Vicepremiéra obvinila zo sexuálneho zneužívania. Čo je po roku so Šuaj Pcheng?

Šuaj Pcheng.
Šuaj Pcheng. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. nov 2022 o 14:20

Bývalá tenistka sa vyše pol roka neukázala na verejnosti.

BRATISLAVA. Sociálne siete v Číne podliehajú prísnej cenzúre. Preto tam kritický status vydrží byť zverejnený minúty. Status bývalej svetovej jednotky vo štvorhre Šuaj Pcheng vydržal na sieti Weibo 20 minút.

Potom zmizol. Rovnako ako tenistka. 

Vo štvrtok uplynul rok od momentu, kedy Číňanka zverejnila, že ju sexuálne napadol bývalý čínsky vicepremiér Kao-li Čang. Následne mali niekoľko rokov intímny pomer, o ktorom vedela aj manželka Čanga. 

Keďže išlo o jedného z najvyšších predstaviteľov Číny, prípad sa neskončil len zmiznutím statusu. O Pcheng už polroka v podstate nie sú žiadne správy. 

Na verejnosti sa ukázala v januári a počas olympijských hier v Pekingu, kde sa stretla s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom.

Viaceré jej vystúpenia však pôsobili ako zinscenované a mali budiť dojem, že tenistka, ktorá je v Číne hviezdou, je v poriadku. 

Pcheng počas hier poskytla rozhovor francúzskemu denníku L’Equipe, v ktorom svoje obvinenia voči vicepremiérovi odvolala. Vraj nikdy nič podobné nepísala.

„Nikdy som nepovedala, že ma niekto sexuálne zneužíval a môj osobný život by sa nemal miešať s politikou a so športom,“ tvrdila v rozhovore. 

„Nie je možné s istotou povedať, či hovorila slobodne,“ reagoval Marc Ventouillac, jeden z novinárov, ktorý s tenistkou hovoril. Podľa neho jej vyjadrenia nedokazujú, že hráčka je slobodná a zdravá.  

Obavy o Pcheng vyjadrilo viacero osobností z tenisovej komunity – Serena Williamsová, Naomi Osaková, Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič. 

Šéf ženského profesionálneho okruhu WTA Steve Simon má rovnako obavy.

„Pcheng urobila odvážny krok, keď verejne vystúpila s obvinením, že ju sexuálne napadol vysokopostavený čínsky politik. 

Vyzvali sme príslušné orgány, aby obvinenia vyšetrili a aby sa zástupcovia WTA mohli s Pcheng súkromne stretnúť a prediskutovať jej situáciu. Naďalej na tom trváme,“ cituje Simona portál insidethegames. 

"Očakávame, že sa s týmto problémom bude zaobchádzať férovo, transparentne a bez cenzúry," dodal.

WTA vlani v decembri pozastavila konanie všetkých turnajov na profesionálnom okruhu v Číne a v Hongkongu kvôli obavám zo zaobchádzania čínskej vlády s Pcheng.

Rovnako sa mal v Šen-čene práve v týchto dňoch konať prestížny Turnaj majsteriek. Turnaj presunula WTA do Texasu. WTA sa dlhodobo pokúša o stretnutie s Pcheng, no neúspešne.

V auguste prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty uviedol, že si s Pchengovou vymenil niekoľko e-mailov. Vraj ho v nich ubezpečila, že je v poriadku. Požiadal ju o osobné stretnutie, k tomu však nedošlo.

ITF uviedla, že bývalá tenistka "je v poriadku a v bezpečí."

Viac informácií však nezverejnili. Rok od zverejnenia statusu je tak osud víťazky Wimbledonu a Roland Garros neznámy. Nik z medzinárodnej komunity sa s ňou od olympijských hier nestretol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vicepremiéra obvinila zo sexuálneho zneužívania. Čo je po roku so Šuaj Pcheng?