Nemá ani 18 rokov a už je medzi 32 najlepšími. Český tínedžer sa stretne s deviatkou turnaja

Jakub Menšík na US Open 2023.
Jakub Menšík na US Open 2023. (Autor: Instagram Jakub Menšík)
Martin Kožiak|31. aug 2023 o 12:23

V 3. kole bude najmladší od roku 1990.

NEW YORK. Grandslamový debutant Jakub Menšík zvládol na US Open prekonať už 5. prekážku. Po úspešnej kvalifikácii totiž v hlavnej súťaži vyradil už druhého Francúza za sebou, keď si s Titouanom Droguetom poradil pomerom 3:1 na sety.

Český tínedžer bude v 3. kole záverečného grandslamu najmladším hráčom od Fabrice Santora v roku 1990 a okrem toho sa vyrovná aj viacerým českým legendám. 

Napriek tomu, že Jakub Menšík v prvom sete na svojho súpera nestačil, zvrátiť priebeh zápasu pre neho nepredstavoval problém.

Českému tenistovi sa podarilo zlepšiť najmä úspešnosť získavania bodov po 2. podaní a zmenšiť počet nevynútených chýb.

Druhé dejstvo putovalo pomerne jasne na konto Jakuba Menšíka a rovnako ako v minulom zápase, tak aj teraz sa ako rozhodujúci ukázal tiebreak 3. setu. Finalista juniorského Australian Open 2022 však zvládol tento kľúčový moment úplne zhodne ako proti Barrerovi.

Po výsledku 7:1 už neponechal nič na náhode a svojmu súperovi vzal servis už v prvej polovici štvrtého setu.

Samotný Menšík bol pritom prakticky nebreaknuteľný, keďže od prvého setu Droguetovi neponúkol ani jednu možnosť. Rodáka z Prostějova navyše v celom zápase výrazne držalo prvé podanie. Prehral po ňom iba 7 zo 47 loptičiek.

Jakub Menšík sa tak stal iba 4. českým tínedžerom, ktorému sa podarilo dostať na grandslame medzi 32 najlepších. Tým posledným bol Tomáš Berdych na US Open 2005. Pred ním to dokázali ešte Ivan Lendl a Karel Nováček.

Okrem toho je aj najmladším hráčom v 3. kole od Fabrice Santora z roku 1990. Francúz mal vtedy približne o 3 mesiace menej ako má teraz Menšík a jeho cesta skončila pred osemfinále po päťsetovej prehre so 7. nasadeným Emiliom Sanchezom.

Menšíka bude teraz čakať podobný protivník, ktorým bude turnajová deviatka Taylor Fritz. Celkovo to bude Čechov prvý protivník z elitnej 50ky rebríčka a v deň zápasu Menšík dokonca oslávi 18. narodeniny. Tým tak možno začne úplne nová etapa jeho kariéry.

Jakub Menšík ale nebude jediným českým zástupcom v 3. kole mužského pavúka. Prebojovať sa tam podarilo aj Jiřímu Veselému, ktorý si po sérii nevýrazných výsledkov na challengeroch pripísal dve päťsetové výhry.

Tá prvá prišla proti francúzskemu kvalifikantovi Enzovi Couacaudovi, no v druhom kole potom Veselý vyradil favorizovaného Francisca Cerundola. Víťaz 2 turnajov ATP získal prvé dva sety, ale potom pomerne rýchlo o svoje vedenie prišiel.

Piate dejstvo bolo asi najnapínavejšie, keď 20. nasadený dvakrát nevyužil výhodu breaku a raz dokonca nezvládol dopodávať zápas do víťazného konca. V supertiebreaku bol potom od úvodu lepší Veselý, ktorý nakoniec premenil 3. mečbal.

„Rozhodla bojovnosť. Zvládol som to v hlave, ktorá však veľmi často stojí proti mne. Dnes som ale dôležité chvíle ustál," povedal po postupe Veselý.

Bývalý 35. hráč sveta si v treťom kole zmeria sily s ďalším prekvapením turnaja, Chorvátom Bornom Gojom.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nemá ani 18 rokov a už je medzi 32 najlepšími. Český tínedžer sa stretne s deviatkou turnaja