UFC FN 83: Cerrone vs. Oliveira - rekapitulácia

Vladimír Bilohuščin|22. feb 2016 o 01:00

Nedeľná noc patrila dvom Cowboyom, šťastnejší ale odišiel iba jeden.

To sme tu ešte nemali, súboj „Cowboya“ s „Cowboyom“. Presnejšie ide o jedného brazílskeho menom Alex Oliveira a jedného amerického menom Donald Cerrone. Cerrone po neúspešnom útoku na opasok šampióna ľahkej váhy, kde prehral celkom hladko v prvom kole s Rafaelom dos Anjosom, presedlal o kategóriu vyššie a tentokrát skúsil šťastie vo váhe welterovej. Pôvodným súperom mu mal byť Tim Means, ale po peripetiách s nálezom zakázaných látok v krvi, musel zo súboja na poslednú chvíľu odstúpiť. Podľa nášho názoru prišla ešte kvalitnejšia náhrada. Veď Alex Oliveira ťahal šnúru troch víťazstiev.

Zápas začal skorým clinchom, v ktorom mal navrch Brazílčan, ktorý kolenami neustále útočil na telo protivníka a dokázal ho pritlačiť ku klietke. Cerrone ale tento nápor dokázal odraziť a súboj pokračoval v postoji. Oliveira rovnako ako dos Anjos útočil na telo, ale pri jednom z pokusov mu Cerrone nasadil pekný takedown a na zemi začal dominovať. Netrvalo dlho a Američan dokázal nasadiť triangel, ktorým súboj ukončil.

Červenať sa ale môže hlavne rozhodca Mario Yamasaki, ktorý jasné odklepanie proste ignoroval a Oliveiru zachránil až po vehementnom prízvukovaní Donalda Cerroneho.

V druhom hlavnom zápase sa stretli bojovníci zo strednej váhovej kategórie do 185 libier. Trinástka v rebríčku Derek Brunson v ňom vyzval pätnástku Roana Carneira z Brazílie. Brunson mal za sebou dve víťazstvá na KO v prvom kole, Carneiro zasa v poslednom zápase poslal submisiou do dôchodku Marka Munoza. Každopádne bol v tomto súboji výrazným favoritom Brunson a výsledok to iba potvrdil.

Od začiatku bolo jasné, že súperi nechcú urobiť chybu a iba sa zľahka oťukávali z diaľky. Postupom času sa začali výmeny stupňovať až prišla Carneirová chyba, keď po nepresnom údere spadol na zem. Brunson to dokonale využil a začal rozdávať ranu za ranou. Brazílčan sa na zemi dokázal hodnú chvíľu brániť, ale presný úder na bradu prinútil rozhodcu ukončiť tento duel. Brunson si týmto triumfom pripísal už tretie KO v prvom kole v rade.

Pekný zápas nám ponúkli aj Cody GarbrandtAugusto Mendes. Zatiaľ neporazený Garbrandt sa mal v tomto súboji pôvodne stretnúť s obávaným Johnom Linekerom, zranenie mu ale nakoniec prisúdilo Brazílčana Mendesa, ktorý mal do týchto chvíľ taktiež jednoznačnú bilanciu 5 – 0. Aj keď Mendes absolvoval premiéru v UFC, nie je to žiaden nováčik v bojových umeniach. Dokázal totiž vyhrať svetový šampionát v jiu-jitsu.

Garbrandt svojho súpera v žiadnom prípade nepodcenil a dokonale sa pripravil. Počas celého prvého kola dominoval v postoji a odrážal aj útoky protivníka, ktoré mali preniesť hru na zem. Výhoda v postoji sa naplno prejavila v závere kola, keď Američan peknou kombináciou poslal súpera na zem a zaslúžene bral víťazstvo. Aj v tomto prípade sa vyznamenal rozhodca Yamasaki, ktorý po údere priskočil medzi bojovníkov, vzápätí sa rozhodol nechať zápas pokračovať, aby pár sekúnd na to zápas konečne ukončil.

V ďalšom zápase hlavnej karty sa z víťazstva tešil Denis Bermudez, ktorý tesnou výhrou na body zdolal Japonca Kawajiriho. Prvé kolo patrilo Kawajirimu, ale v ostatných dvoch sa podarilo Bermudezovi skonsolidovať a presvedčiť rozhodcov.

Súboj veteránov medzi Joe RiggsomChrisom Camozzim nemal dlhé trvanie. Hneď po pár úderoch prišiel pekný direkt z Camozziho strany a Riggsovi neostalo nič iné ako si chrániť blokom tvár. To ale Camozziho neodradilo a kolenami uštedroval jednu ranu za druhov. A výsledok? Zlomená ruka Riggsa a výhra pre Camozziho.

Kartu nám odštartoval zápas James Krause vs. Shane Campbell, v ktorom Krause hlavne v postoji prevýšil Campbella a taktiež pokus o RNC (škrtenie) skoro zožal úspech. V konečnom dôsledku si Krause pripísal víťazstvo na body, keď mu rozhodcovia prisúdili výhru v dvoch kolách.

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC FN 83: Cerrone vs. Oliveira - rekapitulácia