Bojovala do posledných metrov. Michaličková má z majstrovstiev sveta striebro

Zuzana Michaličková.
Zuzana Michaličková. (Autor: Facebook Slovenská triatlonová únia)
Miloslav Šebela|17. okt 2024 o 15:16

Slovenská triatlonistka skončila druhá na MS do 23 rokov.

TORREMOLINOS. Je to jej prelomová sezóna. Zuzana Michaličková potvrdzuje, že má v tomto roku skvelú formu. Na majstrovstvách sveta do 23 rokov v španielskom Torremolinos vybojovala striebro.

Na cieľovú rovinku vbiehala spoločne s dvomi ďalšími súperkami. Asi sto metrov pred cieľom dokonca bola prvá, no v šprinte ju nakoniec o pár metrov zdolala maďarská reprezentantka Horváthová.

Striebro nie je zlé, vraví

"Svoj výkon hodnotím veľmi dobre, na to ako prebiehali preteky. Vo vode som sa necítila dobre," opisovala Michaličková pre Sportnet.

Po plávaní vybehla so stratou 37 sekúnd na prvú pretekárku. Na cyklistike jazdila v druhej deväťčlennej skupine hneď za vedúcou. V závere sa obe skupiny spojili. Do depa pred bežeckou časťou prišlo spolu 12 pretekárok. Michaličková aj na behu podala výborný výkon.

Od začiatku sa držala vo vedúcej päťčlennej skupine. Na cieľovú rovinku vbiehali tri súperky bok po boku a Slovenka nestačila iba na Horváthovú. Triatlon na olympijských vzdialenostiach 1,5 km plávania, 40 km cyklistiky a 10 km behu zvládla za 1:57:17 h.

VIDEO: Záver pretekov

"Som rada, že to takto dopadlo. Každá medaila sa ráta. Aj keď trochu mrzí, že som bola len kúsok od prvého miesta, ale ani striebro na majstrovstvách sveta nie je zlé. Na preteky som sa pripravila, čo najlepšie.

Chcela som sa poďakovať mame a celej rodine. Stoja pri mne neustále a podporujú ma. Najväčšia vďaka patrí mame, ktorá je aj mojou trénerkou," doplnila 22-ročná Michaličková.

V tejto sezóne je to už jej druhá medaila zo šampionátu. V auguste sa senzcne stala majsterkou Európy v superšprinte.

Je unikát

Kariéru má stále pred sebou. Michaličková je unikát. Okrem toho, že sa venuje triatlonu, totiž robí naplno všetky tri športy – atletiku, plávanie aj cyklistiku. Svoje štarty je schopná striedať rad za radom v rôznych športoch. 

V tomto roku napríklad skončila na majstrovstvách Slovenska v časovke druhá a rovnako druhá bol na majstrovstvách Slovenska v plávaní v Šamoríne na 200 aj 800 metrov voľný spôsob. 

Zuzana Michaličková so striebrom z MS do 23 rokov.
Zuzana Michaličková so striebrom z MS do 23 rokov. (Autor: triathlon.sk)

Týždeň po cyklistickom šampionáte už bežala na atletickej dráhe v Baskej Bystrici. Rovnako na slovenskom šampionáte. Je to nezmar, pretože bežala 800 m, 1500 m, 3000 m cez prekážky a navrch aj päťtisícku.

V behu na 5000 m brala 2. miesto výkonom 17:40, na 3000m prekážok získala bronz za výkon 11:39.31, na 1500 m obsadila 5. miesto výkonom 4:46,20 a na osemstovke bola ôsma (2:26.52).

Michaličková sa nešetrí. Ak má možnosť súťažiť, vždy ide do toho naplno. V zime jazdí cyklokros, venuje sa aj horskej cyklistike. Víkend počas, ktorého by nemala súťaž, je uz nej rarita.

„Som pretekový typ. Mňa vždy bavili všetky športy. Mojou srdcovkou je superšprint a ešte aj štafety,“ vraví skromne. Pritom len v júni získala 5 medailí na 3 rôznych slovenských šampionátoch. 

Rojtáš na 35. mieste

Medzi mužmi do 23 rokov sa z triumfu tešil domáci David Cantero del Campo. Druhý skončil Panagiotis Bitados z Grécka a tretiu priečku obsadil Maďar Gergely Kiss.

Z dvoch slovenských reprezentantov sa darilo lepšie Petrovi Rojtášovi, ktorý sa umiestnil na 35. pozícii s viac než sedemminútovým mankom na víťaza. Filip Lizák bol 51.

MS v triatlone - Torremolinos

Ženy do 23 rokov: 1. Karolina Helga Horváthová (Maď.) 1:57:13 h, 2. Zuzana Michaličková (SR) +4 s, 3. Maria Tomeová (Port.) +6

Muži do 23 rokov: 1. David Cantero del Campo (Šp.) 1:45:12 h, 2. Panagiotis Bitados (Gréc.) +34 s, 3. Gergely Kiss (Maď.) +59,... 35. Peter Rojtáš +7:06 min, 51. Filip Lizák (obaja SR) +10:59

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Bojovala do posledných metrov. Michaličková má z majstrovstiev sveta striebro