ailton

Senica vstúpila do zápasu aktívne a už v 4. minúte vypálil z otočky z vnútra šestnástky Blackburn, no brankár hostí Chiotis nemusel zasahovať.

Domáci sa v úvodnej štvrťhodine snažili nakopávanými loptami hľadať Masaryka na hrote útoku, no keďže sa tento spôsob hry ukázal neúčinný, začali viac kombinovať.

Zmena rytmu hry senickým hráčom prospela a hoci sa nedostávali do vyložených šancí, loptu mali častejšie na kopačkách než favorit dvojzápasu.

V 26. minúte sa domáci dožadovali odpískania ruky brankára po malej domov, no rozhodcova píšťalka zostala nemá. Najväčšia šanca Senice sa zrodila v 35. minúte, ale Blackburn namieril hlavou iba nad brvno.

Veľké šance a napokon i gól videli tri tisícky divákov až po zmene strán. Už po troch minútach zmaril Švenger tutovku Ailtona a pri dorážke Benachoura mu pomohla pravá žrď. Onedlho bol Švenger opäť v permanencii, keď si poradil so strelou Charalambidesa.

V 51. minúte sa naskytla veľká šanca Masarykovi, no domáci kanonier z hranice veľkého vápna tesne minul. Na opačnej strane na seba opäť upozornil Ailton, ktorý si položil Švengera, no dostal sa zo streleckého uhla a jeho následná strela nebola dostatočne razantná.

Divácky atraktívny zápas v ideálnom futbalovom počasí pokračoval aj naďalej, pričom zápletku doň mohol vniesť v 55. minúte Masaryk, ale na päťke nedokázal upratať loptu do siete a vzápätí sa neujala ani Brabcova strela. Jediný gól stretnutia zaznamenal v 73. minúte Pinto, ktorý ukážkovým lobom minimalizoval postupové šance domácich.

Tí napriek tomu nepoľavili v útočnej aktivite, ale onedlho mohli inkasovať opäť, keby Koutný z bránkovej čiary nevykopol zakončenie striedajúceho Aloneftisa. V závere sa už nič dôležité neudialo a z postupu do 3. predkola sa tešil APOEL.

Aktéri hodnotia:

Zdeňek Psotka, tréner Senice: "V prvom rade sa chcem poďakovať hráčom, ktorí predviedli skvelý výkon nielen v tomto zápase, ale i v ostatných zápasoch tohtoročnej edície Európskej ligy. Som na nich hrdý. Súper nás v prvom polčase trochu podcenil, dobre sme kombinovali, mali sme šance, no nedokázali ich využiť. Nehovorím, že sme mali na postup, ale víťazstvo sme v tomto dueli mohli dosiahnuť. Celkovo sme myslím zanechali dobrý dojem a najväčším zadosťučinením bol pre nás potlesk tribún po záverečnom hvizde rozhodcu."

Ivan Jovanovič, tréner APOEL-u:"V prvom polčase sme nehrali vôbec dobre. Defenzíva bola v poriadku, ale nefungoval stred poľa, ani útok. Senica dobre držala loptu a svojim výkonom nás zaskočila. Po zmene strán to bolo z našej strany oveľa lepšie. Vytvorili sme si množstvo šancí, napokon strelili gól a zaslúžene zvíťazili. Na zakončení však musíme v každom prípade popracovať. Chcem ešte pochváliť senický klub za celkovú starostlivosť a kvalitu trávnika, do budúcnosti im prajem všetko dobré."

Milan Švenger, brankár Senice: "Rozhodne som si zachytal. V prvom zápase hral APOEL od začiatku naplno, u nás čakali, čo budeme hrať. V momente, keď sme to otvorili, ukázal svoju silu. Pre také góly, aký som inkasoval, chodia ľudia na štadióny, sú jednoducho ozdobou futbalu. Podali sme však dôstojný výkon a dúfam, že sme si opäť naklonili fanúšikov na našu stranu po nevydarenom úvode ligovej sezóny."

Matej Krajčík, obranca Senice: "Predviedli sme dobrý výkon, nemáme sa za čo hanbiť, ľudia nám celý zápas fandili. Samozrejme, vedeli sme, kto je náš súper a všetci videli, proti akému tímu sme mali tú česť. Zanechali sme však dobrý dojem a so súťažou sa rozlúčili dôstojným spôsobom. Dúfam, že sa týmto duelom odrazíme k lepším výkonom v domácej lige."

