Odkaz Číňanov k americkému bojkotu olympiády: Zaplatíte za to

Olympijské hry v Pekingu sa uskutočnia od 4. do 20. februára.
Olympijské hry v Pekingu sa uskutočnia od 4. do 20. februára. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. dec 2021 o 09:18 (aktualizované 7. dec 2021 o 11:03)

Američania obviňujú Čínu z genocídy a zločinov voči ľudskosti.

LAUSANNE. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rešpektuje rozhodnutie amerických úradov bojkotovať nadchádzajúce zimné olympijské hry v Pekingu.

USA v pondelok oznámili, že na ZOH 2022 nevyšlú žiadnych predstaviteľov vlády. Má ísť o diplomatický bojkot športového sviatku, ktorý sa uskutoční od 4. do 20. februára.

Dôvodom bojkotu, ktorý však nezabráni účasti športovcov USA, je porušovanie ľudských práv v Číne.

"Bidenova administratíva nevyšle žiadne diplomatické alebo oficiálne zastúpenie na zimné olympijské a paralympijské hry 2022 v Pekingu vzhľadom na pokračujúcu genocídu a zločiny voči ľudskosti v Sin-ťiangu v Čínskej ľudovej republike a ďalšie porušovanie ľudských práv. Športovci v tíme USA majú našu plnú podporu," uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa jej slov budú amerických športovcov podporovať z domova.

Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv a americkí predstavitelia vyhlásili, že považujú kroky jej vlády namierené voči Ujgurom a príslušníkom ďalších prevažne moslimských menšín v oblasti Sin-ťiang na západe krajiny za genocídu a zločiny proti ľudskosti. Množstvo ľudskoprávnych organizácií vyzvalo aj na úplný bojkot hier v Pekingu.

Ten v utorok odkázal USA, že zaplatia za svoj diplomatický bojkot ZOH 2022. Čínska vláda v tejto súvislosti zdôraznila, že hry "nie sú pódiom pre politické gestá a manipuláciu". 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Odkaz Číňanov k americkému bojkotu olympiády: Zaplatíte za to