Pri otázke na koniec kariéry váha. Nadal sa obával katastrofy, ale legendy ho chvália

Španielsky tenista Rafael Nadal po prehre s Alexandrom Zverevom na Roland Garros 2024.
Fotogaléria (21)
Španielsky tenista Rafael Nadal po prehre s Alexandrom Zverevom na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|27. máj 2024 o 21:15

Zverev je tretím hráčom, ktorý zdolal Nadala na Roland Garros.

BRATISLAVA. Pred začiatkom Roland Garros trénoval spolu s Andrejom Rubľovom. Keď skončili, prišiel za ním brat Mischa so zaujímavou správou.

Alexander Zverev si najskôr myslel, že ide o žart, no pravda bola taká, že mu žreb prisúdil v úvodnom kole 14-násobného miestneho šampióna. 

Rafael Nadal pre zdravotné problémy toho veľa v poslednom období neodohral, spadol v rebríčku a vôbec prvýkrát nie je medzi nasadenými hráčmi.

Teoreticky mohol v prvom kole čeliť Novakovi Djokovičovi, Jannikovi Sinnerovi či Carlosovi Alcarazovi, ale napokon si Zverev vybral najkratšiu zápalku.

"Keby sme to mohli zmeniť, určite by sme to urobili. Radšej by som s ním hral v neskoršej fáze turnaja. Je to ťažký žreb pre oboch a uvidíme, ako to v pondelok dopadne. Každý sa na to teší," povedal Zverev na tlačovej konferencii.

Veril, že to nebude ako v Ríme

Na druhej strane bol nemecký tenista a úradujúci olympijský šampión rád, že si vo svojej kariére ešte proti Nadalovi zahrá. 

"Nechcem, aby moja posledná spomienka na zápas s Rafom bola, ako ma odvážajú na vozíku z kurtu Philippa Chatriera. Očakávam od neho najlepší možný výkon, a tak budem v hlave nastavený," doplnil Zverev. 

Alexander Zverev utrpel na Roland Garros 2022 hrozivé zranenie.
Alexander Zverev utrpel na Roland Garros 2022 hrozivé zranenie. (Autor: SITA/AP)

Nadal svojich fanúšikov potešil slovami, že prvýkrát po návrate do súťažného kolotoča nie je limitovaný pri behu, má za sebou niekoľko kvalitných tréningov a celkovo sa lepšie cíti na kurte.

"Na turnaji v Ríme to bola katastrofa. Možno sa to tu zopakuje, nebudem sa skrývať, ale zlepšil som sa. Samozrejme, nebudem zrazu hrať úžasne.

Avšak, keby som nedúfal, že tu môžem dosiahnuť úspech, dnes by som tu pred vami nesedel," povedal v nedeľu novinárom Nadal.

Samotný zápas bol na hlavnom dvorci beznádejne vypredaný a atmosféra trochu pripomínala Davisov pohár. Diváci často skandovali "Rafa", ale nestačilo to.  

Po troch hodinách a piatich minútach Nadal poslal svoj forhendový úder ďaleko do autu a Zverevovi podľahol po setoch 3:6, 6:7 (5), 3:6. 

Söderling, Djokovič a Zverev

O atraktivite tohto zápasu svedčí aj fakt, že ho z tribúny sledovali Novak Djokovič, Carlos Alcaraz či ženská jednotka Iga Swiateková. 

Zverev zahral o desať víťazných úderov viac, mal lepšiu úspešnosť získaných bodov po prvom podaní (77 percent, pozn.) a v priemere využil každý tretí brejkbal. Naopak, Nadal zužitkoval len dve z 11 šancí na brejk.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Rafael Nadal - Alexander Zverev

Mrzieť ho môže najmä druhý set, v ktorom bol na dobrej hernej i emočnej vlne. Viedol 5:4, no čistou hrou stratil servis a napokon set prehral v tajbrejku, kde mu hneď trikrát nevyšli ideálne pokusy o skrátenie hry. 

Alexander Zverev sa stal len tretím tenistom, ktorý zdolal Nadala na Roland Garros. Okrem neho to ako prvý dokázal v roku 2009 Švéd Robin Söderling a v rokoch 2015 a 2021 bol nad jeho sily Novak Djokovič. 

"Ani neviem, čo povedať. V prvom rade ďakujem Rafovi za všetko, čo urobil pre tenisový svet. Sledoval som jeho zápasy, keď som vyrastal. 

Stal sa zo mňa profesionál a je mi cťou, že som si s ním mohol zahrať, dvakrát aj na tomto krásnom kurte. Dnes to nie je môj moment, ale Rafov. Ďakujem," povedal nemecký tenista v rozhovore po zápase. 

Následne si zobral mikrofón do rúk aj Nadal, ktorý pogratuloval súperovi a poprial mu úspech v ďalšom priebehu turnaja. "Viem, že v roku 2022 to bolo pre teba ťažké, o to viac si to dnes zaslúžiš," uviedol. 

Fotogaléria zo zápasu Alexander Zverev - Rafael Nadal na Roland Garros 2024

Bol to posledný zápas?

Tridsaťsedemročný rodák z Malorky sa vyjadril aj k tomu, či ho diváci v parížskom areáli Rolanda Garrosa videli naposledy v súťažnom zápase. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pri otázke na koniec kariéry váha. Nadal sa obával katastrofy, ale legendy ho chvália