Pavol Masaryk, útočník Senice: "Naše mužstvo sa za výkon v tomto zápase rozhodne nemusí hanbiť. Dali sme do toho srdce i bojovnosť, APOEL je však veľmi silný protivník. Keby sme dali gól, mohlo to byť zaujímavejšie. Súper by znervóznel a stále by bolo dosť času na druhý gól. Ukázali však veľké skúsenosti a ich gól bol vyústením toho, že sú skrátka niekde inde ako my. Dúfam však, že výkon z tohto duelu dokážeme preniesť do ligy."

trn.jpg

Foto - TASR

Sligo Rovers - Spartak Trnava 1:1 (0:0)

Góly: 90.+3 McGuinness - 70. Čvirik, ŽK: Ventre, Peers, Cawley - Filipko. Rozhodoval: Lajuškin (Rus.), 3574 divákov.

prvý zápas: 1:3, postúpila Trnava

Sligo: Rogers - Conneely, Peers, McGuinness, Ventre (72. Ventre) - Ndo - Cawley, Millien (77. Connolly), Boco, Gaynor - North (50. Qugley)

Spartak: Filipko - Stožický, Janečka, Čvirik, Hanzel - Mikovič (67. Gašparík), Karhan, Gross, Bicák - Vyskočil (62. Čarnota), Schranz (85. Koubský)

V úvodných minútach oťukávania sa hral rýchly a vyrovnaný futbal, hostia pôsobili pokojne, hoci domácich hnalo dopredu výborné publikum. Rovers sa snažili prebrať aktivitu, v 9. minúte ale strieľal Mikovič, netrafil ale loptu ideálne.

Postupne sa Sligo dostávalo do tlaku, v 22. minúte po rohu McGuinness hlavičkoval do brány, na čiare ale hostia odvrátili. V 26. minúte fauloval v 16-ke brankár Filipko a domáci kopali penaltu. Tú však North napálil do stredu brány a Filipko loptu vyboxoval. Po chybnej rozohrávke domácich v 33. minúte prihral Gross Stožickému, jeho strelu ale gólman Rogers kryl.

V 38. minúte mohlo ísť Sligo do vedenia, sám pred Filipkom sa po odrazenej lopte ocitol Ventra a chcel ho obísť, ale brankár Trnavy sa mu vrhol pod nohy a šancu zlikvidoval. Na druhej strane mohol o všetkom rozhodnúť Bicák, jeho strela z 10 metrov však cestu do siete nenašla.

V druhom polčase Trnava bojovala a kontrolovala priebeh a dokázala aj gólovo udrieť. V 69. minúte striedajúci Gašparík vybojoval priamy kop asi z 20 metrov a z neho o minútku Čvirik peknou umiestnenou strelou k tyčke prakticky rozhodol o postupe "červeno-čírnych". Už na 2:0 mohol zvýšiť v 74. minúte Gašparík, jeho strela ale opečiatkovala len hornú tyč domácej brány.

V nadstavenom čase sa domáci, ktorých diváci vytlieskali, ešte dočkali vyrovnania, keď akciu Ndoa premenil na 1:1 McGuinness. Hostia sa však napriek strate výhry mohli tešiť zo zaslúženého postupu do ďalšej fázy v pohárovej Európe.

Aktéri hodnotia:

Pavel Hoftych, tréner Spartaka: "Bolo to veľmi ťažké stretnutie. Hralo sa v krásnej, búrlivej atmosfére. Domáci opäť potvrdili kvalitu, nie nadarmo vedú írsku ligu. Veľmi dôležitý moment duelu bola penalta, ktorá možno ani nemala byť odpískaná, no Miro Filipko ju skvele chytil. Súper aj my sme mali štyri gólové šance. Súper sa často dostával k štandardkám, čím bol veľmi nepríjemný. Gól Petra Čvirika priniesol upokojenie. Škoda, že sme neskórovali už v prvom dejstve. Tím každopádne predviedol výborný kolektívny výkon. Ideme do ďalšieho kola, z čoho máme veľkú radosť."

