Tenisti nie sú v Rakúsku favoriti, môžu prekvapiť

Jednotkou slovenského tímu bude Lukáš Lacko.
Jednotkou slovenského tímu bude Lukáš Lacko. (Autor: SITA)
Sportnet|3. mar 2010 o 16:32

V kúpeľnom Bad Gleichenbergu vyžrebujú vo štvrtok program víkendových zápasov Davis Cupu Rakúsko - Slovensko.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 20.53

Slovenskí tenisti chýbajú medzi 16­ člennou elitou v Davisovom pohári od roku 2006, ďalší pokus o návrat naštartujú zajtra v Rakúsku.

BRATISLAVA, BAD GLEICHENBERG. Tenisti Slovenska hrali v Davis Cupe 2005 vo finále s Chorvátskom, ale v nasledujúcom roku zo svetovej skupiny vypadli. Odvtedy sa pokúšajú o návrat medzi 16-člennú elitu. Prvý krok urobia v tejto sezóne vo víkendovom zápase euro-africkej zóny v Rakúsku.

Víťaz stretnutia v kúpeľnom Bad Gleichenbergu neďaleko Grazu postúpi do septembrového play off.

Dvojkou bude Kližan

Miloslav Mečíř vedie ako kapitán tím Slovenska od vstupu do súťaže v roku 1994 a na zápas v Rakúsku nominoval štvoricu: Lukáš Lacko (60. v rebríčku ATP pre dvojhry), Martin Kližan (200. pre dvojhry), Michal Mertiňák (16. v rebríčku pre štvorhry), Filip Polášek (33. pre štvorhry).

Karol Beck (89. v dvojhre) opäť odmietol reprezentovať.

Slovenskí tenisti už od pondelka trénujú v Gleichenberger-Halle na tamojšom kurte s tvrdým povrchom, hľadisko pre 2500 divákov bude po tri dni vypredané.

„V porovnaní s bratislavskou Sibamac arénou je tunajšia hala menšia, povrch Opticourt je pomalší. Loptičky vyskakujú vyššie a chytajú väčšie falše," charakterizoval kurt Michal Mertiňák, posledný z našich tenistov, čo na vlastnej koži zažil finále Davisovho pohára pred piatimi rokmi. Odvtedy sa generácia hráčov vymenila. Dominik Hrbatý sa vlani rozlúčil s reprezentačnou kariérou a Karol Kučera, ktorý dnes oslavuje 36. narodeniny, je trénerom tímu.

„Rakúšania sú favoriti, vystupujú sebavedome," poznamenal Mertiňák. „Majú hráčov do singlov aj do debla. Ale my sme sem neprišli prehrať."

Köllererov debut

Rakúsko dosiahlo v Davisovom pohári najväčší úspech v roku 1990, postúpilo do semifinále. O desať rokov neskoršie prehralo v Bratislave v 1. kole svetovej skupiny so Slovenskom 2:3. Preto sa teraz hrá na rakúskej pôde.

Kapitán Gilbert Schaller si k jednotke tímu Jürgenovi Melzerovi (28. v dvojhre, 21. vo štvorhre) vybral kontroverzného Daniela Köllerera (96. v dvojhre), do štvorhry by mal Melzer nastúpiť s deblovým špecialistom Julianom Knowleom (24.). Štvrtým hráčom tímu je Martin Fi?scher (202. v dvojhre).

Schaller si nomináciou pohneval veterána Martina Koubeka (123. v dvojhre), ktorý doteraz odvádzal v reprezentácii dobré výkony a cíti sa zrazu odsunutý na vedľajšiu koľaj. Nedocenený sa cíti aj Oliver Marach, hoci je rakúskou deblovou jednotkou (14. v ATP), prednosť dostal Knowle (24.).

Domáci tím ráta s dvoma bodmi ľaváka Melzera, semifinalistu z tohtoročných turnajov v Záhrebe a Dubaji. Najlepší domáci hráč zrejme nastúpi aj do sobotňajšej štvorhry s Know?leom.

Ak by Melzer neprispel k trom bodom potrebným na postup do baráže, mohol by nastať problém. Nováčik Köllerer, prezývaný aj „zlé dieťa rakúskeho tenisu", neuhral v tejto sezóne žiadny dobrý výsledok, lepšie sa cíti na antuke ako na tvrdom povrchu.

Žrebuje sa vo štvrtok

Podľa Köllerera Rakúsko vyhrá zápas najmä zásluhou Melzera a zdá sa mu byť jedno, kto je v tíme dvojkou. Sám Köllerer odriekol minulý týždeň účasť na antukovom turnaji v mexickom Acapulku, aby sa čo najlepšie pripravil na Davisov pohár. Ak by domácim nevyšla kalkulácia s Melzerovými bodmi, potom sa bremeno presunie na rakúsku dvojku.

„Žreb určí len súperov v zápasoch," povedal pred štvrtkovým žrebovaním Mertiňák. „O výsledku sa rozhodne na dvorci. Na začiatku sú šance fifty-fifty."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenisti nie sú v Rakúsku favoriti, môžu prekvapiť