Tenis: Nadal výrazne atakuje Federera

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: ap)
SITA|8. júl 2008 o 17:11

Rafael Nadal atakuje post svetovej jednotky. Na Švajčiara Rogera Federera, ktorý je na čele už 232 týždňov stráca už len 545 bodov.

LONDÝN 8. júla (SITA) - Nie je to tak dávno, čo sa Rafael Nadal triasol o post svetovej tenisovej dvojky, keď mu v máji v Hamburgu nebezpečne dýchal na chrbát Srb Novak Djokovič. Stačili dva triumfy španielskeho ľaváka z parížskej antuky a londýnskej trávy a dnes je všetko inak.

Zmena na poste jednotky už toto leto?

Nadal má reálnu šancu ešte toto leto vystriedať Rogera Federera na poste svetovej jednotky v dlhodobom renkingu ATP pre nasadzovanie. Švajčiar naň zasadol 2. februára 2004 a nepretržite na ňom zotrváva už 232 týždňov.

Po nedávnom triumfe v úchvatnom wimbledonskom finále stiahol 22-ročný Španiel svoju stratu na 26-ročného Švajčiara na 545 bodov. Svetovou jednotkou by sa mohol stať najskôr 18. augusta, dva týždne po skončení turnaja ATP Masters Series v americkom Cincinnati.

Matematika je jednoduchá: Nadal potrebuje na dvoch po sebe idúcich podujatiach severoamerickej série na tvrdých povrchoch v Toronte a Cincinnati dosiahnuť v súčte lepšie výsledky ako Federer. V prípade rovnakých výsledkov oboch veľkých rivalov (napr. postup do semifinále) sa Švajčiarov náskok stenčí na 150 bodov. Federer to bude mať ťažké, lebo obhajuje finále z Montrealu (dejisko Rogers Cupu pravidelne rotuje medzi Montrealom a Torontom) a titul zo Cincinnati.

Nadal bol vlani v Montreale v semifinále a v Cincinnati sa lúčil po skreči už v 2. kole. Ako upozorňuje internetová stránka ATP, obe podujatia sú v tomto roku na programe už v júli, ale body sa do rebríčka ATP pre nasadzovanie premietnu až v polovici augusta, keďže vlani sa hrali tieto turnaje až v tomto termíne. Federer musí rátať s tým, že sa mu automaticky odpíše 850 bodov za vlaňajšok. Koľko bodov pripíše, je len na ňom. Za triumf na turnaji ATP Masters Series je garantovaných 500 bodov, zdolaný finalista má istotu 350 bodov.

Ak si Federer udrží posty jednotky do US Open (25. 8. - 7. 9.), práve v New Yorku potom môže očakávať ďalší nápor Nadala. Ako minuloročný víťaz bude obhajovať 1000 bodov, zatiaľ čo jeho veľký súper iba 150 bodov za postup do osemfinále. Rodák z Manacoru na ostrove Mallorka je svetovou dvojkou od 25. júla 2005.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis: Nadal výrazne atakuje Federera