Aj vďaka synovi mal silu bojovať. Nadal oznámil koniec kariéry, gratuluje mu aj Ronaldo

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|10. okt 2024 o 12:00 (aktualizované 10. okt 2024 o 13:20)

Španiel uzavrie kariéru na finálovom turnaji Davis Cupu.

BRATISLAVA. Posadil sa pred kameru a zhlboka sa nadýchol. Následne dostal otázku, či je pripravený oznámiť rozhodnutie, ktoré sa nikdy nerodí ľahko. 

Španiel Rafael Nadal prostredníctvom videa na sociálnych sieťach oznámil, že po tejto sezóne ukončí svoju úspešnú tenisovú kariéru. 

V posledných sezónach ho sprevádzali viaceré zdravotné problémy, no bojoval s nimi štýlom jeho vlastným. Dokázal sa vrátiť na obľúbený kurt Philippa Chatriera a odohral tam posledné Roland Garros aj olympijské hry.

"Špeciálne posledné dva roky boli náročné a nemyslel som si, že budem ešte schopný hrať tenis bez obmedzení. Samozrejme, bolo to ťažké rozhodnutie a trvalo mi nejaký čas, pokiaľ som ho urobil. 

Avšak, v živote má všetko svoj začiatok a koniec. Myslím si, že je správny čas ukončiť kariéru, ktorá bola dlhá a oveľa úspešnejšia, ako som si kedy vedel predstaviť," povedal držiteľ 22 grandslamových titulov.

VIDEO: Rafael Nadal oznámil koniec svojej tenisovej kariéry

Poslednýkrát sa predstaví na finálovom turnaji Davis Cupu (19.-24. novembra). V tejto tímovej súťaži sa päťkrát tešil z víťazstva.

"Som nadšený, že to bude môj posledný turnaj a zároveň budem môcť reprezentovať svoju krajinu. Je to uzavretie kruhu, pretože jedným z mojich prvých úspechov bolo finále v Seville v roku 2004," uviedol.

Nadal poďakoval všetkým ľudom, ktorí sú súčasťou tenisu. Vyzdvihol dlhoročných kolegov a najmä rivalov. Jeho slová sa prelínali so zábermi zo zápasov s Rogerom Federerom či Novakom Djokovičom. 

"Strávil som s nimi veľmi veľa hodín a zažil chvíle, ktoré si budem pamätať do konca života," povedal 38-ročný rodák z Malorky. 

Víťaz 92 turnajov ATP nezabudol ani na svoj tím, ktorý bol dôležitou súčasťou jeho života: "Neboli to len moji spolupracovníci, ale priatelia, ktorí vždy boli na mojej strane a veľmi som ich potreboval."

Španielsky tenista Rafael Nadal (vpravo) a Švajčiar Roger Federer po finále Roland Garros 2011.
Španielsky tenista Rafael Nadal (vpravo) a Švajčiar Roger Federer po finále Roland Garros 2011. (Autor: TASR/AP)

Poďakoval aj rodičom, manželke, sestre či strýkovi Tonimu, ktorý svojho synovca priviedol k tenisu a ako tréner bol pri množstve jeho úspechov.

S manželkou Mery, ktorá s ním cestovala po turnajoch, je už 19 rokov a majú spolu dvojročného syna Rafaela. Aj kvôli nemu si tenisovú kariéru predĺžil. 

"Prísť domov a vidieť, ako môj syn každý deň rastie, bola sila a energia, ktorá ma držala pri tom, aby som pokračoval," priznal Nadal.

Počas svojej kariéry sa stal antukovým kráľom. Až 14-krát ovládol parížsky grandslam Roland Garros a dvojciferný počet titulov má aj z turnajov v Barcelone (12), Monte Carle (11) a Ríme (10).

"Všetko, čo som zažil, bol sen, ktorý sa stal realitou. S kariérou sa lúčim s pokojom v duši a s tým, že som dal zo seba to najlepšie v každom smere.

Na záver môžem povedať iba to, že tisíckrát všetkým ďakujem a čoskoro sa vidíme," dodal olympijský víťaz z Pekingu 2008.

VIDEO: Top 10 momentov Rafaela Nadala počas Roland Garros

K úspešnej kariére mu zagratuloval aj Roger Federer.

"Úžasná kariéra, Rafa! Vždy som dúfal, že tento deň nikdy nepríde. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bolo mi cťou," napísal Švajčiar.

"Mal si neuveriteľnú kariéru. Tvoja oddanosť, vášeň a neuveriteľný talent inšpirovali milióny ľudí. Bolo mi cťou byť svedkom tvojej cesty a tiež mi je cťou, že ťa môžem nazývať priateľom," reagoval Cristiano Ronaldo.

Ďalšie reakcie na koniec Rafaela Nadala

Jannik Sinner, líder rebríčka ATP: "Mal som neuveriteľné šťastie, že som ho mohol spoznať aj po ľudskej stránke, je to neuveriteľný človek. Dával nám neoceniteľné lekcie ako zvládať ťažké situácie na kurte. Všetko má svoj začiatok a koniec. Je to smutná správa, ale len on vie, ako sa cíti."

Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF): "Je jeden z nás a jeden z najlepších športovcov, akých naša krajina kedy vychovala. Ďakujeme ti, Rafa, za tvoje tituly a úspechy, ktoré si dosiahol.

Nick Kyrgios, austrálsky tenista: "Rafa, neodchádzaj do dôchodku, ešte si chcem s tebou naposledy zahrať. Mali sme nezhody, ale na kurte si bol skvelý bojovník. Prajem ti len to najlepšie v novej kapitole tvojho života."

Coco Gauffová, americká tenistka: "Si úžasný! Bolo to neuveriteľné byť svedkom tvojej veľkosti a pracovnej etiky. Ďakujem, že som sa mohla od teba učiť. Prajem ti len to najlepšie v tvojej ďalšej životnej kapitole."

Marc Márquez, šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP: "Ďakujeme ti, Rafa, že si bol pre nás všetkých inšpiráciou."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Aj vďaka synovi mal silu bojovať. Nadal oznámil koniec kariéry, gratuluje mu aj Ronaldo