Wimbledon už nebude o čisto bielom oblečení. Tenistky nemusia mať stres

Tenistky v bielom oblečení na Wimbledone.
Tenistky v bielom oblečení na Wimbledone. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. nov 2022 o 13:44

Tenisti musia mať na Wimbledone všetko oblečenie a doplnky biele.

LONDÝN. Biele oblečenie a Wimbledon. Tieto dve veci neodmysliteľne patria k sebe. Pravidlá pre tradičný tenisový turnaj sú v tomto smere veľmi prísne.

Po prehratom finále s Novakom Djokovičom si tento rok Austrálčan Nick Kyrgios nasadil na hlavu červenú šiltovku. Dokonca mal túto šiltovku na hlave aj pri preberaní trofeje pre porazeného finalistu z rúk vojvodkyne Kate.

Vzbudil tým množstvo reakcií. Bolo jasné, že ide o provokáciu voči prísnym pravidlám. Tenisti musia byť celí oblečení v bielom. Povolený je len úzky lem napríklad na rukávoch a logo výrobcu oblečenia, ktoré tiež musí byť iba v predpísanej veľkosti.

Dokonca ešte aj pri zdravotných pomôckach, ako sú napríklad tejpy, majú tenisti odporúčanie, aby ho mali v bielej farbe, ak je to možné.

Na tieto prísne pravidlá sa sťažovali najmä tenistky. Ak majú počas turnaja menštruáciu, je pre ne nepríjemné, ak musia mať pod krátkou sukňou biele šortky.

Olympijská víťazka Mónica Puigová dokonca priznala, že mala vždy veľkú obavu z toho, aby nemala práve počas Wimbledonu menštruáciu.

Britka Heather Watsonová povedala, že medzi tenistkami je to veľmi často rozoberaná téma. Hráčky sa cítia nekomfortne, ak vedia, že musia počas týchto dní nastúpiť na kurt v čisto bielom oblečení. "Rozhodne je to pre hráčky v období Wimbledonu veľká téma," povedala pre BBC.

Aktivistky voči prísnemu protokolu v oblečení si dokonca dali meno Adress the dress code (Adresný protokol oblečenia). Iniciatívu podporili aj legendárna americká tenistka Billie Jean Kingová či známa trénerka a mama bývalej svetovej jednotky Andyho Murrayho Judy Murrayová.

Wimbledon preto vypočul ich žiadosti a teraz prichádza s veľkou zmenou. Tenistky si budú môcť obliecť pod sukňu či šortky ešte aj krátke šortky tmavej farby. Tie nesmú byť dlhšie ako sukňa či hlavné športové šortky, v ktorých nastúpia.

Wimbledon sa začal touto zmenou zaoberať aj preto, že v ženskom futbale v posledných mesiacoch taktiež organizácie v Anglicku prišli so zmenami v pravidlách pre oblečenie bielej farby.

"Táto zmena znamená, že všetky ženy a dievčatá si na Wimbledone budú môcť obliecť tmavé šortky, ak budú chcieť. Veríme, že im to pomôže ešte lepšie sa sústrediť na hru a odbúrať nepríjemné pocity," povedala výkonná riaditeľka All England Clubu Sally Boltonová.

Zároveň dodala, že všetky ostatné pravidlá týkajúce sa bieleho oblečenia zostávajú bez zmien v platnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon už nebude o čisto bielom oblečení. Tenistky nemusia mať stres