Trnavčan Mikovič drel a skóroval. Od trénera však dostane poza uši

Martin Mikovič oslavuje gól proti St. Johnstone.
Martin Mikovič oslavuje gól proti St. Johnstone. (Autor: SITA)
Michal Červený|8. aug 2014 o 08:49

Spartak Trnava sa po troch rokoch prebojoval do play-off Európskej ligy. Prešiel cez škótsky St. Johnstone, ktorý nie vždy hral fair-play.

ZLATÉ MORAVCE. Nadšení fanúšikovia ho vytiahli na tribúnu, najväčším hrdinom bol aj pre skupinku chlapcov čakajúcich pred šatňou. „Ďakujeme,“ kričali, keď ho zbadali.

Martin Mikovič si uznanie zaslúžil. Celé stretnutie drel, čo sa mu vyplatilo – strelil jediný gól Trnavy v odvete. Spartak postúpil do play-off Európskej ligy, vyradil škótsky St. Johnstone.

Víťazstvo 2:1 z ihriska súpera potvrdil remízou 1:1 v Zlatých Moravciach, kde hral pre rekonštrukciu svojho štadióna.

Do play-off sa cez anglický Hull City nedostal Trenčín, Slovan Bratislava si zahrá o skupinovú fázu Ligy majstrov s bieloruským Bate Borisov, Trnave žreb určil švajčiarsky FC Zürich.

Mikovičov gól

mikovic.gif

Doprial by to každému

V 82. min odvety sa St. Johnstone za stavu 0:1 nadychoval k tlaku. Trnavčan Čonka z vlastnej polovice bezhlavo odkopol loptu. Doletela na hlavu Garyho Millera, ten sa chybne zorientoval a do úniku poslal Mikoviča.

„Myslel som na to, že si loptu musím dobre spracovať, pozrieť sa na brankárovu pozíciu a prekonať ho,“ hovoril po zápase.

Drobný útočník (168 cm) nepatrí k excelentným technikom, je bojovným typom hráča. Neustále naháňa obrancov, aktívnym presingom ich núti k chybám. Vo štvrtok sa ku gólu dostal skôr náhodou.

„Nepočítal som s tým. Nebolo to však prvýkrát, čo som vystihol prihrávku. Išiel som tam naslepo. Stalo sa mi to aj v prvom predkole na Malte proti Hibernians, vtedy z toho bola penalta.“

Dvadsaťtriročný trnavský odchovanec zápas nedohral, tréner Juraj Jarábek ho nechal užiť si potlesk vypredaného štadióna. V nadstavenom čase ho nahradil Špalek.

„Trošku mi vtedy vybehli slzy. Bolo to dojímavé, a to patrí k futbalu. Doprial by som to každému hráčovi.“

Jarábek Mikovičov výkon zároveň pochválil aj skritizoval. "Dostane špeciálnu odmenu, ale na druhej strane aj poza uši, pretože dostal zasa úplne zbytočnú žltú kartu a v play-off nemôže hrať. Boli to emócie. Odohral však dobrý zápas, veľa nabehal a ten gól nás upokojil."

Takto Mikovič na Malte vybojoval penaltu

mikovic_penalta.gif

Oni sú tam, Plzeň nie

Spartak sa do play-off Európskej ligy prebojoval po troch rokoch, tím Pavla Hoftycha vtedy nestačil na Lokomotiv Moskva. Postupom si teraz zaistil 150-tisíc eur. Ak by sa prebojoval do skupinovej fázy, UEFA mu pošle 1,3 milióna.

„Sme šťastní, všetci sme snívali, že také niečo v kariére dosiahneme. Iné mužstvá to nedokázali, napríklad Plzeň. My sme tam a treba si to užiť,“ hovoril trnavský kapitán Marek Janečka.

Spartak však do odvety vstúpil ustráchane, súpera púšťal do šanci. Na pár minút prevzal iniciatívu, no najlepší hráč súpera Steve May koncom prvého polčasu poslal St. Johnstone do vedenia. Škótom vtedy stačil na postup jeden gól.

„V šatni sme si povedali, aby sme boli pokojní a hrali svoju hru. Bolo treba zlepšiť kombinácie, neblázniť sa,“ vysvetľoval Janečka.

Pre škótsky tím sa inkasovaným gólom nič nezmenilo – keby skóroval druhýkrát, vynútil by si predĺženie. „Boli nebezpeční, ale my dobre trénujeme a makáme. Ukázalo sa to, v závere sme na tom boli lepšie fyzicky,“ hovoril trnavský záložník Erik Sabo.

mikovic_sita2_r9323.jpg

Mikoviča vďační fanúšikovia po zápase vytiahli na tribúnu. Foto: SITA

Súperovi nepodal ruku

Futbalisti St. Johnstone hrali v dvojzápase tvrdo, najmä doma sa snažili presadiť nakopávanými loptami.

„Hrali férovo. Mali tam však aj zákernejších hráčov. Hlavne ten útočník číslo 9 McLean,“ sťažoval sa Sabo.

Spoluhráča doplnil brankár Dobrivoj Rusov. „Oni to robili už v prvom zápase, bol som prekvapený z ich štýlu boja. Niektorí by sa nad sebou mali zamyslieť a porozmýšľať o fair-play.“

Mladý brankár (21) odmietol jednému z hráčov po zápase podať ruku. „Hral veľmi špinavo. Oba zápasy nás okopával.“

Európska liga - 3. predkolo, odveta

Trnava - St. Johnstone 1:1 (0:1)

Góly: 83. Mikovič - 41. May, prvý zápas 2:1, postúpila Trnava

Pred 3884 divákmi rozhodoval Španiel Estrada, žlté karty: 23. Sabo, 64. Mikovič, 84. Janečka a Grabež z lavičky za neprimeranú oslavu - 25. Caddis, 84. MacKay, 90.+ Scobbie

((f))

Spartak: Rusov - Siva, Bortel, Tóth, Čonka - Sabo, Casado - Janečka, Vlasko (59. Vyskočil), Schranz (86. Grabež) - Mikovič (90.+2. Špalek)

St. Johnstone: Mannus - Miller, Mackay, Scobbie, Easton - Millar - Wotherspoon, Caddis (64. Croft), McDonald (79. O'Halloran), May - MacLean

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Trnavčan Mikovič drel a skóroval. Od trénera však dostane poza uši