Tenisoví otcovia-tyrani. Otec zdrogoval tenistov, jeden zomrel

Rodičia Jeleny Dokičovej. Damir Dokič patril k najkontroverznejším tenisovým otcom v histórii.
Rodičia Jeleny Dokičovej. Damir Dokič patril k najkontroverznejším tenisovým otcom v histórii. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|28. jan 2017 o 13:15

Rodičia, ktorí by mali byť pre mladých tenistov najväčšou oporou, bývajú často brzdou v skvelo rozbehnutej kariére.

BRATISLAVA. Na tohtoročnom Australian Open tenisový svet veľmi prekvapila Mirjana Lučičová-Baroniová postupom do semifinále. V ňom síce jednoznačne podľahla Serene Williamsovej, napriek tomu na seba upriamila pozornosť.

Okrem jej nesporných tenisových kvalít a úspechov médiá opäť pripomenuli aj časť jej kariéry, na ktorú by aj sama určite zabudla.

Týral ju totiž jej otec Marinko, ktorý v nej od tínedžerského veku videl budúcu svetovú jednotku. On sám týranie jednoznačne odmietol, jeho dcéra však hovorí čosi iné.

“Bitie… Bolo toho viac, ako si vie ktokoľvek predstaviť. Niekedy kvôli prehratým zápasom, inokedy pre prehratý set. Ani len nechcem povedať, čo sa dialo, keď som prehrala zápas,” citoval Lučičovú-Baroniovú Independent.

Lučičová-Baroniová však ani náhodou nebola jedinou tenistkou, ktorá sa počas kariéry musela potýkať s tlakom a týraním zo strany rodičov-trénerov.

“Môj celkový dojem za tie roky je, že rodičia majú častejšie zlý vplyv na kariéry mladých tenistov, než dobrý. Veľa z nich vôbec nevie, čo je dobré pre ich deti,” tvrdí Nick Bolletieri, ktorý vedie svoju slávnu akadémiu na Floride, kde trénovala aj Lučičová-Baroniová. Vybrali sme viacero príbehov, ktoré otriasli tenisovým svetom.

Bankomat s chvostom

Jennifer Capriatová na svojho otca nikdy nezanevrela.
Jennifer Capriatová na svojho otca nikdy nezanevrela. (Autor: SITA/AP)

Jennifer Capriatová bola obrovským talentom už v trinástich rokoch. Magazín Sports Illustrated mal jej fotografiu pred 27 rokmi na titulke s popisom: “A ona má len 13.”

Aj jej kariéra však utrpela vplyvom jej otca Stefana Capriatiho, ktorý ju už v takom nízkom veku tlačil na profesionálny okruh. Dôvodom boli hlavne lukratívne kontrakty, ktoré podpísal.

Bývalý redaktor USA Today Ian O’Connor svojho času napísal, že Stefano Capriati svoju dcéru používal ako bankomat s chvostom.

Skvele odštartovanú kariéru ukončila Capriatiová v roku 1993 najmä kvôli zraneniam. “Nechaj ma už na pokoji, ničíš mi život,” kričala na svojho otca.

Neskôr sa ešte vrátila na dvorce a vyhrala tri grandslamy. Na svojho otca nikdy nezanevrela, napriek tomu, že bol násilnícky a jej trénerov vyhadzoval ako na bežiacom páse. Jeden z nich, Pavel Složil pri odchode z jej tímu vyhlásil, že už s tou rodinou nechce mať nič spoločné.

Stefano Capriati však nikdy nepociťoval vinu. “Jennifer bola prosto pripravená už v trinástich. Tam, odkiaľ pochádzam, sa hovorí, že keď je jablko zrelé, zjedz ho,” tvrdil Capriati.

V roku 2015 zomrel na rakovinu.

Kvôli otcovi mala telesného strážcu

Mary Piercová si na svojho otca najala telesnú stráž.
Mary Piercová si na svojho otca najala telesnú stráž. (Autor: SITA/AP)

Mary Piercová patrila na prelome storočí k najväčším tenisovým talentom. Počas kariéry vyhrala osemnásť titulov WTA, vrátane dvoch grandslamov - Australian Open (1995) a Roland Garros (2000).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisoví otcovia-tyrani. Otec zdrogoval tenistov, jeden zomrel