Vrátila sa, aby sa rozlúčila. Mama Čepelová sa chystá na Wimbledon aj US Open

Jana Čepelová.
Jana Čepelová. (Autor: TASR/AP)
Matej Hank|21. jún 2023 o 17:17

Posledný duel odohrala v októbri 2020.

BRATISLAVA. Na tenisových kurtoch chýbala dva a pol roka. V novembri 2021 porodila Jana Čepelová dcérku Nelku a prerušila aktívnu kariéru.

Tridsaťročná hráčka sa v utorok vrátila späť. Predstavila sa na turnaji WTA Tour v talianskom meste Gaiba.

V prvom kole narazila na Brazílčanku Lauru Pigossiovú a prehrala s ňou v troch setoch 6:3, 3:6 a 1:6.

"Bol to ťažký zápas, hrali sme vo veľkom teple. Robila som, čo som mohla, ale súperka bola lepšia," zhrnula pre Sportnet košická rodáčka.

Cestuje aj s rodinou

Na turnaj do Gaiby nepricestovala sama. Sprevádzal ju jej manžel, mama a, samozrejme, aj malá dcérka.

Na kurtoch nie je jediná mama. "Veľa hráčok sa vrátilo po materskej pauze, napríklad aj Rodinová, ktorá tiež hrá na turnaji v Taliansku. Niektoré tenistky cestujú s deťmi, iné zase nie. Je to rôzne," dodala.

Starostlivosť o deti je na hráčkach a ich rodinných príslušníkoch.

Jana Čepelová s manželom a dcérou na Challenger turnaji v Taliansku.
Jana Čepelová s manželom a dcérou na Challenger turnaji v Taliansku. (Autor: Archív J. Č.)

"Na grandslamových turnajoch sú vraj aj detské kútiky, ale na bežných turnajoch nie. Keď si hráčky vezmú deti, väčšinou ich sprevádza niekto, kto sa o ne postará," vysvetlila.

Návrat ako rozlúčka

Čepelovej po prerušení kariéry zmrazili pozíciu vo svetovom rebríčku. Figuruje tak na 168. priečke. Túto pozíciu môže využiť na štyroch turnajoch. Prvý bol v Taliansku.

"Ďalší bude kvalifikácia na Wimbledon, vo štvrtok už letíme do Londýna a nasledujúci týždeň by som mala odohrať," opísala plány.

Na grandslamové podujatie sa chcela pripraviť čo najlepšie. "Odohrala som zápas na tráve. Je to určite lepšie ako nič. Uvidíme, ako to pôjde. Tenis sa za obdobie, kým som pauzovala, opäť posunul. Baby sú ešte silnejšie. Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon a hlavne si to užiť," povedala Čepelová.

Zvyšné dva turnaje chce odohrať na tvrdom povrchu, jeden z nich bude aj posledný grandslamový turnaj sezóny US Open. "Pred New Yorkom chcem odohrať ešte jeden turnaj na tvrdom povrchu, potom by som šla na kvalifikáciu US Open."

Tieto turnaje budú pre Čepelovú posledné v kariére. "Chcela som sa vrátiť, aby som sa mohla pekne rozlúčiť, odohrať posledné grandslamy," dodala tenistka.

Jediná zdolala Serenu

Najvyššie v rebríčku WTA bola Slovenka na 50. pozícii po famóznom výkone na turnaji v americkom Charlstone v roku 2014.

Tu sa jej podaril aj výnimočný kúsok, keď v 2. kole zdolala vtedajšou svetovú jednotku Serenu Williamsovú v dvoch setoch. Stala sa jedinou slovenskou tenistkou, ktorá Serenu zdolala.

Čepelovej kvality po tomto zápase ocenila aj 23-násobná grandslamová víťazka. "Súperka skvele kontrovala, vrátila mi veľa loptičiek. Všetka úcta, počínala si dobre. Usilovala sa zo všetkých síl a zrejme predviedla svoj vrcholný tenis," uviedla S. Williamsová po zápase.

Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone postúpila do finále.
Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone postúpila do finále. (Autor: TASR/AP)

Čepelová sa na turnaji dostala až do finále. Na ceste doň vyradila aj Jelenu Vesninovú, vo štvrťfinále zdolala krajanku Danielu Hantuchovú presvedčivo 6:2 a 6:1 a v semifinále v troch setoch Švajčiarku so slovenskými koreňmi Belindu Benčičovú. Až vo finále ju zastavila Nemka Andrea Petkovičá.

Najlepšia na Wimbledone

Najlepším výsledkom Čepelovej na grandslamovom turnaji je 3. kolo vo Wimbledone v rokoch 2012 a 2016. Prvýkrát ju v treťom kole zdolala niekdajšia svetová dvojka Viktoria Azarenková.

O štyri roky neskôr sa musela do hlavnej súťaže kvalifikovať. V druhom kole si pripísala ďalší cenný skalp v kariére, keď zdolala vtedajšiu svetovú dvojku Garbine Muguruzovú hladko 6:3 a 6:2. A nebola ďaleko od postupu do osemfinále. V treťom kole prehrala s Češkou Luciou Šafářovou 6:4, 1:6 a 10:12.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vrátila sa, aby sa rozlúčila. Mama Čepelová sa chystá na Wimbledon aj US Open