Opäť prežil veľkú krízu. Fury knokautoval Wildera a obhájil tituly

Tyson Fury.
Tyson Fury. (Autor: SITA/AP)
Adrián Mečiar|10. okt 2021 o 07:11 (aktualizované 10. okt 2021 o 08:08)

Tyson Fury zvíťazil v trilógii.

LAS VEGAS. Fantastický zápas o svetové tituly dvíhal divákov zo sedačiek. Králi ťažkej váhy predviedli súboj plný zvratov.

Brit Tyson Fury (31-0-1, 22 KO) napokon obhájil opasky WBC a magazínu The Ring. V treťom vzájomnom zápase porazil veľkého rivala, Američana Deontaya Wildera (42-2-1, 41 KO).

Fury zvíťazil technickým KO v jedenástom kole, keď už Wilder nedokázal odolávať jeho tlaku. Wilder si pripísal len druhú prehre v kariére, ktorú mu v oboch prípadoch pripravil britský boxer.

Starí známi

Súperi sa poznali z dvoch predošlých zápasov. V ringu spolu strávili takmer 60 minút a dobre vedeli o silných stránkach toho druhého.

V decembri 2018 Fury doslova prežil klinickú smrť. Wilder neveril vlastným očiam. Nechápal, ako sa Fury dokázal postaviť na nohy po zásahu pravačkou, ktorá predtým zničila sny štyroch desiatok mužov.

Vtedy súboj dospel k bodovým lístkom a remíze. Následná odveta priniesla jasné víťazstvo Tysona Furyho, ktorý získal opasky WBC a magazínu The Ring.

Fury sa už obzeral za ďalšími výzvami, no Wilder bol odhodlaný. Za každú cenu chcel ďalšiu príležitosť, aby mohol odčiniť chyby, ktoré ho stáli nulu v kolónke prehier.

Kto z koho?

Americký boxer videl za vlastnou prehrou mnohé dôvody, ktoré mali ovplyvniť jeho výkon. Vinil kostým, v ktorom nastupoval do ringu. Údajne bol príliš ťažký, a tak sa unavil ešte pred samotným začiatkom duelu.

Sťažoval sa tiež na rukavice, ktoré mal Fury na rukách. Trval na tom, že musí znova boxovať s Furym, bez zbytočného čakania. Iná možnosť pre neho neexistovala.


Keď sa začal dohadovať potenciálny súboj Furyho a Joshuu, Wilder neváhal a obrátil sa na arbitrážny súd. Ten mu dal za pravdu a nariadil tretí vzájomný zápas.

Wilder avizoval, že spravil v príprave niekoľko zmien. Na Furyho sa mala vyrútiť nová a o poznanie nebezpečnejšia verzia „Bronzového bombardéra

Čosi naznačilo predzápasové váženie. Wilder nikdy nebol pred súbojom ťažší, 108 kilogramov stanovilo jeho nové kariére maximum.

Ale to isté sa dalo povedať o úradujúcom šampiónovi. Fury si rovnako utvoril osobný rekord v hodnote 126 kg.

V stávke bola povesť

V zápase potom nešlo len o prestížne tituly. V stávke bolo omnoho viac a uvedomovali si to obe strany. Wilder stál nad priepasťou, do úvahy pre neho neprichádzalo nič iné ako výhra.

Pokiaľ by neuspel, na štvrtú šancu môže rovno zabudnúť. Navyše, o dva týždne oslávi 36. narodeniny. Stále má čo ponúknúť, no mladší už nebude a vek začne skôr či neskôr zohrávať istú rolu.

Tyson Fury nepochyboval o tom, že jednoznačne lepším boxerom a bol ochotný to dokázať za akúkoľvek cenu. Wilderove vyjadrenia považoval za smiešne výhovorky. 

Dôvod naviac, aby ukázal svoje majstrovstvo. A napokon si naozaj musel siahnuť na dno svojich síl, pretože Wilder urobil to isté.

Zápas plný zvratov

Ani jeden nemal v pláne vzdať sa. V priebehu zápasu sa na zemi viackrát ocitli obaja muži. Wilder síce išiel k zemi ako prvý, no ťarcha okamihu ho nezlomila. 

Američan sa vrátil do zápasu a vôbec nemal ďaleko od výhry. Najmä počas 4. kola prežíval Fury oborvskú krízu. V krátkom časovom slede prišli dve počítania. 

Napriek tomu si udržal povestný pokoj. Rozdýchal ťažké chvíle a od toho momentu to mal Wilder čoraz ťažšie. Obávaný knokautér sa nemohol dostať k súperovu na vzdialenosť, ktorá by mu umožnila zasadiť rozhodujúci úder.

Taký scenár Furymu vyhovoval. Takto mohol kontrolovať duel a on sám hľadal vhodné príležitosti na zničujúce útoky. Wilder preukázal veľké srdce, ale v jedenástom kole už nedokázal vzdorovať. Fury mohol oslavovať úspešnú obhajobu opaskov a víťazstvo v trilógii.

Mier zatiaľ nehrozí

Rivalita medzi Tysonom Furym a Deontayom Wilderom už dosiahla svoj vrchol. Čo sa týka športovej stránky, pravdepodobne je vlastne na konci. 

Fury má dve víťazstvá, k tomu jedna remíza. Wilderovi sa nedeľnou prehrou uzavrela cesta za odplatou.

S tým sa však očividne odmieta zmieriť. Bezprostredne po skončení súboja za ním Fury prišiel, aby zakopal vojnovú sekeru. Neúspešne.

„Nemá ma rád. Viete prečo? Pretože som ho trikrát zdolal. Som športovec, išiel som za ním a vzdal som mu rešpekt. On mi to nechcel opätovať, to je jeho problém.

Som veľmi zaskočený. Je to čistý lúzer, idiot.

Povedal, že mi nechce ukázať rešpekt. Vravím mu, žiadny problém. Som veľmi zaskočený. Je to čistý lúzer, idiot,“ povedal vzápätí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Opäť prežil veľkú krízu. Fury knokautoval Wildera a obhájil tituly