Tenisové NTC v Košiciach bude. Ale bez zápasov Davis Cupu a Fed Cupu

NTC v Košiciach postavia bez hlavnej haly.
NTC v Košiciach postavia bez hlavnej haly. (Zdroj: kosice.sk)
Daniel Dedina|22. jan 2021 o 17:40

Rozpočet na jeho výstavbu sa zníži o polovicu.

KOŠICE. Už je to poriadne dávno, čo slovenská tenisová reprezentácia odohrala zápas na východe Slovenska.

Dejiskom duelu Pohára federácie Slovensko - Srbsko boli v roku 2007 Košice. Ešte o šesť rokov staršia je história v prípade mužského Davisovho pohára.

V roku 2001 zdolali Slováci v strhujúcej prešovskej dráme Čile v zostave aj s niekdajšou svetovou jednotkou Marcelom Riosom.

Vizualizácia NTC v Košiciach

Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.
Vizualizácia NTC v Košiciach.

Proti bola petícia aj úrady

Svetový tenis mal po dlhej dobe opäť zavítať na východné Slovensko vďaka vzniku Národného tenisového centra v Košiciach.

Hoci memorandum o jeho výstavbe bolo podpísané ešte v roku 2015, proti plánovanej výstavbe sa rozbehla rozsiahla petícia. Nespokojní obyvatelia nesúhlasili s výberom lokality na Popradskej ulici, v zastavanej časti mesta.

Projektu vyčítali nedostatok parkovacích miest a výrazné zhoršenie dopravnej situácie. Argumentovali tiež zvýšením hlučnosti a negatívnym dopadom na životné prostredie.

Za pravdu im dali aj úrady, stavebné konanie bolo v roku 2019 zrušené.

Okresná prokuratúra Košice-okolie vlani vyhlásila rozhodnutie o umiestnení stavby za nezákonné. Po rokovaniach medzi vedením mesta a Slovenským tenisovým zväzom došlo v projekte k výrazným zmenám.

Účel? Tréningy a menšie turnaje

Ako uvádza mesto Košice na svojom webe, stavba bude pozostávať z tenisovej haly so šiestimi kurtami a prevádzkovej budovy. Vonkajší areál má mať šesť antukových ihrísk a dve ihriská s tvrdým povrchom.

Najvýraznejšou zmenou je vypustenie multifunkčnej centrálnej haly pre 5-tisíc divákov, ktorá mala okrem tenisových stretnutí slúžiť aj na kultúrno-spoločenské akcie. Výška stavby sa z pôvodných 28 metrov zníži na dvanásť.

Na zápasy Davisovho pohára či Pohára federácie tak môžu Košičania zabudnúť.

„Kvôli nedostatočnej diváckej kapacite sa nebudú môcť odohrať. Rátame však s organizáciou menších, najmä mládežníckych turnajov do 200 účastníkov,“ povedal nedávno pre Korzár projektový manažér NTC Košice Ivan Greguška.

V roku 2007 zdolali slovenské tenistky v Steel aréne súperky zo Srbska.
V roku 2007 zdolali slovenské tenistky v Steel aréne súperky zo Srbska. (Autor: TASR)

„NTC Košice bude naďalej slúžiť na prípravu talentovanej mládeže z východného Slovenska a zároveň ako športové centrum pre obyvateľov Košíc a blízkeho okolia s využitím pre tenis a bedminton. Projekt počíta aj s prevádzkou fitnescentra,“ doplnil Greguška.

Celkový rozpočet na výstavbu NTC Košice by mal z predpokladaných 30 miliónov eur klesnúť na polovicu. Vláda Slovenskej republiky má hradiť 60 percent nákladov, mesto Košice a Slovenský tenisový zväz zhodne po 20 percent.

Výstavba by sa mala začať v priebehu roka 2022. Momentálne prebieha pripomienkovanie overovacej štúdie, ku ktorej sa do polovice februára môžu vyjadriť aj občania mesta.

Hrať by sa mohlo v Steel aréne

Košiciam zostáva ešte jedna alternatíva, kde by sa zápasy Davisovho pohára a Pohára federácie mohli uskutočniť.

Je ňou Steel aréna, ktorú využívajú hokejisti HC Košice.

Bývalý generálny manažér Steel arény Igor Havrila v minulosti tvrdil, že zápasy hokejistov sa s konaním tenisových podujatí skĺbiť dajú.

„Záleží od termínu. Zápasy základnej časti hokejovej extraligy sa presunúť dajú. Problémom sú stretnutia play off,“ povedal.

Tenisový zväz by si v prípade záujmu mohol Steel arénu prenajať, jeho predstavitelia to však nevidia príliš reálne.

„Na výstavbu NTC v Bratislave si STZ vzal úver cca osem miliónov eur, ktorý bude ešte dva roky splácať. Preto je logické, že sa snaží organizovať čo najviac akcií tam, aby generoval príjmy na prevádzkové náklady a splácanie úveru.

Preto organizovanie zápasov Davisovho pohára, respektíve Pohára federácie mimo NTC v Bratislave nevidím najbližšie dva roky reálne,“ vravel vlani generálny sekretár STZ Igor Moška.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisové NTC v Košiciach bude. Ale bez zápasov Davis Cupu a Fed Cupu