Plakal som po prehre, chcel som skončiť s tenisom, vraví Djokovič

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|1. máj 2020 o 09:32

Srb je dnes jedným z najlepších tenisov histórie.

BRATISLAVA. Dnes má Novak Djokovič na konte sedemnásť grandslamových titulov a v prebiehajúcej sezóne prerušenej koronavírusom ešte neprehral. Pred niekoľkými rokmi bolo všetko inak.

Djokovič vyhral svoj prvý grandslam už na Australian Open 2008. Mal vtedy iba 20 rokov. No úspech dlho nevedel zopakovať.

V záverečných fázach veľkých turnajov sa mu príliš nedarilo. Často prehrával práve s jeho dnes najväčšími rivalmi - Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom.

Plakal po prehre

V roku 2010 vo štvrťfinále Roland Garros viedol proti Jürgenovi Melzerovi 2:0 na sety. Nakoniec však prehral a v semifinále si s Rafaelom Nadalom zahral práve Rakúšan.

"Plakal som po tejto porážke," povedal Djokovič pre Sky Sports Italia. Citoval ho aj web essentiallysports.com.

Po rokoch sa priznal, že vtedy uvažoval aj nad koncom kariéry.

"Bolo to hrozné obdobie. Chcel som s tenisom skončiť, videl som všetko čierne. Bola to moja osobná zmena. Po tejto prehre som sa uvoľnil. Bol som vtedy svetová trojka, vyhral som Australian Open 2008, ale nebol som šťastný," povedal líder rebríčka ATP.

"Vedel som, že môžem toho spraviť aj viac, ale prehrával som dôležité zápasy s Federerom a Nadalom," citoval ho web sportstar.thehindu.com.

Spätne si myslí, že po zápase s Melzerom začal hrať viac agresívne. "Bol to bod zmeny," povedal.

Potom prišla unikátna sezóna

Neskôr sa začali diať veľké zmeny, jeho sezóna 2011 bola jednou z najlepších v tenisovej histórii. Vyhral Australian Open, prvú prehru roka zaznamenal až na Roland Garros v semifinále s Federerom. Potom triumfoval aj vo Wimbledone a na US Open.

V súčasnosti má na konte triumfy zo všetkých štyroch grandslamových turnajov, ako jediný hráč v histórii tiež vyhral všetkých deväť turnajov série Masters 1000 a má pozitívnu bilanciu proti Federerovi aj Nadalovi.

Djokovič tiež povedal, ktoré zápasy považuje za najlepšie vo svojej kariére. Jedným z nich označil tesné finále Wimbledonu 2019, kde zdolal v tajbrejku za stavu 12:12 v piatom sete Rogera Federera.

"Bol to jeden z najkrajších zápasov. Spolu s finále Australian Open 2012, ktoré som hral s Rafom (duel trval 5 hodín a 53 minút - najdlhšie grandslamové finále v histórii, pozn. red.). Boli to skutočne unikátne zápasy," dodal Srb.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Plakal som po prehre, chcel som skončiť s tenisom, vraví Djokovič