V Budapešti začínajú ME v krasokorčuľovaní

Nicole Rajičová, slovenská reprezentantka v krasokorčuľovaní vystupuje počas Memoriálu Ondreja Nepelu v Bratislave 3. októbra 2013.
Nicole Rajičová, slovenská reprezentantka v krasokorčuľovaní vystupuje počas Memoriálu Ondreja Nepelu v Bratislave 3. októbra 2013. (Autor: TASR)
SITA|14. jan 2014 o 10:13

Na majstrovstvá Európy sa predstavia aj štyria Slováci. K sólistke Nicole Rajičovej a tanečnému páru Federica Testová, Lukáš Csölley pribudol aj Marco Klepoch.

BUDAPEŠŤ. Siedmykrát v histórii bude Budapešť hostiť majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní. Kontinentálna elita sa do maďarskej metropoly vráti po desiatich rokoch od stredy 15. do nedele 19. januára.

Do Budapešti prídu obhajovať vlaňajšie tituly Carolina Kostnerová z Talianska, Javier Fernández zo Španielska i ruská športová dvojica Tatiana Volosožarová s Maximom Trankovom.

Chýbať budú len tanečníci Jekaterina Bobrovová s Dmitrijom Solovijovom z Ruska.

Na európskom šampionáte by mali štartovať takmer všetci ašpiranti z tohto kontinentu na cenné kovy zo zimných olympijských hier 2014 v Soči, ktoré sa začnú 7. februára.

Pľúščenko nepríde

Zo známych mien chýba najmä Rus Jevgenij Pľuščenko. Medzi korčuliarmi z 35 krajín je aj majster Európy z posledného šampionátu v Budapešti Brian Joubert z Francúzska.

V roku 2004 bola v Maďarsku Kostnerová piata.

"Pamätám si, že pred desiatimi rokmi som práve v Budapešti oslavovala 17. narodeniny. Tento rok je šampionát posunutý, takže dúfam, že poriadna oslava bude až v Soči.

Na medzinárodnej úrovni jazdím už dvanásť rokov. Som veľmi šťastná, že som takto dlho medzi najlepšími. Samozrejme, aj v Budapešti by som chcela uspieť," povedala Kostnerová, ktorá je päťnásobnou majsterkou Európy.

Slovensko bude mať v Budapešti štvornásobné zastúpenie. K sólistke Nicole Rajičovej a tanečnému páru Federica Testová, Lukáš Csölley pribudol aj Marco Klepoch.

Talentovaný krasokorčuliar splnil na minulotýždňových pretekoch Novoročný pohár v Bratislave požadované kvalifikačné kritériá.

Rozhodnú nomináciu

Po majstrovstvách Európy v Budapešti bude známe aj definitívne meno slovenskej zástupkyne v krasokorčuliarskej súťaži žien na zimných olympijských hrách v Soči (7. - 23. februára).

V nominácii na obe podujatia zatiaľ figuruje Nicole Rajičová, ktorá však musí v Budapešti splniť požadované kritériá, aby mohla štartovať aj v Rusku.

Ak sa jej to nepodarí, do Soči pocestuje Monika Simančíková, ktorá vybojovala pre Slovensko miestenku na ZOH 2014.

Po štvrtom mieste na univerziáde a zisku titulu majstrov Slovenska je pre pár Testová, Csölley ďalším vrcholom sezóny európsky šampionát. Slovenskí reprezentanti stále čakajú aj na vývoj situácie v iných krajinách, či nezískajú miestenku do Soči 2014.

Spoločne začali korčuľovať v roku 2011. Kým Testová pocestuje do Budapešti prvýkrát, Csölley v nej už bol v minulosti ako junior.

"Budú to naše druhé majstrovstvá Európy v kariére. Vlani v Záhrebe sme skončili sedemnásti. Pripravili sme si voľnú jazdu na hudbu z Adams Family, je to pre nás absolútne nový štýl. Na šampionát sme sa pripravovali v Miláne," rozhovoril sa pre stránku šampionátu Lukáš Csölley.

"Nechcem hovoriť o umiestnení. Chceme si užiť súťaž, odjazdiť dobré programy a potom sa uvidí," doplnila Testová.

Šampionát sa uskutoční v Syma Centre v Budapešti, ktorú renovovali v roku 2006. Kapacita hľadiska bude 5500 miest. Maďarskí organizátori na rozdiel od roku 2004 nevybrali modernú László Papp Budapest Arenu.

Program ME 2014 v krasokorčuľovaní v Budapešti

Streda 15. januára: krátky program žien (10.30), krátky tanec (17.30)

Štvrtok 16. januára: krátky program mužov (11.45), voľné tance (18.25)

Piatok 17. januára: krátky program športových dvojíc (13.30), voľné jazdy žien (17.50)

Sobota 18. januára: voľné jazdy mužov (12.05)

Nedeľa 19. januára: voľné jazdy športových dvojíc (11.00), exhibícia (15.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V Budapešti začínajú ME v krasokorčuľovaní