Raducanuovej sa od senzácie na US Open nedarí. Dalo sa to čakať, vraví expertka

Emma Raducanuová vyhrala US Open 2021.
Emma Raducanuová vyhrala US Open 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|28. aug 2022 o 08:00

Obhajobu titulu začína možno najsenzačnejšia víťazka grandslamového turnaja v histórii.

NEW YORK, BRATISLAVA. Ak by niekto jej príbeh napísal ako scenár k filmu, zrejme by nejeden divák iba mávol rukou, že je to nerealistická a na prvý pohľad jasná fikcia.

Britka Emma Raducanuová napísala na US Open 2021 výnimočný príbeh. Ako kvalifikantka na 150. mieste rebríčka WTA vyhrala slávny grandslamový turnaj.

V čase víťazstva mala iba osemnásť rokov a skoro žiadne skúsenosti so zápasmi na najvyššom okruhu. Ešte 28. júna 2021 bola 338. hráčkou sveta. Zásluhou Wimbledonu, kde prišla do osemfinále (a bola to v podstate až do US Open jej jediná väčšia skúsenosť s tenisom na najvyššej úrovni), sa dostala premiérovo do prvej svetovej dvojstovky.

A po US Open bola zrazu svetovou 23-kou. V jej kariére nič nešlo v bežných koľajách.

Kariéra plná paradoxov

Svoj prvý profesionálny turnaj na antuke napríklad odohrala len v apríli 2022. Znie to takmer ako žart, že grandslamová víťazka si až pol roka po grandslamovom triumfe zahrala prvýkrát na niektorom z hlavných povrchov.

Jej prvý rok na hlavnom okruhu nebol celkovo príliš vydarený. Od triumfu na US Open sa výkonnostne trápi.

Za celý rok si zahrala iba trikrát vo štvrťfinále nejakého turnaja. V Stuttgarte, ktorý bol práve jej prvým turnajom na antuke v kariére, zdolala dve súperky mimo top 100 a potom vypadla vo štvrťfinále s Igou Swiatekovou. Svetová jednotka bola jej prvou súperkou z top 10 v kariére, ktorej kedy Raducanuová čelila.

Sama pritom bola svetovou dvanástkou.

Druhé štvrťfinále prišlo tesne pred US Open vo Washingtone. Potom sa jej podarilo v Cincinnati zdolať Serenu Williamsovú a následne Viktoriu Azarenkovú, svetovú 22-ku. Od jej triumfu na US Open to bolo víťazstvo proti najvyššie rebríčkovo postavenej súperke.

VIDEO: Najlepšie momenty finále US Open 2021: Emma Raducanuová - Leylah Fernandezová

Na všetkých grandslamoch tento rok vypadla v druhom kole.

"Bolo jasné, že tento rok bude ťažký, keď budem hľadať svoju rovnováhu. Preskočila som veľa levelov. Z hrania turnajov kategórie ITF 25K (nižšie turnaje už sú iba 15K, pozn. red.) som sa stala hráčkou top 10," začala svoje rozprávanie o priebehu posledného roka Raducanuová počas turnaja vo Washingtone.

Svoje výsledky nepovažuje za alarmujúce.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Raducanuovej sa od senzácie na US Open nedarí. Dalo sa to čakať, vraví expertka