Peter Čvirik, strelec gólu: "Treba povedať, že hlavný prvý polčas bol pre nás veľmi ťažký. Začali hrať fyzicky veľmi náročný futbal. Pri penalte nám nebolo všetko jedno, ale veril som Mirovi Filipkovi, že ju chytí. Pomohlo nám to, aby sme sa nakopli. Uhrali sme dobrý výsledok. Som strašne rád, že sme postúpili. Štadión v Sligu je maličký, atmosféra však bola búrlivá. Je to úplne niečo iné, ako keď na ligu príde tisíc ľudí. Klobúk dole pred Írmi. Každý si myslí, že írska liga je slabá, hrajú len nakopávané lopty. Ukázalo sa však, že kombinačne sú inde ako my."

slovan.jpg

Foto - SME. Tibor Somogyi

Videoton FC - Slovan Bratislava 0:0

Góly:, ŽK: Nikolič, Kovács, Balufo, Božovič - Milinkovič, Peltier, Bagayoko. Rozhodoval: Gautier (Fr.)

prvý zápas: 1:1, do 3. predkola postúpil Videoton

Videoton: Božovič - Szolnoki, Caneira, Vinicius, Stopira - Tóth (67. Kovács) - Gyurcsó (86. Torghelle), Sándor, Mitrovič, Oliveira (81. Balufo) - Nikolič

Slovan: Putnocký - Bagayoko (88. Jánošík), Pauschek, Gorosito, Lukšík - Kopúnek - Grendel (83. Szarka), Halenár (78. Hlohovský), Milinkovič - Šebo, Peltier

Slovan sa snažil od úvodných minút niečo robiť s nie príliš dobrým výsledkom z prvého zápasu. Jeho hráči vedeli, že musia streliť gól a snažili sa o to. Čisté šance si ale proti pozornej domácej obrane iba ťažko vypracovávali. Najväčšiu šancu "belasých" spálil v 33. minúte kapitán Filip Šebo. Ten po centri v dobrej pozícii pohotovo zakončil, trafil ale iba bočnú žrď Božovičovej brány.

Hráči Videotonu mali skvelý pohyb, čakali na svoju šancu, ale aj obrana hostí hrala obetavo a pozorne. V 38. minúte sa aktívny Oliveira už po rýchlej akcii k zakončeniu nedostal. V 52. minúte to skúsil opäť Oliveira, ale jeho strela len tesne minula Putnockého bránu.

V 67. minúte mali veľkú šancu rozhodnúť o osude duelu domáci. Gorosito ešte zmaril šancu Gyurcsóovi, odrazená lopta sa dostala k Oliveirovi, ale našťastie pre hostí jeho strelu zblokovala hradba tiel. Potom mohol zmeniť skóre na druhej strane Peltier, dostal sa k nemu dlhý center zo štandardky, ale už bol v ťažkej pozícii a loptu trafil len slabo, takže sa ani nedostala k nabiehajúcim spoluhráčom.

Päť minút pred koncom sa v brejku rútil sám na Putnockého šikovný Gyurcsó, ale zaváhal, keď slabo strieľal do náručia Putnockého. V 89. minúte tvrdo spoza 16-ky napálil Kopúnek, ale Božovič sa vytiahol efektnou aj efektívnou robinzonádou. Záver si maďarský tím už postrážil a postúpil ďalej.

Aktéri hodnotia:

Petr Kašpar (viceprezident a generálny riaditeľ Slovana Bratislava): "Keď neprehráte ani v jednom z dvoch vzájomných stretnutí a napriek tomu nepostúpite do ďalších bojov, je to ešte smutnejšie. Vedeli sme, že v odvete musíme skórovať, ak chceme postúpiť. A to sme chceli, bohužiaľ to nevyšlo. Dnes sme určite mali na jeden gól, je to škoda. Chlapci sa však za výkon na maďarskej pôde nemusia hanbiť, podali veľmi dobrý výkon. Prehrali sme si to v prvom meraní síl.“

Paulo Sousa (tréner Videotonu): "Gratulujem hráčom, ale aj fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť v hojnom počte a ich povzbudzovanie malo pre mojich zverencov veľký význam. Slovan má veľmi kvalitný tím, ktorý dokáže uplatňovať svoju silu v krídelných priestoroch a utvárať si príležitosti v pokutovom území. Podarilo sa nám však kvalitným napádaním eliminovať silu súpera. Celkovo sme dobre reagovali na všetky situácie. Som šťastný z postupu do ďalšieho kola, pretože práve po ňom sme túžili."

György Sándor (stredopoliar Videotonu). "Takticky sme veľmi dobre nadviazali na výsledok prvého stretnutia, ktorý nám zabezpečil miernu výhodu. Teraz nastal čas analyzovať silu nášho najbližšieho súpera, ktorým bude Gent, ale ešte predtým sa musíme koncentrovať na nedeľňajší ligový zápas."

