Zahrá si finále grandslamu? Vojna a dieťa z nej spravili iného človeka

Elina Svitolinová postúpila do semifinále Wimbledonu 2023.
Elina Svitolinová postúpila do semifinále Wimbledonu 2023. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. júl 2023 o 10:40

Chcem vyhrať a vrátiť sa na vrchol, priznala Svitolinová.

LONDÝN. Kým v minulosti ukrajinskú tenistku Elinu Svitolinovú motivovali úspechy, trofeje či možnosť zarobiť si slušné peniaze, v súčasnosti hrá predovšetkým pre svoju malú dcérku a rodnú Ukrajinu.

O to emotívnejšie bolo jej utorňajšie víťazstvo nad poľskou svetovou jednotkou Igou Swiatekovou vo štvrťfinále wimbledonskej dvojhry.

"Vojna ma posilnila a urobila ma silnejšou aj psychicky. Náročné situácie už neberiem ako katastrofu. V živote sú aj horšie veci. Som len pokojnejšia," vyhlásila 28-ročná Svitolinová, ktorá zdolala Swiatekovú 7:5, 6:7 (5), 6:2.

Poľka pôsobila na kurte nezvyčajne nervózne a dopustila sa až 57 chýb. "Elina hrala s väčšou voľnosťou a odvahou. A hrala naozaj rýchlo," pochválila Swiateková svoju štvrťfinálovú súperku.

Rodáčka z Odesy, ktorá má v kariére i výraznú slovenskú stopu vďaka jej niekoľkoročnému zázemiu v Empire Tennis Academy v Trnave, bola v minulosti v rebríčku WTA najvyššie na tretej priečke.

V súčasnosti jej patrí 76. pozícia, keďže si vzala súťažné voľno, aby si založila rodinu s manželom a francúzskym tenistom Gaelom Monfilsom. Do súťažného kolotoča sa vrátila iba pred tromi mesiacmi.

„Mám obrovskú motiváciu. Chcem vyhrať a vrátiť sa na vrchol. Ale myslím si, že dieťa a vojna zo mňa spravili iného človeka. Pozerám sa na veci trochu inak,“ poznamenala Svitolinová, ktorá ešte finále grandslamu nehrala.

V roku 2019 sa ocitla v najlepšej štvorke vo Wimbledone a na US Open. Teraz o postup do finále zabojuje proti Češke Markéte Vondroušovej.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zahrá si finále grandslamu? Vojna a dieťa z nej spravili iného človeka