Sabalenková nedopustila vlaňajší scenár, prvýkrát ovládla US Open

Aryna Sabalenková s trofejou pre víťazku US Open 2024.
Fotogaléria (35)
Aryna Sabalenková s trofejou pre víťazku US Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. sep 2024 o 00:10

Vo finále zdolala domácu tenistku Jessicu Pegulovú.

US Open 2024

Dvojhra - finále žien:

Aryna Sabalenková (Biel.-2) - Jessica Pegulová (USA-6) 7:5, 7:5

NEW YORK. Bieloruská tenistka a svetová dvojka Aryna Sabalenková získala svoj tretí grandslamový titul v kariére, z toho druhý v sezóne.

Po tom, čo bez straty setu triumfovala na Australian Open, prvýkrát zdvihla nad hlavu trofej pre víťazku newyorského US Open.

Fotogaléria zo zápasu: Jessica Pegulová - Aryna Sabalenková (finále US Open 2024)

Na kurte Arthura Asha zdolala vo finále Jessicu Pegulovú, ktorá hrala prvé finále na turnajoch tzv. veľkej štvorky, po setoch 7:5, 7:5

Bieloruska tak nedopustila rovnaký scenár ako minulý rok, keď hrala tiež finále proti domácej hráčke, ale na Coco Gauffovú nestačila v troch setoch.

Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,6 milióna USD pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. Stala sa iba piatou hráčkou, ktorá vyhrala v jednom roku oba grandslamové turnaje na tvrdom povrchu.

V minulosti sa to podarilo Nemkám Steffi Grafovej i Angelique Kerberovej, Američanke Monice Selešovej a Švajčiarke Martine Hingisovej.

Priebeh finále Aryna Sabalenková - Jessica Pegulová

Pegulovej vyšiel začiatok prvého grandslamového finále, keď v treťom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:1. Sabalenková však v ďalších minútach získala štyri gemy za sebou.

VIDEO: Mečbal zápasu Aryna Sabalenková - Jessica Pegulová

Potom Bieloruska začala kopiť nevynútené chyby, čo bola vody na mlyn Pegulovej, ktorá vyrovnala na 5:5. Koncovka úvodného dejstva však patrila Sabalenkovej. V 12. geme premenila po hodine hry v poradí piaty setbal.

Bieloruska sa dostala na koňa a na začiatku druhého dejstva odskočila Pegulovej na 3:0 Američanka však nezložila zbrane a rovnako ako v semifinálovom dueli proti Češke Karolíne Muchovej sa nadýchla k obratu.

Pegulová otočila na 5:3 a bola blízko k tomu, aby si vynútila tretí set. Sabalenková však získala štyri gemy v sérii a ako vôbec prvá Bieloruska dokráčala k titulu na US Open. V dvanástom geme využila druhý mečbal.

Bieloruska natiahla víťaznú sériu na 12 zápasov. Vo vzájomnej bilancii vedie nad Pegulovou 6:2, v New Yorku nadviazala na finálový triumf z augustového turnaja v americkom Cincinnati.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Sabalenková nedopustila vlaňajší scenár, prvýkrát ovládla US Open