Vladimír Weiss, tréner Slovana: "Nepostúpilo lepšie mužstvo, ale mužstvo, ktoré dokázalo streliť gól na ihrisku súpera. Dnes musím hráčov pochváliť za snahu, jednoducho dali do toho všetko, ale v ofenzíve chýbala kvalita. Veľmi dobre zahrala obrana, prakticky nepustila súpera do šance. Individuálne výkony dnes podali výborné Milinkovič a Grendel. Ale v útoku sme nevedeli streliť ten potrebný postupový gól."

el.jpg

ico

Európska liga, 2. predkolo, odvety

FC St. Johnstone - Eskisehirspor 1:1 (1:0)

Góly: 35. Tade - 51. sari

prvý zápas 0:2, postúpil Eskisehirspor


Portadown FC - Slaven Belupo Koprivnica 2:4 (1:2)

Góly: 45.+2 Lecky, 67. McCafferty - 10. Bubnjič, 14. Brlek, 62. a 64. Šaban

prvý zápas 0:6, postúpila Koprivnica

FK Sarajevo - Levski Sofia 3:1 (2:1)

Góly: 12. a 62. Husejnovič, 14. Suljič - 34. De Carvalho (z 11m)

prvý zápas 0:1, postúpilo Sarajevo

Admira Wacker Mödling - Žalgiris Vilnius 5:1 (3:1)

Góly: 4. Schwab, 14. a 52. Ježek (prvý z 11m), 31. Ouedraogo, 70. Hosiner - 22. Kuklys

prvý zápas 1:1, postúpil Mödling


FH Hafnarfjördur - AIK Štokholm 0:1 (0:1)

Gól: 40. Lorentzson

prvý zápas 1:1, postúpil Štokholm


KA Akureyri - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:1)

Gól: 31. Magera

prvý zápas 0:3, postúpila Boleslav


St. Patrick's Athletic - Široki Brijeg 2:1 pp (1:1, 1:0)

Góly: 39. Russell, 105. Fagan - 65. Džidič

prvý zápas 1:1, postúpil St. Patrick's

FC Skonto Riga (Lot.) - Hajduk Split (Chor.) 1:0 (0:0)

Góly: 90.+ Sinelnikovs

prvý zápas 0:2, postúpil FC Skonto Riga


CZ Belehrad (Srb.) - FC Naftan Novopolotsk (Biel.) 3:3 (2:1)

Góly: 9. Kasalica, 15. Dimitrijevič, 90.+ Vešovič - 21. Sorokin, 58. Naumov, 82. Kovalenko

prvý zápas 4:3, postúpila CZ Belehrad

Legia Varšava (Poľ.) - FK Liepajas Metalurgs (Lot.) 5:1 (2:1)

Góly: 4. a 39. a 79 Saganowski, 57. Gol, 61. Žiro - 45.+ Kamešs

prvý zápas 2:2, postúpila Legia Varšava

FK Zeta (Č. Hora) - JJK Jyväskylä (Fín.) 1:0 (0:0)

Góly: 82. Došljak

prvý zápas 2:3, postúpil FK Zeta


Lech Poznaň (Poľ.) -FK Chazar Länkäran (Azer.) 1:0 (1:0)

Góly: 15. Tonev

ČK: 90.+ Amirguliyev (Länkäran)

prvý zápas 1:1, postúpil Lech Poznaň

Asteras Tripolis (Gréc.) - Inter Baku (Azer.) 1:1 (0:0, 1:1), na pok. kopy 4:2

Góly: 68. Ximo Armero - 88. Schutz, rozh. penalta Perrone (Asteras)

prvý zápas 1:1, postúpil Asteras Tripolis


Tromsö (Nór.) - NK Olimpija Ľubľana (Slovin.) 1:0 (0:0, 1:0)

Góly: 108. Koppinen, ČK: 120. Radujko (NK Olimpija)

prvý zápas 0:0, postúpilo Tromsö

Zimbru Kišiňov (Mold.) - Young Boys Bern (Švaj.) 1:0 (1:0, 0:0), na pok. kopy 1:4

Góly: 42. Barachojev, rozh. pok. kop: Costanzo (Young Boys)

prvý zápas 0:1, postúpil Young Boys Bern

Viktoria Plzeň (ČR) - Metalurgi Rustavi (Gruz.) 2:0 (2:0)

Góly: 7. Michal Ďuriš, 10. Darida

prvý zápas 3:1, postúpila Viktoria Plzeň

Vitesse Arnhem (Hol.) - Lokomotiv Plovdiv (Bul.) 3:1 (2:0)

