UFC 269: Neuveriteľná noc outsiderov. Pena uštvala šampiónku, Oliveira obhájil

Julianna Pena.
Julianna Pena. (Zdroj: MMAJunkie)
SvetMMA|12. dec 2021 o 08:45 (aktualizované 12. dec 2021 o 12:54)

Turnaj UFC 269 by sa dal opisovať len v superlatívoch.

LAS VEGAS. Neuveriteľná noc outsiderov. Posledný veľký turnaj UFC v tomto roku priniesol skvelé zápasy, dychberúce ukončenia ale najmä nervy drásajúce momenty, po ktorých ostal nejeden fanúšik zmiešaných bojových umení v šoku.

Na hviezdne obsadenom podujatí UFC 269 sa blyslo viacero bojovníkov. Šampión ľahkej divízie Charles Oliveira prestal búrku v podobe tlaku a tvrdých úderov od Dustina Poiriera, aby neskôr dokázal Američana zdolať na submisiu.

V jednom z najväčších prekvapení v histórii UFC sa blysla Julianna Pena. Dovtedajšiu kráľovnú ženskej bantamovej váhy Amandu Nunes uštvala a po fenomenálnom výkone ju tak po piatich rokoch zosadila z trónu.

O nič menej nezaostávali ani iní bojovníci na karte. Kai-Kara France knokautoval bývalého šampióna bantamovej divízie Codyho Garbrandta, Sean O´Malley potvrdil úlohu favorita a Novozélanďan Tai Tuivasa si pripísal ďalšiu víťaznú oslavu.

Bláznivá noc vo Vegas

Stalo sa to, čo nikto nečakal. Dlhoročná šampiónka divízie do 61,2 kilogramov Amanda Nunes padla. Šok je o to väčší, že ju porazila Julianna Pena, bojovníčka, ktorá bola podľa stávkových kancelárií na celom turnaji najväčšou outsiderkou.

Zatial čo do spoločného súboja porážala Nunes tie najlepšie bojovníčky, Pena sa v posledných štyroch rokoch ukázala v oktagone dohromady trikrát, z toho dvakrát víťazne.

Venezuelská bojovníčka neporazila ani náznakom podobne kvalitné súperky ako šampiónka, avšak z dôvodu, že už ďalšie bojovníčky s Nunes zápasili, prišiel rad aj na Penu.

Už od úvodu súboja bolo zrejmé, že Brazílčanka disponuje obrovskou silou úderov. Po knockdowne od Nunes sa Pena snažila v prvom kole iba ustať tlak a prežiť do ďalších minút.

Obrat nadišiel v druhej päťminútovke. Nunes doplatila na to, že chcela zbesilo ukončiť duel knokautom a viditeľne kondične odchádzala.

Pena s napuchnutým ľavým okom sa však odmietala vzdať a rozhodla sa previesť duel do bláznivej bitky uprostred oktagonu.

Obe bojovníčky sa zasahovali navzájom. Na prekvapenie všetkých bola Pena presnejšou zápasníčkou. Zhruba v polovici kola sa rozhodla dvojnásobnú šampiónku UFC zobrať na zem, kde v priebehu sekúnd na škrtenie ukončila titulový duel.

„Nie som prekvapená, ja som to vravela,“ kričala v pozápasovom rozhovore nová kráľovná najstaršej ženskej váhovej kategórie.

Na druhej strane vzdala Amanda Nunes na adresu novej šampiónky pochvalné slová.

Odmietol sa podvoliť

V hlavnom zápase večera sa v ľahkej divízii UFC stretli dvaja najvyššie postavení bojovníci. Držiteľa opasku Charlesa "Do Bronx" Oliveiru prišla preveriť jednotka rebríčku Dustin Poirier.

Rok 2021 bol podaní Poiriera veľkým úspechom. Američan sa po titulovej prehre s Khabibom v septembri 2019 ocitol znova pred bránami "veľké finále".

Poirier mohol získať právoplatný trón váhy do 70 kilogramov. K šanci zabojovať o opasok sa rodák z Louisiany dostal víťazstvami cez Dana Hookera a hviezdneho Conora McGregora.

V prípade Oliveiru išlo o prvú obhajobu opasku od jeho zisku v júni tohto roka. V Texase vtedy zavŕšil jednu životnú etapu, keď knokautoval Michaela Chandlera.

Dlhé roky bol Oliveira v UFC prehliadaným bojovníkom, ktorý striedal lepšie výkony s tými horšími. Zmena nastala až prechodom do ľahkej váhy, v ktorej si od zápasu s Willom Brooksom deväť výhier v rade. V decembri 2017 ho porazil iba Paul Felder.

Štylisticky malo ísť o vyrovnaný stret dvoch všestranných zápasníkov, aj keď je Poirier vo všeobecnosti považovaný za elitného postojára a Oliveira za špecialistu na submisie.

Úvod duelu sa niesol v jasnej línii. Porier prišiel do zápasu so svojou typickou nátlakovou hrou. Každým úderom sa snažil knokautovať Brazílčana.

Oliveira v prvom kole privolil na hru súpera. Hoci by sme našli v piatich minútach aj jeho svetlé momenty, Poirier dvakrát poslal tvrdo šampióna k zemi.

Ten sa však odmietol podvoliť. Tak ako sme to už videli v jeho súboji s Chandlerom.

V druhej päťminútovke sa toho veľa nestalo, po skvelom obrate na zemi strávil Oliveira väčšinu času na Porierovi.

Tretie kolo sa už šampión rozhodol na nič nečakať a vyštartoval po Poirierovi, ktorého donútil brániť strh na zem.

Azda najlepší špecialista brazílskeho jiu-jitsu v UFC sa fantastickým prechodom dostal za chrbát Poiriera a po chvíli aj ukončil súboj na škrtenie rear-naked choke.

„Som svetový šampión, som kus chlapa. Môžu hovoriť čo len chcú, ja konám. Môžu ma trafiť, ja sa však cez to dostanem,“ povedal v rozhovore uprostred oktagonu bojovník s desiatimi výhrami v rade v najnabitejšej váhovej kategórii v UFC.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 269: Neuveriteľná noc outsiderov. Pena uštvala šampiónku, Oliveira obhájil