V Brazílii ho obžalovali. Lochtemu hrozí osemnásťmesačné väzenie

Americký plavec Lochte si príbeh o ozbrojenom prepadnutí vymyslel.
Americký plavec Lochte si príbeh o ozbrojenom prepadnutí vymyslel. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. aug 2016 o 09:23

Najprv bol údajnou obeťou. Americký plavec teraz čelí trestu.

RIO DE JANEIRO. Brazílska polícia obvinila amerického plavca Ryana Lochteho z podania falošnej správy o prepade počas olympijských hier v Rio de Janeiro.

Brazílske orgány zašlú žalobu aj etickej komisii Medzinárodného olympijského výboru. Plavcova hovorkyňa Melissa Nathanová uviedla, že Lochte sa k situácii zatiaľ nevyjadrí.

Úspech zatienilo klamstvo

Elitný plavec klamal o ozbrojenom prepadnutí a maskoval tak vlastný vandalizmus na benzínovej pumpe.

Lochte si v Riu vybojoval šiestu zlatú medailu spod piatich kruhov v kariére a s dvanástimi cennými kovmi je jedným z najúspešnejších olympionikov USA vôbec.

Úspešný výsledok však zatienil obrovským škandálom.

Vymyslel si ozbrojené lúpežné prepadnutie, aby spoločne s tromi reprezentačnými kolegami Jackom Congerom, Gunnarom Bentzom a Jimmym Feigenom zakryli vlastný vandalizmus.

Namiesto obdivu za úspešnú športovú kariéru sa stal terčom trpkej satiry a posmechu.

Prišiel o štyroch sponzorov

Lochte sa neskôr priznal, že bol veľmi opitý a svojím správaním zavinil celý incident na benzínovej pumpe. Podľa brazílskych zákonov je trest za falošné podanie informácií o zločine osemnásť mesiacov za mrežami.

Je otázne, či sa Lochte vráti do dejiska olympiády, aby čelil obvineniam, alebo ho budú súdiť v neprítomnosti.

USA a Brazília majú dlhoročnú zmluvu o extradícii, no v minulosti sa viackrát stalo, že juhoamerická krajina nevydala svojich občanov do zahraničia.

Príkladom je šéf Brazílskej futbalovej konfederácie Marco Polo del Nero, ktorý čelí obvineniam z korupcie. Teraz by podobne mohli postupovať aj USA, informovala agentúra AP.

Lochte po incidente prišiel už o štyroch sponzorov vrátane firiem Speedo a Ralph Lauren. Vo štvrtok však získal nového - spoločnosť Pine Bros, ktorá tvrdí, že si zaslúži druhú šancu.

"Preberám plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo. Bol som to ja, kto celý príbeh nafúkol. Keby som to nespravil, všetok ten hurhaj sme si mohli odpustiť," vyhlásil, ale zároveň trval na tom, že čelil namierenej hlavni pištole: "Ide o uhol pohľadu. Buď to nazvete krádežou, alebo vydieraním, ťažko povedať. V každom prípade tam bola zbraň namierená na nás s tým, aby sme zaplatili." 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»V Brazílii ho obžalovali. Lochtemu hrozí osemnásťmesačné väzenie