Ulvang dosiahol južný pól presne 100 rokov po Amundsenovi

Vegard Ulvang.
Vegard Ulvang. (Autor: vg.no)
SITA|15. dec 2011 o 11:08

Odbehnúť päťdesiat kilometrov v iných častiach planéty nie je problém, tu je to iné, tvrdí Vegard Ulvang.

OSLO. Trojnásobný olympijský víťaz a dvojnásobný majster sveta v behu na lyžiach Nór Vegard Ulvang dosiahol v stredu 14. decembra južný pól. Stalo sa tak presne na 100. výročie dosiahnutia tohto magického bodu Zeme jeho krajanom Roaldom Amundsenom.

Ulvang spolu s trojicou nórskych vedcov absolvoval od začiatku novembra na lyžiach trasu z pobrežia Antarktídy až na pól, ktorá merala 1311 km. Cieľ dosiahli o 11.30 h SEČ.

Ešte dva dni pred Amundsenovým výročím boli vzdialení od pólu 80 km. "Odbehnúť päťdesiat kilometrov v iných častiach planéty nie je problém, tu je to iné. Trvá to takmer dvadsaťštyri hodín. Totálne sme obrátili náš biorytmus naruby. Urobíme však všetko pre to, aby sme boli na póle presne 14. decembra,“ uviedol v pondelok 12. decembra v správe 48-ročný Vegard Ulvang.

Nakoniec sa to podarilo. Posledné dva dni už absolvovali po vlastných iba Ulvang s Haraldom Dagom Jollym, ďalší dvaja členovia expedície ich čakali na mieste vztýčenia nórskej vlajky, kam sa nechali dopraviť letecky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ulvang dosiahol južný pól presne 100 rokov po Amundsenovi