Cibulková: Keď je Iga v najlepšej forme, je prakticky neporaziteľná

Iga Swiateková pózuje s trofejou a sombrerom po triumfe na Turnaji majsteriek 2023.
Iga Swiateková pózuje s trofejou a sombrerom po triumfe na Turnaji majsteriek 2023. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. nov 2023 o 11:20

Swiateková je podľa Cibulkovej najlepšou tenistkou na svete.

BRATISLAVA. Podľa niekdajšej slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej má Poľka Iga Swiateková v sebe niečo, čo majú iba tí najlepší hráči.

Triumf Swiątekovej na turnaji WTA Finals v mexickom Cancúne vyvolal veľkú pozornosť, keďže 22-ročná rodáčka z Varšavy zmietla z kurtu päť súperiek po sebe a vrátila sa na pozíciu číslo jeden vo svetovom rebríčku.

"Toto víťazstvo si zaslúžila. Bolo to skvelé. Dodnes si pamätám na môj triumf na tomto turnaji v Singapure. Nikdy nezabudnem na radosť z takého víťazstva.

Je to iný turnaj ako všetky ostatné,“ povedala pre web sportowefakty.wp.pl 34-ročná Cibulková, ktorá triumfovala na Turnaji majsteriek v roku 2016.

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)

Swiateková v Cancúne ukázala, že sa od začiatku turnaja cítila dobre.

„Bolo to vidieť na jej hre. Dobrú náladu a skvelú formu preniesla na kurt na sto percent. A týmto turnajom opäť dokázala, že patrí medzi najlepšie tenistky sveta. Stop! Opravujem: že je to najlepšia tenistka na svete,“ dodala.

Swiateková prešla turnajom ako uragán. Podčiarkla to vystúpením vo finále, keď Američanke Jessice Pegulovej dovolila získať iba jeden gem. Celkovo v piatich zápasoch Poľka dovolila súperkám získať len 20 gemov.

„Keď je Iga v najlepšej forme, pri pohľade na jej výsledky vidíte, že ide ako búrka. A nie na nejakých menších turnajoch, ale na Roland Garros a ďalších.

Poľská tenistka Iga Swiateková s trofejou pre víťazku Roland Garros.
Poľská tenistka Iga Swiateková s trofejou pre víťazku Roland Garros. (Autor: TASR/AP)

Keď Iga ukáže svoju najsilnejšiu verziu, ostatné dievčatá s ňou nedokážu držať krok ani držať krok s jej tempom. Keď Iga vstúpi do svojej najlepšej zóny, je prakticky neporaziteľná. Niečo také majú len najväčší tenisti v histórii.

Prečo najlepší tenisti sú najlepší? Práve preto, že v rozhodujúcich momentoch ukazujú svoju úroveň. To Iga robí a preto je svetovou jednotkou. Štatistika nikdy neklame,“ podotkla Cibulková.

Swiateková končí sezónu na okruhu WTA s bilanciou 68 víťazstiev a 11 prehier. V roku 2023 získala šesť trofejí vrátane prvenstva na Roland Garros v Paríži, čo bol jej štvrtý grandslamový titul.

Poľka bola líderkou svetového rebríčka od apríla 2022 až do septembra 2023, vtedy ju predstihla Bieloruska Arina Sobolenková.

Swiateková však bieloruskú konkurentku vyradila v semifinále a v súboji o titul si už nenechala ujsť šancu na návrat na čelo hodnotenia WTA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková: Keď je Iga v najlepšej forme, je prakticky neporaziteľná