Kovalíkov výborný rok pokračuje, po triumfálnom obrate sa stal slovenskou jednotkou

Jozef Kovalík na Roland Garros 2024.
Jozef Kovalík na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. máj 2024 o 09:40

Slovenský tenista sa v 2. kole Roland Garros postaral o jedno z najväčších prekvapení.

BRATISLAVA. Na tenisovom Roland Garros v Paríži je známy kompletný menoslov účastníkov 3. kola dvojhry mužov.

Figurujú v ňom iba traja hráči mimo najlepšej svetovej stovky rebríčka ATP a najnižšie postavenie z nich má Jozef Kovalík.

Slovenskému reprezentantovi patrila pred Roland Garros v renkingu 145. priečka, ale po postupe medzi 32 najlepších sa v tzv. onlajn rebríčku posunul už na 117. pozíciu pred doterajšiu slovenskú jednotku Lukáša Kleina.

Kovalík sa v 2. kole dvojhry na antukových dvorcoch v Paríži postaral o jedno z najväčších prekvapení, keď zdolal nasadenú osemnástku, Rusa Karena Chačanova, 4:6, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Zápas trval 3 hodiny a 28 minút a slovenský tenista premenil druhý mečbal po chybe súpera z bekhendu.

VIDEO: Posledný gem zápasu Kovalík - Chačanov

Úspech 31-ročného Bratislavčana je o to pozoruhodnejší, že až do Roland Garros 2024 mal na grandslamových turnajoch v 1. kole bilanciu 0:9, čiže bez jediného víťazstva.

"Neuveriteľný príbeh. Tridsaťjedenročný Kovalík sa osem rokov po svojom grandslamovom debute na Australian Open 2016 prebojoval už do 3. kola na Roland Garros, pričom doteraz z deviatich pokusov v hlavnej súťaži nepremenil na víťazstvo ani jediný," objavilo sa na sociálnej sieti X.

V Paríži sa Kovalík predstavil v 1. kole turnaja tzv. veľkej štvorky bezmála po štyroch rokoch, predtým naposledy to bolo na US Open 2020.

Vo francúzskej metropole pôvodne ani nemal hrať prvé kolo, pretože po dvoch víťazstvách prehral vo finále kvalifikácie so synom niekdajšieho argentínskeho futbalového hrdinu a strelca víťazného gólu vo finále MS 1986 v Mexiku (Jorge Burruchaga) Romanom Andresom Burruchagom 1:2 na sety, ale do hlavnej súťaže postúpil ako "lucky loser", čiže šťastný náhradník.

V "pavúku" hlavnej súťaže dvojhry nahradil zraneného Taliana Mattea Berrettiniho. Túto svoju šancu naplno využil už v 1. kole, keď si poradil s 50. hráčom rebríčka ATP Američanom Marcosom Gironom 3:1 na sety.

Spanilá jazda Kovalíka na Roland Garros je síce prekvapujúca, ale v tomto roku sa mu zatiaľ v porovnaní s minulými darilo nad očakávania.

Vyhral dva antukové turnaje challengerovej série ATP (v marci v Zadare a v apríli v Splite) a v máji v Mauthausene prehral až vo finále.

V rebríčku ATP v porovnaní s úvodom februára poskočil z 235. na 145. miesto.

Súperom Kovalíka v boji o postup do osemfinále na RG 2024 bude Dán Holger Rune.

Turnajový hráč číslo 13 sa poriadne natrápil na postup do 3. kola, keď Taliana Flavia Cobolliho zdolal po takmer štvorhodinovom boji v piatich setoch 6:4, 6:3, 3:6, 3:6, 7:6 (10:7).

Rune bol už aj štvrtý v rebríčku ATP a na Roland Garros v Paríži sa v uplynulých dvoch rokoch prebojoval do štvrťfinále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kovalíkov výborný rok pokračuje, po triumfálnom obrate sa stal slovenskou jednotkou