Tenistov čakajú Američania. Nie je to beznádejné, vraví Mečíř

John Isner bude jednotkou amerického tímu.
John Isner bude jednotkou amerického tímu. (Autor: SITA/AP)
SITA|11. sep 2014 o 11:12

Slovenských tenistov čaká od piatka stretnutie v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 proti USA.

BRATISLAVA. Slovenskí tenisti si môžu premiérovo od roku 2006 zahrať v elitnej kategórii Davisovho pohára. Potrebujú na to od piatka do nedele v Chicagu zdolať Američanov. Tí naposledy hrali mimo elitnej spoločnosti v roku 1988. S 32 prvenstvami sú historicky najúspešnejšou krajinou.

"Tím USA je favoritom. Má silnú deblovú dvojicu a veľmi dobrého prvého singlistu, ktorý je v renkingu vysoko nad našou jednotkou. My však máme dostatok skúseností a nebojíme sa. Musíme zabojovať," povedal kapitán Slovenska Miloslav Mečíř.

"Každý bod, ktorý získame, bude cenný. Možno napokon budeme radi aj za jeden, ale zároveň si nemyslím, že naša situácia je úplne beznádejná," doplnil.

Slovensko nepodcenia

Kapitán domácich Jim Courier dal dôveru singlistom Johnovi Isnerovi a Samovi Querreymu, obaja sú v renkingu ATP nad slovenskou jednotkou Martinom Kližanom. Slováci ťahajú v Davis Cupe šnúru troch víťazstiev, na pôde súpera však neuspeli v ostatných troch prípadoch - neradovali sa od záchranárskeho stretnutia v Bielorusku v septembri 2010.

"Je to pre nás ohromne významný zápas. Určite sa vyhneme akejkoľvek ľahkovážnosti," podotkol niekdajší člen Top 10 Isner, aktuálne 16. vo svetovom rebríčku.

"Povrch v hale je v podstate rovnaký, aký máme doma. Sme teda dostatočne zvyknutí," upozornil Lukáš Lacko. Deblový špecialista hostí Michal Mertiňák mal počas tohto týždňa menšie zdravotné problémy, ale jeho štart zatiaľ nie je ohrozený.

V minulosti dve prehry

Cez bod zo sobotňajšej štvorhry asi cesta pre Slovákov aj tak nepovedie. Bob a Mike Bryanovci majú čerstvo na konte už 100 spoločných deblových titulov, v Davis Cupe je ich štatistika 21:4 (z ostatných troch zápasov však neuspeli vo dvoch). Premiérový triumf si pripísali v sezóne 2003 práve proti Slovákom - Karolovi Beckovi a Dominikovi Hrbatému.

Program jednotlivých dní sa bude odvíjať od 23.00 SELČ v piatok, 21.00 v sobotu a 19.30 v nedeľu. Stretnutie odvysiela RTVS.

SR a USA sa v Davis Cupe zatiaľ stretli dva razy. Vo februári 2002 Slováci bez Dominika Hrbatého a Karola Kučeru prehrali v zostave Ján Krošlák, Karol Beck a Ladislav Švarc na tvrdom povrchu v Oklahoma City 0:5. Za USA hral aj Pete Sampras a Andy Roddick. Išlo o osemfinálové 1. kolo svetovej skupiny.

Repríza prišla na rad už v septembri 2003 a premiéru zažilo NTC. V dueli o elitnú šestnástku prekonal Hrbatý na antuke Roddicka, ale potom Kučera nestačil na Fisha, Beck s Hrbatým podľahli vo štvorhre Bryanovcom a postupový tretí bod Američanom zabezpečil Roddick (v troch setoch zdolal Becka). USA naposledy triumfovali v Davis Cupe v sezóne 2007.

Nominácie na zápas

USA: John Isner (16. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 145. vo štvorhre), Sam Querrey (51. / 62.), Bob Bryan (- / 1.), Mike Bryan (- / 1.). Nehrajúci kapitán: Jim Courier

Slovensko: Martin Kližan (57. / 218.), Lukáš Lacko (86. / 1211.), Norbert Gombos (126. / 688.), Michal Mertiňák (- / 88.). Nehrajúci kapitán: Miloslav Mečíř

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenistov čakajú Američania. Nie je to beznádejné, vraví Mečíř