Frooma zbavili dopingových obvinení, môže obhajovať titul na Tour

Chris Froome.
Chris Froome. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. júl 2018 o 11:44

UCI uzavrela kauzu salbutamol.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

BRATISLAVA. „Je to šialené. Až groteskné. Ako je možné, že pomaly rok od testu nie je uzavretý prípad Christophera Frooma?“ hneval sa ešte pred pár dňami Christian Prudhomme, šéf Tour de France.

Sám sa snažil zabrániť tomu, aby cyklista, ktorý je podozrivý z porušenia pravidiel, obhajoval svoj titul na Tour. Britovi totiž vlani na Vuelte namerali počas dopingovej kontroly dvojnásobné prekročenie povolenej hranice salbutamolu.Látku používajú astmatici, aby predchádzali záchvatom.

Froome: Je to úľava

Proudhommove starosti sú však preč. Froome môže s čistým svedomím ďalej súťažiť.

Nikdy som nepochyboval, že túto kauzu zamietnu z jednoduchého dôvodu - vedel som, že som nikdy nič zlé neurobil.


Chris Froome

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok Frooma očistila.

„Svetová antidopingová agentúra informovala UCI, že výsledky vzorky pána Frooma sa nedajú považovať za nepriaznivý analytický nález,“ uvádza sa v správe UCI.

Cyklista tak môže ďalej súťažiť a v platnosti ostáva aj jeho víťazstvo na Vuelte.

„Je to úľava a som veľmi vďačný, že môžem túto etapu uzavrieť. Bolo to deväť emotívnych mesiacov. Ďakujem všetkým, ktorí mi verili a podporovali ma," uviedol Froome.

Od soboty bude vo Francúzsku bojovať o piaty titul na Tour. Jeho triumf po tomto rozhodnutí už nik nemôže spochybňovať.

Froome navyše prisľúbil, že v najbližších dňoch zverejní všetky dôležité údaje o svojom prípade.

Chceli ho odstaviť

Prípad štvornásobného víťaza Tour de France vzbudzoval vášne a viaceré osobnosti cyklistiky sa búrili proti tomu, že môže súťažiť, hoci je v podozrení, že porušil pravidlá.

Problémom bolo, že salbutamol nie je na zozname zakázaných látok.

Teda ktokoľvek ho môže užívať, nik nepotrebuje na to žiadne povolenie. Dôležité je len to, aby neprekročil dávkovanie.

Froomovi sa to stalo. Salbutamol má však špeciálne postavenie, a tak to neznamenalo, že by išlo o pozitívny dopingový test.

Dal si vyššiu dávku

Froome na Vuelte trpel. Podľa novinárov po sedemnástej etape, v ktorej pršalo, mal v cieli záchvaty kašľa, bol bledý a triasol sa. Do cieľa prišiel so 42-sekundovou stratou na súperov.

Vtedy vravel, že nie je prechladnutý, ale že sa mu zhoršila astma.Lekári mu následne poradili, aby si vzal dávku salbutamolu.

Salbutamol

pomáha uvoľniť dýchacie cesty, zmierniť pocit zovretia hrudníka, pískavé dýchanie a kašeľ, ktoré súvisia s astmou, a tým uľahčuje dýchanie.

Liečivo bolo na zozname zakázaných látok do roku 2010. Športovci ho mohli používať len v prípade, že na to mali terapeutickú výnimku.

Svetová antidopingová agentúra ho však potom zo zoznamu stiahla. Teraz ho môže užívať ktokoľvek.

Podľa pravidiel Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) môžu športovci prijať 16 dávok za jeden deň, respektíve osem každých 12 hodín. Pri tomto dávkovaní však nemožno prekročiť hranicu tisíc nanogramov.

Froome mal dvetisíc nanogramov, zobral si teda 32 dávok.Na druhý deň v osemnástej etape jazdil ako vymenený. Vo vzorke však už prekročil povolenú hranicu salbutamolu.

Svetová antidopingová agentúra uznala argumenty expertov, ktoré tím Sky k obhajobe priložil. Celý prípad mal až 1500 strán.

V podobných prípadoch však v minulosti dostali cyklisti aj tresty.Napríklad Talian Diego Ulissi v roku 2014 dostal dištanc na deväť mesiacov za 1920 nanogramov na milimeter.

Ďalší Talian Alessandro Petacchi si nezajazdil v roku 2007 celý rok za 1320 nanogramov. Navyše ho obrali i o päť víťazných etáp na Giro d'Italia.

Sky má zlú povesť

Napriek tomu, že Frooma očistili, tím Sky má aj po tomto prípade naštrbenú reputáciu. V posledných rokoch sa viackrát opakovala situácia, keď jeho úspešní jazdci využívajú terapeutickévýnimky na silné lieky.

Platilo to aj o Bradleym Wigginsovi, ktorý v rokoch 2011, 2012 aj 2013 dostal silné kortikoidy, ktoré sa používajú na liečbu alergie. Liek však dokáže výrazne zvýšiť výkonnosť. Wiggins vyhral Tour v roku 2012.

Bývalý tréner Sky Shane Sutton nedávno v dokumente BBC uviedol, že v tíme využívali všetky dostupné možnosti na získanie "menších výhod".

"Ak máte športovca, ktorý je pripravený na 95 percent a tých chýbajúcich päť percent je, že ho trápi zranenie alebo zdravie, tak získate terapeutickú výnimku, ak tú možnosť máte. Robili sme to, ale len preto, že to pravidlá umožňovali," hovoril Sutton pre BBC.

Tím Sky pritom od svojho založenia deklaroval nulovú toleranciu voči dopingu a z tímu museli odísť všetci zamestnanci, ktorí sa priznali, že v minulosti dopovali.

„Veríme, že lieky, ktoré užívajú pretekári, slúžia aj na zvýšenie výkonnosti a nielen na liečbu zdravotných problémov,“ napísal v marci vo svojej správe britský parlamentný výbor, ktorý vyšetroval tím Sky práve pre podozrenia zo zneužívania liekov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Frooma zbavili dopingových obvinení, môže obhajovať titul na Tour