To, čo on, nedokázal Federer ani Djokovič. Český talent má silnú hlavu a miluje čísla

Jakub Menšík na US Open 2023.
Jakub Menšík na US Open 2023. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|23. sep 2023 o 10:00

Tínedžer Jakub Menšík stúpa v rebríčku.

PRAHA. Na US Open 2023 dosiahol životný výsledok. V deň svojich 18. narodenín si zahral v 3. kole grandslamového turnaja, čo sa mu podarilo ako najmladšiemu hráčovi za posledných 30 rokov.

Po úspechu vo Flushing Meadows sa v rebríčku vyšplhal už takmer do elitnej stovky, na 151. pozíciu, kde je najmladší zo všetkých hráčov.

Český tenis má ďalší veľký talent, ktorý mieri medzi svetovú špičku. Jakub Menšík zaujal v mladom veku výškou a delovým podaním.

To, čo sa mu podarilo, nedokázali Novak Djokovič, Carlos Alcaraz, ani Roger Federer. Menšík sa dostal do 3. kola grandslamového turnaja ešte pred dosiahnutím dospelosti.

Z kvalifikácie na US Open prešiel cez dvoch francúzskych súperov, Gregoira Barrera a Titouana Drogueta, až po rozhodujúci zápas s Taylorom Fritzom. Je štvrtým českým tínedžerom, ktorý sa objavil v treťom kole grandslamového turnaja.

Pred ním sa to trikrát podarilo takým menám ako Ivan Lendl, Karel Nováček a Tomáš Berdych. Hoci prehral, nemá sa za čo hanbiť.

Navyše, ak bude aj naďalej predvádzať podobnú hru a výsledky, čoskoro sa opäť ocitne v zápase o osemfinále.

Mladík, ktorého idolom je srbský velikán a grandslamový rekordér Novak Djokovič, je od detstva v hľadáčiku popredných českých trénerov.

Tréner ako druhý otec

S tenisom začal v piatich rokoch. "Rodičia ma k tenisu neviedli, na zápasy a tréningy som sa chodil pozerať sám. Tenis ma bavil odmalička," vysvetľoval Jakub Menšík pre Tiebreak Tennis Podcast.

Ako malý chlapec sa venoval aj atletike. Vďaka nej ho na kurte charakterizuje aj napriek výške výborný pohyb.

Patril k tomu najlepšiemu, čo jeho ročník, resp. ročníky jemu blízke, ponúkali. V Prostějove, kde vyrastal, vedeli, že im pod rukami rastie veľký talent.

"U Kubu sa zišlo niekoľko faktorov. Keď som si ho všimol v mladom veku, bol veľmi dobre stavaný a dopĺňali to výborné pohybové schopnosti. Najviac sa mi páčilo jeho americké sebavedomie," povedal pre Tiebreak Tennis tréner ďalšieho talentovaného Čecha Jiřího Lehečku, ktorý Jakuba pozná od detstva.

Od 14 rokov tenistu s ním intenzívne pracuje tréner Tomáš Jozefus. Podľa Menšíka má na jeho výkony obrovský vplyv.

"Veľký podiel na mojich výkonoch a výsledkoch má Tomáš. Poznáme sa dlho, od mojich ôsmich či deviatich rokov. Pasujeme k sebe ľudsky aj tenisovo a všetko nám dokonale ladí. Som veľmi rád, že mám v tíme takého človeka, ktorý pre mňa robí prvé aj posledné. Je pre mňa ako druhý otec," chválil trénera Menšík.

"Keď ste dali rovnaké inštrukcie trom chalanom, hoci aj ďalší dvaja boli talentovaní, Kuba sa to jednoducho naučil rýchlejšie," povedal pre iSport.cz hovoril o Menšíkovi Josefus.

V mládežníckych a juniorských kategóriách sa dlho nezdržal.

"V juniorke trápil starších chalanov ako ja a bolo nepríjemné proti nemu hrať," spomína Ondřej Válek, Menšíkov neskorší spoluhráč v TK Agrofert Prostějov.

Prvýkrát sa prebojoval do finále najprestížnejšieho domáceho juniorského turnaja Pardubice Junior v roku 2020 ako 14-ročný.

Vo štvrťfinále ho zastavil Daniel Siniakov, brat súčasnej svetovej jednotky vo štvorhre Kateřiny Siniakovej. Dan následne o rok neskôr zmaril Kubove šance na víťazstvo vo finále.

"Už vtedy bolo vidieť jeho prirodzený talent a cit pre loptičku. Bolo veľmi ťažké proti nemu hrať, pretože sa snažil diktovať tempo a do každého úderu išiel naplno. V tom čase mal veľa plochých úderov bez väčšej rotácie, najmä bekhend, a stál veľmi blízko základnej čiary, takže nás všetkých oberal o čas," vravel pre Tiebreak Tennis Válek.

Jakub sa však netrápil tým, že na domácich turnajoch nezvíťazil. V tom istom roku vyhral turnaj najvyššej juniorskej kategórie ITF a koncom januára 2022 si zahral finále juniorského Australian Open, kde skončil v kŕčoch a napokon prehral zápas s Američanom Brunom Kuzuharom.

Po tomto úspechu sa rozhodol pomaly prejsť na mužský okruh a v auguste 2022 vo veku 16 rokov uzavrel svoju juniorskú kariéru.

V New Yorku zdolal päť súperov

"Myslím si, že rozhodnutie začať hrať po finále juniorského Australian Open s mužmi bolo správne. Aj keby som teraz nemal také výsledky, toto rozhodnutie by som neľutoval. Finále na Australian Open mi ukázalo, že som schopný hrať lepšie turnaje. Chcel som začať hrať mužské turnaje, futures a challengery," komentoval Menšík.

Bolo to viac ako dobré rozhodnutie. Do konca roka vyhral štyri turnaje ITF (v Nemecku, Grécku a dva v egyptskom Sharm El Sheikhu). Tento rok pridal už len jedno víťazstvo, keď sa vďaka posunu v rebríčku presunul na challengery.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»To, čo on, nedokázal Federer ani Djokovič. Český talent má silnú hlavu a miluje čísla