Tenis, Masters Cup: Nadal zdolal Srba Djokoviča

Rafael Nadal (vpravo) bol v atraktívnom a najmä kvalitnom zápase nad sily Srba Novaka Djokoviča (vľavo).
Rafael Nadal (vpravo) bol v atraktívnom a najmä kvalitnom zápase nad sily Srba Novaka Djokoviča (vľavo). (Autor: REUTERS)
SITA|15. nov 2007 o 12:14

ŠANGHAJ 15. novembra (SITA) - Španielsky tenista Rafael Nadal si výrazne posilnil šancu prebojovať sa do semifinále dvojhry na tohtoročnom Masters Cupe v čínskom Šanghaji (dotácia 4,45 mil. USD, tvrdý ...

ŠANGHAJ 15. novembra (SITA) - Španielsky tenista Rafael Nadal si výrazne posilnil šancu prebojovať sa do semifinále dvojhry na tohtoročnom Masters Cupe v čínskom Šanghaji (dotácia 4,45 mil. USD, tvrdý povrch v hale). Vo štvrtkovom úvodnom dueli Zlatej skupiny v halovom komplexe Qi Žong zdolal Srba Novaka Djokoviča za 104 minút 6:4, 6:4. So svojím skupinovým vystúpením sa rozlúčil s bilanciou 2 víťazstvá - 1 prehra a pomerom setov 5:3. Nadal bude teraz čakať na záverečný singlový duel Zlatej skupiny, v ktorom sa od 12.30 h SEČ stretne jeho krajan David Ferrer s Francúzom Richardom Gasquetom. Ak Ferrer zvíťazí, poputuje do semifinále spoločne s Nadalom. Gasquet potrebuje na istotu postupovej miestenky víťazstvo 2:0 na sety.

Dvadsaťjedenročný Nadal má možnosť prebojovať sa medzi najlepších štyroch na výberovom turnaji majstrov po druhý raz v rade. O rok mladší Srb vo svojej premiére na elitnom turnaji osmičky najlepších hráčov sveta svojimi výsledkami sklamal. V troch zápasoch neuhral ani set a skončil v Zlatej skupine na poslednom 4. mieste.

Nadal podal proti Djokovičovi vysoko koncentrovaný kvalitný výkon. Tradične málo kazil a k účinným liftovaným úderom vo výmenách pridal aj neobyčajne efektívne prvé podanie. Djokovičovi, ktorý bol po dvoch prehrách už bez šance na postup, v prvom sete rodák z ostrova Mallorca dvakrát vzal servis a získal dejstvo v pomere 6:4. V druhom sete ušiel španielsky ľavák svojmu súperovi na 3:1 a výhodu jedného brejku si už udržal až do konca stretnutia. Srbský zverenec Mariána Vajdu nehral zle, ale doplatil na slabšie chvíľky spojené s chybami z bekhendu a menšou priebojnosťou v rozhodujúcich okamihoch. Dva také prišli za stavu 3:4 v druhom sete, keď mal pri podaní súpera možnosť dvoch brejkbalov. Najprv v dlhej topspinovej výmene loptička z jeho rakety skončila zbytočne v sieti a pri druhom pokuse nedokázal obhodiť Nadala pri sieti. Vzápätí ešte Djokovič vykúzlil v ťažkej pozícii nevídané bekhendové obhodenie, ale najkrajší a najemotívnejší gem zápasu napokon za obrovských ovácií publika vyhral Španiel a zvýšil na 5:3. V posledných dvoch gemoch už nemal ani jeden z hráčov možnosť brejkbalu, a tak Nadal dosiahol na záver svojho skupinového vystúpenia v Šanghaji cenné víťazstvo, nad Djokovičom už šieste v kariére (bilancia 6:2).


Dvojhra - Zlatá skupina:

  • Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:4

Aktuálny stav:

1. Ferrer 2 2 4:1 2
2. Nadal 3 2 1 5:3 2
3. Gasquet 2 1 1 3:2 1
4. Djokovič 3 3 0:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenis, Masters Cup: Nadal zdolal Srba Djokoviča