Rumunka prekvapuje výkonmi na US Open. Čakala 14 rokov, no nie je rekordérka

Sorana Cirsteaová po postupe do štvrťfinále na US Open.
Sorana Cirsteaová po postupe do štvrťfinále na US Open. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|5. sep 2023 o 11:35

Cirsteaovú čaká vo štvrťfinále Češka Muchová.

NEW YORK. Sorana-Mihaela Cirsteaová potvrdzuje v posledných dvoch rokoch príslušnosť k svetovej špičke a až na niekoľko výnimiek sa drží v elitnej päťdesiatke.

V minulej sezóne sa priblížila k životnému maximu, keď ju od 24. miesta delili tri priečky.

Úspešne si počína aj na tohtoročnom US Open, kde si zahrá druhé štvrťfinále v kariére. Od toho prvého uplynulo už viac ako štrnásť rokov.

Tridsaťtriročná Rumunka svojou jazdou v New Yorku prekvapuje nejedného tenisového fanúšika či odborníka. V tejto sezóne už zažiarila na amerických tvrdých dvorcoch, ale to bolo na jar v Indian Wells a Miami.

Na turnajoch Sunhine Doubles sa dostala do štvrťfinále (prehra so Swiatekovou) a semifinále (prehra s neskoršou šampiónkou Kvitovou).

Na jeseň sa jej však na vonkajších betónoch príliš nedarilo. Zakaždým vyhrala len jeden zápas, či už hrala vo Washingtone, Montreale alebo Cincinnati. Na US Open píše inú rozprávku.

Podobnú ako v roku 2009, keď bola prvýkrát tak ďaleko na grandslamovom turnaji.

Vo štvrťfinále ako tínedžerka

"Som spokojná s tým, ako hrám, a dúfam, že sa mi podarí udržať svoju hru a že je to pre mňa len začiatok," lúčila sa vtedy 19-ročná tenistka po víťazstve v osemfinále nad Jelenou Jankovičovou.

Písal sa prvý jún 2009 a rumunský talent, ktorý sa na žiadnom predchádzajúcom grandslamovom turnaji nedostal ani do tretieho kola, bol vo štvrťfinále Roland Garros. Tam nestačila Cirsteaová na Samanthu Stosurovú, no napriek tomu si pripísala veľmi prekvapujúci výsledok.

Sorana Cirstea podáva v zápase proti Belinde Bencicovej na US Open 2023.
Sorana Cirstea podáva v zápase proti Belinde Bencicovej na US Open 2023. (Autor: TA SR/AP)

V tej chvíli ešte netušila, ako dlho bude musieť čakať na podobný úspech na grandslamových podujatiach.

Čakala 5206 dní

Niekedy na životný výsledok čakáte celú kariéru, inokedy príde hneď a už ho nikdy nezopakujete.

Rumunská kráska čakala na ďalší postup medzi osem najlepších hráčok na podujatí veľkej štvorky 52 grandslamových turnajov a celkovo 5 206 dní.

"Mám veľký úsmev na tvári, pretože som tvrdo pracovala pre zopár ľudí, ktorí vedia, čo všetko sa dialo v pozadí. Koľko práce som vynaložila, aby som tu dnes stála. Znamená to pre mňa všetko," rozžiarila sa dojatá Cirsteaová po osemfinálovom súboji s Bencicovou.

V uplynulých dňoch sa vo Flushing Meadows ocitla na horskej dráhe. Po tom, čo si v úvodných dvoch kolách poradila s domácimi Kaylou Dayovou a Annou Kalinskou, zdolala svetovú štvorku Jelenu Rybakinovú v náročnom trojsetovom zápase 6:3, 6:7, 6:4 a v osemfinále aj spomínanú olympijskú šampiónku Belindu Bencicovú.

"Podpora, ktorú som tento týždeň dostala, bola neuveriteľná," poďakovala sa publiku na kurte.

VIDEO: Pozápasové interview Cirsteaovej

Čaká ju Muchová

Podobne, ako ju od štvrťfinálových účastí na grandslamovom turnaji delí 14 rokov, od dvoch titulov na okruhu WTA len o rok menej. Finále si zahrala aj v rokoch 2013 a 2019, lenže neúspešne.

Pred desiatimi rokmi tiež zažila životnú sezónu s 21. miestom vo svetovom rebríčku. Trikrát bojovala v grandslamovej osmičke (Australian Open 2017 a 2022, Roland Garros 2021). Ani raz sa jej nepodarilo vyhrať, ale svoje úsilie nevzdala.

"Vždy bolo mojím snom dostať sa sem. Dlhé roky som tvrdo pracovala, ale nebola som odmenená úspechom. Vždy sa to však nakoniec vyplatí, ak tvrdo pracujete," dodala.

Vo štvrťfinále sa Cirsteaová stretne s Karolínou Muchovou, s ktorou sa tento rok stretla trikrát, pričom s českou dvojkou a svetovou desiatkou má bilanciu 2:1 (vyhrala v Dubaji a Montreale, prehrala v Miami).

Využije ešte potenciál?

Jedno meno vyniklo hneď po víťaznom osemfinálovom zápase. Je ním Cirsteaovej tréner, s ktorým začala spolupracovať hneď po minuloročnom americkom grandslamovom turnaji a ktorý stojí za jej skvelými výkonmi v tejto sezóne.

Víťaz Australian Open 2002 a bývalý siedmy hráč sveta Thomas Johansson tvrdí, že Rumunka doteraz nespojila všetko dokopy a nevyužila svoj potenciál.

"Je veľmi talentovaná a svojimi zbraňami pokrýva celý kurt. Jej problémom nebol tenis, ale mentálna stránka hry," povedal Johansson na US Open.

Najdlhší odstup medzi dvoma štvrťfinálovými účasťami má Chorvátka Mirjana Lučičová. Jej posledné wimbledonské semifinále v roku 1999 a postup zo štvrťfinále do semifinále Australian Open 2017 delí takmer 18 rokov.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rumunka prekvapuje výkonmi na US Open. Čakala 14 rokov, no nie je rekordérka