Tenisová federácia umožní ruským a bieloruským hráčom štart na olympiáde v Paríži

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. mar 2024 o 13:44

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) uviedla, že jej postoj je v súlade s existujúcou tenisovou medzinárodnou politikou.

BRATISLAVA. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa rozhodla povoliť Rusom a Bielorusom súťažiť na olympijských a paralympijských hrách v roku 2024 v Paríži pod neutrálnym štatútom.

Oficiálna webstránka ITF informovala, že tenisti, ktorí splnia podmienky neutrality definované Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodným paralympijským výborom (MPV), budú môcť súťažiť na olympijských a paralympijských hrách.

"Neutrálni športovci budú musieť splniť požiadavky na výber a spôsobilosť stanovené v platných predpisoch ITF. Rozhodnutie ITF je v súlade s väčšinou medzinárodných federácií, pokiaľ ide o súťaž jednotlivcov a športovcov zúčastňujúcich sa na tohtoročných hrách v Paríži.

Pozícia ITF je tiež v súlade s existujúcou tenisovou medzinárodnou politikou, ktorá bola prijatá v marci 2022,“ uviedla organizácia vo vyhlásení.

Športovci z Ruska a Bieloruska boli od predvlaňajšieho vypuknutia vojny na Ukrajine sankcionovaní v mnohých športoch.

V niektorých sa však počas uplynulých mesiacov zmiernili obmedzenia, čo umožnilo návrat Rusov a Bielorusov na medzinárodnú scénu za určitých podmienok.

MOV v marci minulého roka rozhodol, že individuálni športovci z oboch krajín by mali byť znovu zaradení do medzinárodných súťaží ako „neutrálni“ za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú napojenie na armádu.

Začiatkom decembra MOV schválil účasť neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska na OH 2024.

Podľa verdiktu MOV pod piatimi kruhmi môžu štartovať iba jednotlivci, ktorí splnia nominačné kritéria, nepodporujú vojnu Rusov na Ukrajine a nemajú väzby silové zložky v krajine, vojenské či policajné. Na OH budú športovci z oboch krajín súťažiť bez národnej vlajky, hymny a nie v národných farbách.

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) predtým koncom septembra tiež rozhodol, že ruskí a bieloruskí športovci budú na tohtoročných paralympijských hrách v Paríži súťažiť pod neutrálnym štatútom.

Paralympijskí reprezentanti Ruska a Bieloruska rovnako ako olympionici môžu štartovať za podmienky, že ich účasť nebudú sprevádzať znaky, vlajky a hymny ich krajín. Medailistov z Ruska a Bieloruska nebudú v Paríži evidovať v medailovej bilancii krajín.

Nebudú súčasťou otváracieho ani záverečného ceremoniálu a pred podujatím budú nezávisle preverení, či nepodporujú vojnu na Ukrajine a nie sú prepojení s armádami v Rusku alebo Bielorusku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisová federácia umožní ruským a bieloruským hráčom štart na olympiáde v Paríži