K úspechom ho privádza Nadalov strýko. Mladík píše na US Open históriu

Jana Sedláková|8. sep 2021 o 16:35

Kanaďan Felix Auger-Aliassime je už v semifinále.

NEW YORK, BRATISLAVA. Je jedným z najväčších smoliarov na okruhu ATP. A zároveň patrí k najväčším talentom. Čerstvo 21-ročný tenista hral už osemkrát o titul z hlavného okruhu, no nezískal ešte ani jeden. 

Teraz sa však stal prelomovým vo svojej generácii. Kanaďan Felix Auger-Aliassime obrazne otvoril novú éru mužského tenisu.

Prebojoval sa do semifinále grandslamového US Open, keď zo stretnutia vo štvrťfinále odstúpil pre zranenie jeho mladý súper Carlos Alcaraz.

Auger-Aliassime je prvým mužom narodeným v roku 2000, ktorý si zahrá medzi najlepšou štvoricou na turnaji z tzv. veľkej štvorky. 

Dvaja Kanaďania v semifinále

Celkovo je najmladším semifinalistom US Open od roku 2009. Vtedy sa takto ďaleko dostal dvadsaťročný Juan Martín del Potro. Ten nakoniec vyhral aj titul.

Je vôbec prvým mužom zo svojej krajiny, ktorý si v histórii US Open zahrá semifinále. Medzi ženami podobný úspech už jeho krajanky dosiahli. 

Jeho rovesníčka Bianca Andreescuová dokonca v roku 2019 dokráčala k titulu.

Tento rok Auger-Aliassime zaujal aj s o dva roky mladšou Leylah Fernandezovou. Obaja sa prebojovali do semifinále. Dvaja mladí Kanaďania. V jeden deň. 

Pre Kanadu pritom tenis nepatrí k najpopulárnejším športom.

Na väčšine veľkých kanadských športových portálov ho ani nenájdete v hlavnom menu v ponuke športov. Je iba pod všeobecnou zložkou "iné".

Leylah Fernandezová.
Leylah Fernandezová. (Autor: SITA/AP)

V posledných dňoch napriek tomu práve dvaja mladí tenisti najviac zapĺňajú titulné stránky portálov.

"Nikdy som si nemyslel, že malé dievča a malý chlapec z Montrealu sa raz spolu dostanú do semifinále US Open," reagoval Auger-Aliassime.

S krajankou ho okrem vekovej blízkosti a úspechu na newyorskom grandslame spája aj miesto narodenia. Obaja pochádzajú práve z Montrealu.

Trénuje ho Nadal

Aj juniorská kariére Augera-Aliassimeho sa pritom najviac spája práve s US Open. Získal dva juniorské grandslamové tituly. V roku 2015 ho vyhral vo štvorhre, v roku 2016 vo dvojhre.

Aby sa posunul v kariére ďalej aj medzi mužmi, koncom roka 2020 do svojho tímu prizval Toniho Nadala, strýka a bývalého dlhoročného trénera Rafaela Nadala.

Patrí k najúspešnejším tenisovým trénerom v histórii. So synovcom dosiahol väčšinu úspechov v kariére jedného z najlepších tenistov všetkých čias.

Rodinné väzby medzi tenisovým trénerom a zverencom sú pomerne bežné. Ale aby následne tréner spolupracoval s niekým iným, to sa tak často nevidí. Najmä nie, pokiaľ sú jeho bývalý a súčasný zverenec súpermi na okruhu.

"Myslím si, že to bolo pre mňa veľmi dobré rozhodnutie. Pomáha mi zlepšiť konzistentnosť mojej hry aj pohyb," hovoril Auger-Aliassime o trénerovi.

"Ale najdôležitejšie je, že mi priniesol sebavedomie. Toni už ako tréner zažil, aby jeho zverenec vyhrával grandslamy, bol svetová jednotka. To sme v mojom tíme chceli všetko dosiahnuť tiež. Priniesol nám do tímu pocit, že to všetko sa dá dosiahnuť, ak budeme pracovať správnym smerom," dodal.

Nové kariérne maximum

Ich spolupráca začína prinášať výsledky. Pod vedením Toniho Nadala sa Felix Auger-Aliassime dostal na kariérne maximum, ktorým je 15. miesto. To si navyše po US Open vylepší. Už teraz má garantovaný posun na 11. priečka sveta.

Ak by sa dostal do finále alebo vyhral, dokonca by sa premiérovo dostal do prvej svetovej desiatky. Patrila by mu deviata pozícia. Kariérne maximum si tento rok vytvoril aj vo Wimbledone, kde prešiel do štvrťfinále.

V boji o finále US Open bude mať za súpera svetovú dvojku, finalistu US Open spred dvoch rokov Rusa Daniila Medvedeva.

"Bude dôležité, aby som dobre podával. Som pripravený na to, že bude hrať to najlepšie, čo dokáže. Musím si poriadne zaviazať šnúrky na topánkach, budem veľa behať," zasmial sa Auger Aliassime.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»K úspechom ho privádza Nadalov strýko. Mladík píše na US Open históriu