Wimbledon obhajuje zákaz hrať Rusom a Bielorusom. Lepšia možnosť nebola

Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021.
Daniil Medvedev počas Wimbledonu 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. apr 2022 o 18:31

Šéf All England Clubu Ian Hewitt povedal, že zákaz dlho a podrobne zvažovali.

LONDÝN. Organizátori Wimbledonu obhajujú zákaz štartu ruským a bieloruským tenistom na grandslamovom turnaji tvrdením, že "nenašli žiadnu lepšiu alternatívu".

Hráči z oboch krajín sa nebudú môcť zúčastniť ani na ďalších britských trávnatých podujatiach, dôvod je ruská vojenská invázia na Ukrajinu, ktorú Bielorusko podporuje.

Vedenie turnaja zareagovalo na utorňajšom pravidelnom jarnom brífingu na kritiku, ktorú zákaz vyvolal.

Proti sa postavili Asociácia tenisových profesionálov (ATP), Ženská tenisová asociácia (WTA) či jednotliví hráči a hráčky, medzi nimi aj Srb Novak Djokovič.

Šéf All England Clubu (AELTC) Ian Hewitt povedal, že zákaz dlho a podrobne zvažovali. "Dlho sme zvažovali dostupné možnosti. V skutočnosti sme mali len dve. Odmietnutie prihlášok alebo ich povolenie s konkrétnym vyhlásením odsudzujúcim inváziu od jednotlivých hráčov.

Zvažovali sme širokú škálu faktorov. Po prvé, ak by sme aj prijali prihlášky s písomným vyhlásením, riskovali by sme, že v prípade úspechu, alebo len samotnej účasti, by boli zneužité propagandistickou mašinériou ruského režimu.

To sme nemohli akceptovať. Po druhé, máme povinnosť zabezpečiť, aby naše konanie žiadnym spôsobom neohrozilo hráčov a ich rodiny. Veľmi ľutujeme dôsledky, ktoré bude mať naše rozhodnutie na dotknutých.

Veríme však, že sme urobili najzodpovednejšie možné rozhodnutie. V tejto výnimočnej a skutočne tragickej situácii neexistuje lepšia alternatíva," citovala agentúra AFP Hewitta.

Tenisoví organizátori krátko po začiatku vojny zakázali účasť Rusku a Bielorusku na Davisovom pohári a Pohári Billie-Jean Kingovej. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) pozastavila členstvo Ruskej a Bieloruskej tenisovej federácii.

Ruskí a bieloruskí hráči však mohli štartovať individuálne na turnajoch ATP a WTA pod neutrálnou vlajkou. Vo Wimbledone budú chýbať Daniil Medvedev, Andrej Rubľov, Arina Sobolenková či Victoria Azarenková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon obhajuje zákaz hrať Rusom a Bielorusom. Lepšia možnosť nebola