Góly: 25. van Ginkel, 45.+ van Aanholt 48. Bony - 80. Zlatinski

prvý zápas 4:4, postúpil Vitesse Arnhem

Širak Gjumri - Bne Jehuda Tel Aviv 0:1 (0:1)

Gól: 31. Menashe

prvý zápas: 0:2, postúpil Tel Aviv


Ordabassy Šymkent - Rosenborg BK 1:2 (1:0)

Góly: 32. Gueye - 67. Fredheim Holm, 90.+4 Dočkal, ČK: 77. Wangberg (Rosenborg)

prvý zápas: 2:2, postúpil Rosenborg

FC Dila Gori - Aarhus GF 3:1 (0:1)

Góly: 63. a 83. Vatsadze, 74. Šašiašvili - 34. Skender (vl.)

prvý zápas: 2:1, postúpil Dila Gori


Gandsassar Kapan - Servette Ženeva 1:3 (0:0)

Góly: 90.+1 Avagyan - 47. De Azevedo, 65. a 68. Pont

prvý zápas: 0:2, postúpila Ženeva


Metalurg Skopje - Ruch Chorzów 0:3 (0:2)

Góly: 9. Janoszka, 15. STRAKA, 62. Piech, ČK: Dragovič (Skopje)

/Peškovič odchytala celý zápas, Straka odohral celý zápas a v 15. minúte skóroval (obaja Ruch)/

prvý zápas: 1:3, postúpil Chorzów

Čelik Nikšič - Metalurg Doneck 2:4 (1:1)

Góly: 23. Jovovič, 50. Zorič (z 11m) - 15. Danilo, 54. Junior Moraes, 72. Volovik, 84. Ze Soares

prvý zápas: 0:7, postúpil Doneck


Kuopio PS - Maccabi Netanja 0:1 (0:1)

Gól: 38. Saba'a

prvý zápas: 2:1, postúpilo Kuopio

FK Gomeľ - Renova Dzepciste 0:1 (0:0)

Gól: 56. Andonov

prvý zápas: 2:0, postúpil Gomeľ


FK Aktobe - FC Milsami Orhei 3:0 (1:0)

Góly: 39. Chajrullin, 50. Gejnrich, 90.+3 Furdui (vl.)

prvý zápas: 2:4, postúpilo Aktobe

Inter Turku - Twente Enschede 0:5 (0:3)

Góly: 4. a 37. Fer, 7. Plet, 77. a 89. Chadli

prvý zápas: 1:1, postúpilo Twente

IF Elfsborg - Dacia Kišiňov 2:0 (2:0)

Góly: 9. a 40. Nilsson

prvý zápas: 0:1, postúpil Elfsborg

Suduva Marijampole - Vojvodina Novi Sad 0:4 (0:3)

Góly: 4. Moreira, 37. Škuletič, 40. Stevanovič, 48. Oumarou

prvý zápas: 1:1, postúpila Vojvodina


MyPa Anjalankoski - Rapid Bukurešť 0:2 (0:2)

Góly: 19. Surdu, 42. Ilijoski

prvý zápas: 1:3, postúpil Rapid


Honvéd Budapešť - Anži Machačkala 0:4 (0:1)

Góly: 7. a 81. Eto'o, 53. Traore, 68. Šatov, ČK: 55. Vernes (Honvéd)

prvý zápas: 0:1, postúpila Machačkala

Aalesund FK - KF Tirana 5:0 (1:0)

Góly: 45. Barrantes, 48. Nation, 64. a 77. James, 83. Stewart

prvý zápas: 1:1, postúpil Aalesund

Anorthosis Famagusta - Levadia Tallinn 3:0 (2:0)

Góly: 13. Calvo, 41. Okkas, 62. Laborde

prvý zápas: 3:1, postúpila Famagusta


Kalmar FF - NK Osijek 3:0 (2:0)

Góly: 25. Dauda, 45.+1 Smoje (vl.), 90.+3 Nouri

prvý zápas: 3:1, postúpil Kalmar


CSKA Sofia - Mura Murska Sobota 1:1 (1:0)

Góly: 18. Popov - 76. Fajič

prvý zápas: 0:0, postúpila Mura


SV Ried - Šachťor Soligorsk 0:0

prvý zápas: 1:1, postúpil Ried


KAA Gent (Belg.) - FC Differdange 03 (Lux.) 3:2 (1:2)

Góly: 41. Melli, 63. Conté, 74. Kola - 24. Rafik, 37. Bettmer

prvý zápas 1:0, postúpil Gent

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»V Európskej lige ide ďalej len Trnava, Slovan aj Senica vypadli