Tenistka obvinila politika zo sexuálneho násilia. Odvtedy o nej nepočuli

Šuaj Pcheng.
Šuaj Pcheng. (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|15. nov 2021 o 19:22

O tenistku vyjadril obavy aj Novak Djokovič a asociácie WTA a ATP.

BRATISLAVA. Bývalá svetová tenisová jednotka vo štvorhre najskôr bývalého vysokopostaveného politika v Číne obvinila zo sexuálneho napadnutia. Potom zmizla.

Nikto momentálne oficiálne nevie, kde sa Číňanka Šuaj Pcheng nachádza.

Bývalého čínskeho vicepremiéra Kao-li Čanga začiatkom novembra obvinila, že ju v minulosti sexuálne napadol. Príspevok uverejnila na sociálnej sieti Weibo, zakrátko však zmizol.

Po incidente ešte mala mať podľa svojich tvrdení s vicepremiérom vzťah. Ten dokonca trval niekoľko rokov. Priznala však, že nemá ako dokázať svoje tvrdenia.

Obvinenie takto vysokopostaveného politika v komunistickej krajine okamžite vyvolalo obavy o bezpečnosť tenistky. Od zverejnenia správ o nej nie sú žiadne informácie.

Ženská tenisová asociácia WTA žiada prešetrenie celej udalosti. "Nedávne udalosti v Číne nás zarmútili. Šuaj Pcheng aj ostatné ženy si zaslúžia rešpekt a aby neboli cenzurované. K jej obvineniu treba pristúpiť s maximálnou vážnosťou. Oceňujeme jej guráž a silu vystúpiť," napísal v oficiálnom stanovisku šéf WTA Steve Simon.

"Očakávame, že sa s týmto problémom bude zaobchádzať správne, teda že sa obvinenie vyšetria férovo, transparentne a bez cenzúry," dodal.

O tenistku vyjadrila obavy aj mužská Asociácia tenisových profesionálov ATP. "Nie je nič dôležitejšie v našej tenisovej komunite ako jej bezpečnosť. Veľmi sa nás dotkla neistota okolo bezpečnosti hráčky WTA Šuaj Pcheng," napísal šéf ATP Andrea Gaudenzi v oficiálnom vyhlásení.

"Veľmi nás povzbudili informácie od WTA, že by mala byť v poriadku a naďalej budeme situáciu sledovať. Absolútne tiež stojíme za žiadosťou WTA, aby bola celá vec transparentne a férovo prešetrená," dodal.

K situácii vyjadril znepokojenie aj líder rebríčka ATP Novak Djokovič. "Nemám o tom veľa informácií, počul som o tom asi pred týždňom a úprimne, je pre mňa šokujúce, že je nezvestná.

O to viac, že je to niekto, koho som v uplynulých rokoch stretával na okruhu pomerne často. Neviem k tomu povedať viac ako to, že dúfam, že je v poriadku.

Je to hrozné, viem si predstaviť, ako sa môže cítiť jej rodina," povedal Djokovič počas Turnaja majstrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistka obvinila politika zo sexuálneho násilia. Odvtedy o nej nepočuli