Európania nečakane prehrali Laver Cup, Tím sveta mal v nedeľu víťaznú sériu

Matteo Berrettini a Andy Murrray počas štvorhry, v pozadí je Roger Federer.
Matteo Berrettini a Andy Murrray počas štvorhry, v pozadí je Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|25. sep 2022 o 15:33 (aktualizované 25. sep 2022 o 19:21)

Víťazom bude ten, kto získa prvý 13 bodov. Za víťazstvo sa získavajú tri.

LONDÝN. Tenisti Tímu sveta sa stali prvýkrát víťazmi Laver Cupu, keď v londýnskej O2 aréne triumfovali nad Tímom Európy 13:8.

O rozhodujúce tri body sa v nedeľu zaslúžil Američan Frances Tiafoe, ktorý zdolal Gréka Stefanosa Tsitsipasa 1:6, 7:6 (11), 10:8. V tajbrejku druhého setu odvrátil štyri mečbaly.

V prvých štyroch edíciách Laver Cupu zvíťazili Európania.

Výber sveta prehrával po sobote 4:8 a v nedeľu potreboval vyhrať tri stretnutia zo štyroch. Napokon vyhral tri za sebou.

K obratu zavelili Kanaďan Felix-Auger Aliassime s Američanom Jackom Sockom, ktorí vo štvorhre uspeli proti taliansko-britskému páru Matteo Berrettini, Andy Murray 2:6, 6:3, 10:8.

Misky váh na stranu Tímu sveta naklonil Auger-Aliassime, po výbornom výkone zvíťazil nad Srbom Novakom Djokovičom 6:3, 7:6 (3) a dokonalý obrat zavŕšil Tiafoe.

Práve prehra Djokoviča bola nečakaná. Srb v úvodnom geme prelomil podanie Augera Aliassimea a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0.

Kanaďan však rýchlo vyrovnal na 2:2 a v ďalších minútach začal predvádzať v O2 aréne skvelý tenis. Kvalitne podával, bol agresívny na returne, vychádzal mu forhend po čiare.

Za stavu 6:3 premenil v tajbrejku druhého setu po forhendovom winneri druhý mečbal a odplatil Djokovičovi prehru z tohtoročného antukového turnaja Masters 1000 v Ríme.

"Podal som super výkon, jeden z najlepších v mojej doterajšej kariére. V minulosti som bol už viackrát veľmi blízko k triumfu nad najlepšími svetovými hráčmi. Som rád, že teraz to konečne vyšlo," uviedol Kanaďan v pozápasovom interview.

Tiafoe po víťaznom zápase neskrýval obrovskú radosť.

"Tím sveta odviedol skvelú robotu. Pred nedeľňajšími duelmi nám kapitán John McEnroe prízvukoval, že ešte nič nie je stratené. Je neuveriteľné, ako sa nám to podarilo otočiť.

Jack s Felixom odohrali výbornú štvorhru. Felix potom po perfektnom výkone zdolal Novaka. Ja som sa v tajbrejku i supertajbrejku dokázal vybičovať k maximálnemu výkonu. Pred vypredaným hľadiskom sa cítim super, užíval som si každú jednu výmenu," uviedol Američan v prvom rozhovore.

John McEnroe bol nadšený, že jeho tím ukončil dominanciu Európanov.

"Veľakrát sme už boli blízko k víťazstvu, no dokázali sme to až teraz vďaka skvelej partii mladých chalanov. Fanúšikovia v Londýne boli absolútne fantastickí. Nemohli sme si ani želať krajší tenisový víkend. Videli sme emotívnu rozlúčku tenisového génia Rogera Federera a plejádu nádherných zápasov."

Laver Cup 2022

Tím Európy - Tím sveta 8:13

1. hrací deň:

Casper Ruud - Jack Sock 6:4, 5:7, 10:7

Stefanos Tsitsipas - Diego Schwartzman 6:2, 6:1

Andy Murray - Alex de Minaur 7:5, 3:6, 7:10

Rafael Nadal, Roger Federer - Frances Tiafoe, Jack Sock 6:4, 6:7 (2), 9:11

2. hrací deň:

Matteo Berrettini - Félix Auger-Aliassime 7:6 (11), 4:6, 10:7

Cameron Norrie - Taylor Fritz 1:6, 6:4, 8:10

Novak Djokovič - Frances Tiafoe 6:1, 6:3

Berrettini, Djokovič - De Minaur, Sock 7:5, 6:2

3. hrací deň

Berrettini, Murray - Auger-Aliassime, Sock 6:2, 3:6, 8:10

Novak Djokovič - Félix Auger-Aliassime 3:6, 6:7 (3)

Stefanos Tsitsipas - Frances Tiafoe 6:1, 6:7 (9), 8:10

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Európania nečakane prehrali Laver Cup, Tím sveta mal v nedeľu víťaznú sériu