Tenis: Španielsky súboj Masters Cupu pre Ferrera

David Ferrer (vpravo) dokázal poraziť svojho krajana a favorita duelu Rafaela Nadala (vľavo).
David Ferrer (vpravo) dokázal poraziť svojho krajana a favorita duelu Rafaela Nadala (vľavo). (Autor: AP)
SITA|13. nov 2007 o 16:02

ŠANGHAJ 13. novembra (SITA) - Po utorkových stretnutiach 2. kola súbojov v skupinách na tenisovom Masters Cupe v čínskom Šanghaji (dotácia 4,45 mil. USD, tvrdý povrch v hale) zostal v Zlatej skupine bez ...

ŠANGHAJ 13. novembra (SITA) - Po utorkových stretnutiach 2. kola súbojov v skupinách na tenisovom Masters Cupe v čínskom Šanghaji (dotácia 4,45 mil. USD, tvrdý povrch v hale) zostal v Zlatej skupine bez prehry iba David Ferrer. V čisto španielskom súboji zdolal ôsmy nasadený hráč turnajovú dvojku Rafaela Nadala za 160 minút 4:6, 6:4, 6:3. V stretnutí nadpriemernej úrovne plnom fyzicky náročných výmen od základnej čiary prevýšil Ferrer svojho favorizovaného krajana vo víťazných úderoch 37:24 a celkovo v získaných bodoch 101:88. Starší z oboch aktérov španielskeho derby viedol v rozhodujúcom treťom sete už 5:1, ale prvú možnosť na ukončenie stretnutia pri svojom podaní ešte nevyužil. Nadal znížil na 3:5, ale po následne výborne odservovanom geme sa Ferrer tešil z tretieho víťazstva nad Nadalom v kariére (bilancia 3:4). Zároveň potvrdil svoj osemfinálový triumf z tohtoročného US Open v New Yorku.

Nováčik na prestížnom koncoročnom výberovom podujatí Ferrer je bez prehry na čele Zlatej skupiny, ale ešte stále nemá postupovú definitívu. V prípade, že vo svojom záverečnom skupinovom vystúpení prehrá s Francúzom Richardom Gasquetom 0:2 a Nadal zdolá bez straty setu Djokoviča, mal by Ferrer sumárne horší pomer setov.

V predchádzajúcom utorkovom stretnutí Zlatej skupiny po druhý raz na turnaji neuspel Srb Novak Djokovič a je tak už definitívne bez šance na postup medzi najlepších štyroch. Svetová trojka podľahla osmičke turnaja

Francúzovi Richardovi Gasquetovi za 85 minút 4:6, 2:6. Gasquet má po dvoch zápasoch na konte jedno víťazstvo a stále šancu na postup do semifinále. Musí však zdolať zatiaľ stopercentného Ferrera.

S výnimkou záveru prvého setu mal súboj dvoch debutantov na turnaji majstrov plne pod kontrolou 21-ročný Francúz. O rok mladší Srb sa chytil v prvom sete za stavu 1:4, ale stratu dvoch brejkov už nedohnal a set prehral 4:6. V druhom dejstve bol už bývalý najlepší svetový junior pánom na centrálnom dvorci v hale Qi Žong. Gasquet zahral o desať víťazných úderov viac ako jeho súper (bilancia 25:15) a o 10 nevynútených chýb menej (17:27). V treťom vzájomnom dueli zdolal Francúz Srba vôbec po prvý raz. "Dnes som nemal proti favorizovanému súperovi čo stratiť. Hral som uvoľnene a nakoniec celkom ľahko vyhral. Darilo sa mi najmä z bekhendu, z ktorého som zahral niekoľko vynikajúcich úderov," komentoval Gasquet.


Dvojhra - Zlatá skupina - súhrn:

David Ferrer (6-Šp.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 4:6, 6:4, 6:3

Richard Gasquet (8-Fr.) - Novak Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:2


Aktuálny stav tabuľky:

1. Ferrer 2 2 4:1 2
2. Gasquet 2 1 1 3:2 1
3. Nadal 2 1 1 3:3 1
4. Djokovič 2 2 0:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis: Španielsky súboj Masters Cupu pre Ferrera