Zaujala už keď mala pätnásť. US Open vyhrala americká tínedžerka

Americká tenistka Cori Gauffová triumfovala na US Open 2023.
Americká tenistka Cori Gauffová triumfovala na US Open 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|10. sep 2023 o 00:25

Cori Gauffová získala prvý grandslamový titul.

US Open 2023

Finále dvojhry žien:

Cori Gauffová (USA-6) - Aryna Sabalenková (Biel.-2) 2:6, 6:3, 6:2

NEW YORK. USA sa po šiestich rokoch (od titulu Sloane Stephensovej, pozn.) dočkali domácej víťazky ženskej dvojhry na grandslamovom US Open.

Domácich fanúšikov na zaplnenom kurte Arthura Asha potešila stále iba 19-ročná Cori Gauffová, pre ktorú je to prvý titul z turnajov tzv. veľkej štvorky.

Jej finálová súperka Aryna Sabalenková síce v prvom sete dominovala, vyhrala ho 6:2, ale nasledujúce dva sety prehrala 3:6 a 2:6.

Gauffová potvrdila v New Yorku famóznu formu.

Od začiatku augusta získala po turnajoch vo Washingtone a Cincinnati tretí titul a jej bilancia za uplynulých 39 dní je 18 výhier a len jedna prehra.

VIDEO: Premenený mečbal Cori Gauffovej vo finále US Open 2023

"Coco" na tribúne tlieskali aj bývalé skvelé tenistky Martina Navratilová, Tracy Austinová, Maria Šarapovová, oscarová herečka Charlize Theronová či jeden z najlepších basketbalistov súčasnosti Kevin Durant.

Gauffová okrem US Open už hrala finále grandslamu aj na Roland Garros, no minulý rok nestačila na poľskú súperku Igu Swiatekovú.

Spomedzi grandslamov však najskôr zažiarila vo Wimbledone. V roku 2019 zdolala v prvom kole sedemnásobnú miestnu šampiónku Venus Williamsovú a napokon sa jej púť skončila až v osemfinále.

Sabalenková bola po prehre síce sklamaná, no môže ju tešiť fakt, že je novou svetovou jednotkou. Na tróne po 74 týždňoch vystriedala Swiatekovú.

Navyše, v tomto roku bola minimálne v semifinále na každom zo štyroch grandslamov a na Australian Open nenašla premožiteľku.

Priebeh zápasu Gauffová - Sabalenková

Gauffová nastúpila vo finále vo veku 19 rokov ako najmladšia Američanka od roku 1999, keď získala titul v tínedžerskom veku Serena Williamsová.

Lepšie však začala Sabalenková. V prvom sete sa jej darilo udávať tempo. Američanka robila viac nevynútených chýb a prehrala už úvodnú hru duelu.

Potom síce prelomila podanie súperky na 2:2, no Bieloruska následne predviedla rebrejk a získala hneď aj ďalšie podanie súperky.

V druhom sete Gauffová zlepšila podanie, Bieloruska začala naopak robiť viac chýb v útoku. Američanka dostala jedinú šancu vyrovnať priebeh duelu a využila ju, keď získala tak potrebný brejk vo štvrtom geme.

V úvode rozhodujúceho setu sa Bieloruske úplne prestalo dariť. Američanka obmedzila chyby na minimum a prelomila prvé dve podania súperky.

Sabalenková ešte dokázala znížiť na 2:4, no v siedmom geme si opäť neudržala servis a Gauffová duel dopodávala do víťazného konca.

Gauffová predviedla v prvom sete 10 nevynútených chýb, no v ďalších dvoch dokopy iba deväť. K triumfu jej stačilo predviesť 13 víťazných úderov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zaujala už keď mala pätnásť. US Open vyhrala americká tínedžerka