Jej cieľ? Neplakať na tlačovej konferencii. Osaková si nebola istá návratom

Naomi Osaková sa vrátila na kurty po 4 mesiacoch.
Naomi Osaková sa vrátila na kurty po 4 mesiacoch. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. jan 2022 o 15:05

Japonská tenistka nehrala štyri mesiace.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Keď minule predstúpila pred médiá, rozplakala sa. Potom dlhšie vôbec tenis nehrala.

Teraz sa Naomi Osaková víťazne v Melbourne vrátila na kurty. Zdolala po veľkom boji v troch setoch Francúzku Alizé Cornetovú.

Bol to jej prvý zápas od prehry v treťom kole US Open, kde obhajovala titul. Vtedy nevedela, kedy a či vôbec sa vráti. Má iba 24 rokov.

"Skutočne som si myslela, že možno ani veľkú časť tohto roka hrať nebudem. Som rada, že takto veľmi ten šport milujem," priznala po zápase.

"Počas prestávky som nevedela, ako bude moja budúcnosť vyzerať," dodala.

Keď predčasne ukončila sezónu 2021, vôbec si nevedela predstaviť, čo bude robiť. Chcela cestovať, no to pre pandemickú situáciu to nebolo bezpečné.

"Verím, že ma môj tím má stále rád po tom, čo sa stalo minulý rok. Možno som ich trochu traumatizovala. Dialo sa veľa vecí, o ktorých som s nimi nehovorila," priznala Osaková.

Snažila sa komunikovať

Pri návrate na kurty vyprodukovala až 57 nevynútených chýb, pridala však aj 51 víťazných úderov. Cez prvý servis rozohrávala iba 38 percent výmen a spravila 8 dvojchýb. To určite nie sú štatistiky, ktoré by ju tešili.

V Austrálii sa pripravuje na obhajobu titulu z Australian Open. To sa začne v Melbourne už 17. januára.

"Mám pocit, že som spravila množstvo nevynútených chýb. Ale očakávala som to, lebo je to môj prvý zápas po dlhej dobe. Bola som veľmi nervózna," priznala Osaková.

Po tom, čo chcela ešte počas Roland Garros upozorniť na problematiku mentálneho zdravia športovcov a bojkotovala tlačové konferencie, poskytla pre médiá minimum vyjadrení.

Priznala, že odkedy sa stala úspešnou, často bola nešťastná a trpela depresiami.

Teraz sa však už cíti lepšie. Opäť chodí na tlačové konferencie. "Myslím, že dokopy som sa dala najmä tak, že som začala viac hovoriť s ľuďmi," hovorí.

Počas obdobia, keď nehrala, trávila čas s priateľmi a rodinou, snažila sa dostať zo seba psychické ťažkosti.

"Potom som pomaly začala cítiť opäť lásku k hre. Nemyslím si, že tá by niekedy úplne odišla, ale zatienili ju všetky tie emócie, ktoré som prežívala, keď som roky stále hrala," priznala.

"Všetko sa to extrémne nahromadilo a videli ste, ako to minulý rok dopadlo. Do tejto sezóny idem optimistickejšia," dodala.

Naomi Osaková si prešla psychicky náročným obdobím.
Naomi Osaková si prešla psychicky náročným obdobím. (Autor: TASR/AP)

Už sa nikdy nechce rozplakať

Pred sezónou si štvornásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka nedáva žiadne veľké ciele v zmysle grandslamových titulov.

"Tento rok mám jeden hlavný cieľ. Vždy, keď prídem na kurt, chcem mať z toho radosť a zábavu," tvrdí Osaková.

"Chcem, aby som aj v prípade prehry odchádzala z kurtu s tým, že som do toho dala všetko," dodala.

Ohľadom svojich cieľov však aj žartovala. Vrátila sa k momentu, keď sa na turnaji v Cincinnati v auguste po jednej z nepríjemných novinárskych otázok rozplakala a musela odísť z miestnosti.

"Mám cieľ, aby som sa v miestnosti pre tlačové konferencie už nikdy viac nerozplakala. Verím, že to sa mi podarí," hovorila.

Zdá sa, že počas prestávky Osaková zmenila svoje mentálne nastavenie. Priznala, že až príliš riešila svoje postavenie v rebríčku a výsledky.

"Musím nájsť spôsob, ako si to užívať, to je dôvod, prečo som začala hrať," vysvetlila.

Osaková je momentálne po vynechaní časti minulej sezóny v rebríčku WTA na 13. mieste.

Na turnaji v Melbourne je nasadenou jednotkou. V druhom kole vyzve Belgičanku Marynu Zanevskú.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Jej cieľ? Neplakať na tlačovej konferencii. Osaková si nebola istá návratom