Štatistiky na úrovni najlepších žien, sebaistý výkon s úsmevom. Slovensko má šampiónku Wimbledonu

Renáta Jamrichová počas Wimbledonu 2024.
Renáta Jamrichová počas Wimbledonu 2024. (Autor: REUTERS)
Sportnet|14. júl 2024 o 17:14 (aktualizované 14. júl 2024 o 20:17)

Renáta Jamrichová získala druhý grandslamový titul medzi juniorkami.

Wimbledon 2024

Dvojhra junioriek - finále:

Renáta Jamrichová (SR-1) - Emerson Jonesová (Aus.-3) 6:3, 6:4

LONDÝN. Slovenská tenistka Renáta Jamrichová získala titul na juniorskom finále Wimbledonu 2024.

Vo finále zdolala slovenská vychádzajúca hviezda Austrálsku nasadenú trojku Emerson Jonesovú v dvoch setoch 6:3 a 6:4.

Slovenská tenistka na tohtoročnom Wimbledonu vo dvojhre nestratila ani set a k titulu dokráčala veľmi suverénne.

Renáta Jamrichová a Emerson Jonesová po finále juniorskeho Wimbledonu 2024.
Renáta Jamrichová a Emerson Jonesová po finále juniorskeho Wimbledonu 2024. (Autor: X/Tiebreak Tennis)

Obe tenistky sa už stretli vo finále juniorskeho Australian Open, keď vtedy Jamrichová zvíťazila 6:4 a 6:1. Získala tak svoj prvý grandlsamový titul medzi juniorkami.

Jamrichová vstúpila do zápasu senzačne. Po troch gemoch viedla už 3:0 a pomer získaných loptičiek bol 12:2 v jej prospech.

Súperke svojou tvrdou a výraznou hrou nedala šancu takmer na nič. Výkon slovenskej tenistky obdivovala aj komentátorska dvojica na stanici Eurosport.

Jonesová získala prvý gem až pri svojom druhom podaní, no Jamrichovú to nijak nerozhodilo. Počas prvých desať podaní v zápase mala stopercentnú úspešnosť. Prvý servis pokazila až za stavu 3:1, no gem pohodlne získala.

Štatistiky prvého setu juniorského finále dievčat Renáta Jamrichová - Emerson Jonesová.
Štatistiky prvého setu juniorského finále dievčat Renáta Jamrichová - Emerson Jonesová. (Autor: Reprofoto Eurosport.com)

Jamrichovú v prvom sete rozosmial moment pri vlastnom podaní, keď čiarový rozhodca zahlásil aut. Ona si však zobrala challenge, ktorý ukázal, že loptička bola výrazne vo štvorci a bol jej prisúdený bod.

Slovenka získala prvý set v pomere 6:3. K tomu potrebovala len 25 minút. Štatistiky nasadenej jednotky boli priam až neuveriteľné.

Urobila len jednu nevynútenú chybu, mala 100-percentnú úspešnosť na druhom podaní a 90-percentnú na prvom. Celkovo vyhrala 31 výmen, kým Jonesová len 18.

Do druhého setu lepšie vstúpila Austrálčanka, ktorá získala prvý gem, no pri vlastnom podaní. Jonesová dokázala však ukradnúť Slovenke prvý gem a dostala sa do vedenia 3:1.

Jamrichová však dokázala ribrejknúť a nedovolila súperke odskočiť na rozdiel troch gemov.

"Som teraz veľmi šťastná a vďačná, že môžem mať spomienku na to, že som tu hrala svoj posledný juniorský turnaj v takej krásnej atmosfére na tomto úžasnom kurte a proti Emerson.

Bol to jeden z najlepších juniorských zápasov, aké som kedy odohrala. Podľa mňa to bol lepší tenis, ako sme hrali v Austrálii.

Myslím si, že sa každým dňom zlepšujem ako človek na kurte aj mimo neho. Práve to je podľa mňa dôležité," uviedla Slovenka podľa oficiálnej stránky wimbledon.com.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška vysoko vyzdvihol úspech Jamrichovej.

"Renátka podávala hlavne v závere turnaja skvelé výkony, dnešné finále malo výbornú úroveň. Potvrdila, že je obrovský prísľub svetového tenisu. Ako prvá Slovenka v histórii dokázala vyhrať dvojhru vo Wimbledone, čo je fantázia. Renátke i jej trénerovi Jánovi Matúšovi tento titul veľmi želám," uviedol pre TASR Moška.

Stala sa prvou Slovenkou s dvoma víťazstvami v grandslamovom juniorskom singli a ako prvá uspela vo Wimbledone.

Raz sa to podarilo Tereze Mihalíkovej, ktorá vyhrala na Australian Open v roku 2015. Kristína Kučová v roku 2007 nenašla premožiteľku na US Open, Martin Kližan zdvihol v júni 2006 nad hlavu cennú trofej na Roland Garros.

Jamrichová po výhre vo štvorhre na Roland Garros 2024 povedala, že juniorský Wimbledon bude zrejme jej posledným juniorským turnajom a chcela by sa čo najviac sústrediť na seniorské turnaje. Kým medzi juniorkami je svetovú jednotkou, v rebríčku WTA bola na 542. mieste.

"US Open pravdepodobne nie. New York je ďaleko. Pred US Open ani po ňom nie sú ďalšie turnaje, takže by som do Ameriky cestovala len na grandslam.

Zabralo by to 2 – 3 týždne. Skôr by chcela hrať a ďalšie turnaje, na ktoré si môžem vybrať voľnú kartu,“ uviedla vtedy k jej ďalším plánom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Štatistiky na úrovni najlepších žien, sebaistý výkon s úsmevom. Slovensko má šampiónku Wimbledonu