Milióny sú fuč. Boltovi zmizol úsmev z tváre

Jamajský šprintér Usain Bolt.
Jamajský šprintér Usain Bolt. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. jan 2023 o 14:35

Najrýchlejší šprintér sveta sa stal obeťou podvodu.

BRATISLAVA. Na perách mal často úsmev, bol zábavný, vždy bol šoumen a okrem toho bol rýchly. Usain Bolt je stále najrýchlejším človekom v histórii. Fanúšikovia si ho však pamätajú aj vďaka bezprostredným gestám a srdečnému charakteru. 

Keď pred pár dňami vystúpil bývalý šprintér na verejnosti, pôsobil ako iný človek. Bol to len tieň kedysi pozitívne naladeného šprintéra.

Mračil sa a bol bez nálady. 

Jamajčan v januári zistil, že veľká časť jeho celoživotných úspor je fuč. Peniaze, ktoré vložil do investičnej spoločnosti Stock and Securities Limited (SSL) zmizli. Na účte mal mať pritom 12,8 miliona dolárov (približne 11,7 mil. eur). Ostalu mu tam približne 12-tisíc dolárov.

„Nechcem sa k tomu príliš vyjadrovať, ale ako viete, nevyzerá to dobre. Prečítal som si niekoľko správ a všetci sú z toho zmätení. Som na tom rovnako ako väčšina ľudí. Uvidíme, čo bude nasledovať,“ komentoval Bolt pre denník Jamaica Observer. 

„Nie som na mizine, ale tieto straty mi výrazne zhoršili situáciu. Boli to úspory do budúcna. Všetci vedia, že mám tri deti, stále sa starám o svojich rodičov a chcem žiť dobre,“ doplnil Bolt. 

Osemnásobný olympijský víťaz nie je jediným, kto prišiel o svoje investície. SSL spravovala majetok viacerých klientov.

Podľa Jamaica Observer na podvod doplatilo približne 40 klientov, ktorí mali investované aktíva v hodnote troch miliárd dolárov. 

SSL malo zhodnocovať aj prostriedky štátnych inštitúcií, preto poškodených ľudí bude oveľa viac.

Jamajský minister financií Nigel Clarke sa obrátil s prosbou na americkú tanú službu FBI, aby pomohla pri vyšetrovaní tohto prípadu. Jamajské úrady pri vyšetrovaní zatiaľ nikoho nezadržali. 

„Je to vždy smutné, keď ktokoľvek príde o peniaze, ktoré si ťažko zarobil. Aj pre mňa je to ťažké, ale roky aktívnej kariéry mi pomohli chápať veci a vedieť sa sústrediť. Nechávam to na starosti mojim právnikom a sústredím sa na svoju rodinu. Nechcem na to myslieť. Je to príliš stresujúce,“ dodal Bolt podľa Jamaica Observer. 

Bolt je držteľom svetových rekordov v behu na 100 m - 9,58 s, na 200 m - 19,19 a je spoludržiteľom rekordu v štafete na 4x100 m - 36,84 s. K ôsmimim zlatým medailám z OH pridal jedenásť titulov majstra sveta. Kariéru ukončil v roku 2017.

Po šprintérskej kariére sa ešte pokúšal dať na futbalovú dráhu. No nedohodol sa s Manchestrom United ani s Borrusiou Dormund.

Je spoluzakladateľom spoločnosti Bolt Mobility. Firma ponúka zdieľanie elektrických skútrov, bicyklov a kolobežiek. Okrem toho sa pokúša presadiť ako hudobný producent.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Milióny sú fuč. Boltovi zmizol úsmev z tváre