UFC 259 a predaj PPV: Odhady naznačujú solídne čísla, Adesanyov osobný rekord

Jan Blachowicz a Israel Adesanya.
Jan Blachowicz a Israel Adesanya. (Zdroj: Zuffa/UFC)
Adrián Mečiar|11. mar 2021 o 17:00

Hviezdne obsadená karta či najmä status Israela Adesanyu, to sú hlavné faktory sledovanosti turnaja UFC 259.

LAS VEGAS. Číslované turnaje UFC sa vo väčšine sveta tradične vysielajú jedine cez spoplatenú službu PPV (Pay Per View, teda platba za zhliadnutie, pozn. red.)

Predzápasy si môžu diváci okrem streamovacích platforiem, ako ESPN+ či UFC Fight Pass, vychutnať aj v televízii, zatiaľ čo prenos hlavnej karty si už musia zakúpiť samostatne. Cena PPV v posledných rokoch stúpla, aktuálne je v USA na úrovni 70 amerických dolárov.

Navyše, okrem vyššej ceny si museli platiaci diváci zvyknúť aj na ďalšiu dôležitú zmenu. Pred rokmi bolo možné zakúpiť PPV u viacerých operátorov, čo už je minulosťou.

Dnes je exkluzívnym vysielateľom galavečerov americkej organizácie platforma ESPN+, takže k sledovaniu turnajov UFC musíte mať zakúpené aj predplatné tejto služby.

Solídne čísla UFC 259

Fanúšikovia si na tieto zmeny postupne zvykajú, no zároveň zaznamenávajú rozmah tiež ilegálne streamy, na ktoré sa často sťažuje prezident UFC.

V roku 2021 sa ale UFC zatiaľ v súvislosti s PPV darí veľmi dobre. Dve z troch doterajších číslovaných podujatí viedli veľké hviezdy, a to Conor McGregor a naposledy Israel Adesanya.

Ani jeden z nich síce neuspel, no výsledok zápasu už samozrejme nemôže ovplyvniť predajnosť daného turnaja. 

McGregorov januárový zápas podľa informácií Sports Business Journal sledovalo celosvetovo 1,6 milióna divákov. Z toho 1,2 milióna fanúšikov pochádzalo zo Spojených štátov, ktoré sú pre predaj PPV kľúčové. 

Zámorský novinár John Ourand, ktorý stál za správou o turnaji UFC 257, najnovšie stihol prezradiť aktuálne odhady pre posledné podujatie. To údajne zaznamenalo veľmi solídne čísla a celosvetovo má ísť až o 800-tisíc zakúpení, z čoho 600-tisíc tvoria americkí diváci.

Hviezdna sila Adesanyu

Na prvý pohľad to môže vyzerať ako značný prepad oproti McGregorovej karte, avšak pre porovnanie, Adesanyov posledný a dovtedy najsledovanejší duel s Costom sledovalo 700-tisíc platiacich divákov.

Práve Israel Adesanya bol najväčším lákadlom pre fanúšikov. Jan Blachowicz ho zdolal a potvrdil, že mu opasok patrí právom, no v popularite nikdy nevynikal. Aj kvôli tomu ho fanúšikovia tak dlho prehliadali, Blachowicz sa neprezentuje silnými rečami a radšej za seba nechá hovoriť svoje výsledky.

Výhra nad Adesanyom by mu mohla v tomto smere pomôcť, ale iba ťažko môžeme očakávať, že sa z neho stane mediálna hviezda.

Každopádne, Blachowiczovi to zrejme ani neprekáža. Popularitu si užíva najmä doma v Poľsku, čo je pre neho dôležitejšie s ohľadom na miestnych sponzorov. 

Ak by sme sa vrátili k Adesanyovi, aj pri ňom bude zaujímavé sledovať, ako prvá porážka v kariére ovplyvní jeho auru“.

800-tisíc zakúpení na PPV pre neho znamená nový osobný rekord, ale zároveň to znamená 800-tisíc divákov, ktorí videli jeho prvú prehru.

Na druhú stranu, už neraz sa ukázalo, že prehry vôbec nemusia ohroziť hviezdny status zápasníka. Najlepším príkladom je spomínaný Conor McGregor.

Navyše, Adesanya neutrpel žiadnu zdrvujúcu porážku. Podal dobrý výkon a spoločne s Blachowiczom predviedli veľmi kvalitný súboj.

Ak sa dokáže v strednej váhe vrátiť na víťaznú vlnu, táto prehra mu nemusí ubrať na popularite, skôr naopak.

Podpora silne obsadenej štartovky

Hlavná karta, a celkovo štartovka vrátane predzápasov, predstavovala silnú podporu pre hlavný zápas.

Na samotný predaj PPV však pravdepodobne nemala až taký zásadný vplyv. Ak sa pozrieme na štatistiky Amandy Nunes, ktorá zaobstarala hlavný predzápas, jej turnaje si pripísali historicky nízke čísla.

Dominantná šampiónka uznávaná ako najlepšia bojovníčka histórie, ale aj tu sa perfektne ukazuje, že bežný divák požaduje viac šou“.

Prvá obhajoba Petra Yana proti Aljamainovi Sterlingovi sa skončila veľmi neslávne, no paradoxne prilákala tejto dvojici nečakanú pozornosť, ktorá by im mohla pomôcť pri odvete. 

Yanovi neepridáva fakt, že príliš dobre neovláda angličtinu a mnohí diváci ho tak nemôžu bližšie spoznať. 

Zvyšné dva zápasy hlavnej karty priniesli, aspoň na papieri, zaujímavé strety. Islam Makhachev potvrdil, že s ním treba rátať, duel Rakiča so Santosom pre zmenu nenaplnil očakávania.

Pre pravidelných fanúšikov to ale celkovo bola kvalitne obsadená karta, ojedinelí diváci zas videli dobré súboje, ktoré doplnili hlavný zápas večera.

Zvyšok štartovky nespravil nejaký výrazný rozdiel v celkovej predajnosti turnaja, ale úspešne splnil účel a navodil dojem významného podujatia. 


Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 259 a predaj PPV: Odhady naznačujú solídne čísla, Adesanyov osobný rekord