Polášek a Dodig odohrajú zápas o všetko. Aká je ich šanca na postup?

Filip Polášek a Ivan Dodig.
Filip Polášek a Ivan Dodig. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|17. nov 2021 o 09:30

Proti súperom majú jedno pamätné víťazstvo a dve prehry.

TURÍN. Jeden zápas prehrali, no postup majú stále vo svojich rukách. Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom môžu pri svojej derniére ako spoluhráči dosiahnuť veľký úspech. Alebo aj skončiť.

Pri ich prvom štarte na Turnaji majstrov v roku 2019 sa do semifinále nedostali. Ako to s ich šancami vyzerá tentokrát?

Víťaz berie všetko

Na Turnaji majstrov majú po dvoch stretnutiach na konte jednu výhru a jednu prehru.

V prvom zápase slovensko-chorvátsky pár nestačil na dvojicu Marcel Granollers a Horacio Zeballos. V druhom stretnutí však zdolali pár Kevin Krawietz a Horia Tecau.

Čaká ich ešte duel so svetovými jednotkami Nikolom Mektičom a Matem Pavičom. Vývoj v skupine zariadil, že tento duel bude v znamení hesla "víťaz berie všetko".

Inak povedané: ten, kto vyhrá vzájomný zápas, ten postúpi.

Zápas v Pala Alpitour odohrajú vo štvrtok od 18.30 h.

Mektič a Pavič sa možno trocha nečakane ocitli v zložitej situácii. Ako favoriti nestačili na dvojicu Granollers a Zeballos.

Tento pár má už istý postup do semifinále. Má na konte dve výhry a pred sebou už iba zápas proti páru Krawietz/Tecau, ktorý je naopak bez šance na postup. Má na konte dve prehry a nulovú šancu dostať sa do semifinále.

Druhého postupujúceho teda určí zápas medzi Mektičom s Pavičom a Dodigom s Poláškom. Už teraz je zrejmé aj to, že postupujúci z tejto dvojice skupinu určite nevyhrá.

Pokiaľ zatiaľ nezdolaný španielsko-argentínsky pár vyhrá aj posledný skupinový zápas proti outsiderom skupiny, bude mať na konte tri výhry v takom prípade vyhrá skupinu bez porážky. Ak by však aj zaváhal a prehral, bude stále víťazom skupiny.

Znamenalo by to totiž, že Granollers a Zeballos budú mať po dva body rovnako ako buď Mektič/Pavič alebo Dodig/Polášek. V prípade rovnosti bodov rozhoduje lepší vzájomný zápas. A ten majú Granollers a Zeballos lepší oproti obom tímom.

Ak teda Dodig s Poláškom akýmkoľvek pomerom setov vyhrajú posledný zápas, postúpia z druhého miesta.

Majú jedno pamätné víťazstvo

Nechýbalo pritom veľa a v pozícii istých postupujúcich mohli byť Dodig s Poláškom. Proti lídrom skupiny totiž mali mečbaly, ktoré nevyužili.

Napriek tomu, že spolu nehrali od júlovej prehry v 2. kole na tohtoročnom Wimbledone,

"Nedostatok hernej praxe mal vplyv na úvodné vystúpenie Dodiga s Poláškom, keď tesne prehrali s Granollersom a Zeballosom. V druhom súboji v Turíne však už víťazi Australian Open ukázali väčšiu odolnosť a Krawietza s Tecauom zdolali v zápase, ktorý priniesol jediný brejk," napísal oficiálny web ATP Finals.

"Ani jeden z oboch párov nevyužil svoje brejkové príležitosti do desiateho gemu druhého setu. A bolo ich sedem na každej strane. Potom však Polášek napálil víťazný return pri druhom podaní Tecaua a zrodil sa rozhodujúci brejk. Nasledujúci gem už Polášek a Dodig získali na nulu," písali ďalej.

O čo hrať však stále majú všetky páry. Na Turnaji majstrov totiž odmeny za účasť aj body odzrkadľujú aj počet výhier. Za výhru v jednom zápase skupinovej časti dostane tím 200 bodov. Pre porovnanie, za celkovú výhru na malom ATP turnaji dostanú víťazi 250 bodov.

Celkovo môže šampión získať 1500 bodov, ale za každú prehru na turnaji príde o 200 bodov. Dodig s Poláškom teda už ani v prípade triumfu na podujatí 1500 bodov nezískajú. Podobne sa postupuje aj pri udeľovaní odmien za turnaj.

S dvojicou svetových jednotiek už majú Polášek a Dodig skúsenosti. V prebiehajúcej sezóne sa dvojice stretli trikrát. Iba jediný raz vyhral slovensko-chorvátsky pár. No výhra bola vtedy o to cennejšia. Najlepší pár sveta totiž vyradili v semifinále Australian Open, kde spoločne dokráčali k titulu.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Polášek a Dodig odohrajú zápas o všetko. Aká je ich šanca na postup?