Chválil ho Chára i Šatan, teraz je pripravený aj na pozíciu trojky

Na snímke slovenský hokejový brankár Ján Laco počas tlačového brífingu pri príležitosti zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS.
Na snímke slovenský hokejový brankár Ján Laco počas tlačového brífingu pri príležitosti zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|19. apr 2017 o 17:21

K slovenskému hokejovému tímu sa pred majstrovstvami sveta pripojil aj brankár Ján Laco, ktorý doviedol reprezentáciu k strieborným medailám v Helsinkách 2012.

BRATISLAVA. Na svetovom šampionáte v roku 2012 zažíval svoju premiéru. Mal vtedy tridsať rokov. Dva roky predtým ešte chytal v prvoligovej Detve. Na turnaji ho poriadne nepoznali ani spoluhráči.

„Pred majstrovstvami som počul o takom mene, ale ešte som nemal možnosť s ním hrať. Chytá však vynikajúco,“ vravel vtedy kapitán slovenského výberu Zdeno Chára. „Kde sme ho doteraz skrývali?“ pýtal sa hviezdny útočník Miroslav Šatan.

Slovenskí hokejisti napokon na šampionáte získali strieborné medaily. Veľkú zásluhu na tom mal práve brankár Ján Laco.

Po úspešnom turnaji svoju kariéru spojil na štyri roky s KHL. Dve sezóny pôsobil v Donecku a dve v Astane. Zachytal si aj na olympijských hrách i ďalších dvoch majstrovstvách sveta. Teraz bojuje o svoju štvrtú nomináciu na šampionát.

Konkurencia v bránke je obrovská

Do reprezentácie už v tejto sezóne chodil ako brankár českého klubu Piráti Chomutov. Spoľahlivými výkonmi doviedol svoje mužstvo prekvapujúco do semifinále. V ňom už podľahlo obhajcovi trofeje z Liberca.

„Keby nám na začiatku ročníka niekto povedal, že budeme v prvej štvorke, znelo by to dosť nereálne. V klube je spokojnosť, aj mne sezóna vyšla,“ reagoval Laco.

Rozhodne momentálna forma a pohoda. Nebude to určite boj, skôr by som bol rád, keby sme vytvorili dobrý brankársky tím.


Ján Laco, slovenský brankár

Po jej skončení si doprial týždeň voľna. „Aj s rodinou sme si oddýchli v teple. Sedem dní bolo akurát. Padli mi vhod a teším sa na ďalšiu prácu.“

O miesto v bránke národného tímu bojuje s Júliusom Hudáčkom, Jaroslavom Janusom a mladíkom Patrikom Rybárom.

„Ani jeden rok nie je ľahký. Pred majstrovstvami je konkurencia na brankárskom poste obrovská. Máme ešte dva týždne práce a verím, že všetko sadne a každý odovzdá maximum,“ praje si 35-ročný gólman.

Vytvoriť dobrý brankársky tím

Zo všetkých brankárov má najviac skúseností i úspechov. Keďže do reprezentácie nepríde žiadny gólman z NHL, s Júliusom Hudáčkom by mali zabojovať o post jednotky.

„Za dva týždne sa to vykryštalizuje. Dôležité bude, aby každý zobral pozíciu, ktorá mu pripadne. Tímu sa budem snažiť pomôcť bez ohľadu na to, či budem jednotka, alebo trojka,“ hovorí Laco.

„Rozhodne momentálna forma a pohoda. Nebude to určite boj, skôr by som bol rád, keby sme vytvorili dobrý brankársky tím," doplnil.

Hoci prvé prípravné stretnutia slovenskej reprezentácie nevidel, uvedomuje si, že každý súper na medzinárodnom fóre bude ťažký a nepríjemný.

„Ak outsiderovi zachytá gólman, má šancu uspieť. Brankár má v tíme dôležitú úlohu, ale bez strelených gólov sa nedá vyhrať. Musíme sa nastaviť tak, aby sme dali vždy o gól viac, ako dostali,“ tvrdí Laco.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Chválil ho Chára i Šatan, teraz je pripravený aj na pozíciu trojky