Ukrajina chce mať olympiádu s Poľskom a Slovenskom

(Autor: TASR/AP)
SITA|22. feb 2013 o 15:03

Pôvodne sa chcel o kandidatúru uchádzať Ľvov. Bolo by to však podľa prezidenta finančne náročné.

BRATISLAVA. Ukrajina sa chce pridať ku kandidatúre Poľska a Slovenska na organizáciu zimných olympijských hier v roku 2022.

Po štvrtkovom stretnutí prezidentov Slovenska, Poľska a Ukrajiny o tom informovala ukrajinská hlava štátu Viktor Janukovyč.

"Plánujeme byť súčasťou kandidatúry na organizovanie zimných olympijských hier v Karpatoch v roku 2022," povedal Janukovyč po rokovaní s Ivanom Gašparovičom a Bronislawom Komorowským.

O zimnú olympiádu 2022 sa podľa prvých informácií chcel samostatne uchádzať ukrajinský Ľvov.

"Hostiť ZOH samostatne by bolo pre Ukrajinu veľmi náročné, ale hostiť olympijské súťaže je naša ambícia a prianie," dodal ukrajinský prezident. Informáciu priniesol ukrajinský portál www.segodnya.ua.

Problémom pri snahe Ukrajiny pripojiť sa ku kandidatúre Poľska podporenej Slovenskom môže byť súčasné znenie Olympijskej charty. Podľa jej kapitoly 5, článku 34, bodov 1 a 2 je možné organizovať mimo územia usporiadateľskej krajiny ZOH iba športové odvetvia, na ktoré nemá hostiteľ vhodné prírodné podmienky.

ZOH 2022 chcú organizovať Poliaci a tí požiadali Slovákov o spoluprácu, keďže nedisponujú vhodnými podmienkami na organizáciu alpských lyžiarskych disciplín.

A čo si o takejto olympiáde myslí Peter Breiner? Prečítajte si

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ukrajina chce mať olympiádu s Poľskom a Slovenskom