Ďalšia tesná prehra. Po Kleinovi neuspela ani slovenská jednotka

Alex Molčan.
Alex Molčan. (Autor: Facebook Slovenský tenisový zväz)
TASR|4. feb 2023 o 20:21

Obaja slovenskí tenisti prehrali v troch setoch.

Davisov pohár 2023 - kvalifikácia

Holandsko - Slovensko 2:0, po II. dvojhre

Tim van Rijthoven - Alex Molčan 7:6 (6), 5:7, 6:3

GRONINGEN. Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodnom dni kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Holandskom 0:2.

O druhý bod pre domáce farby sa na harde v Groningene zaslúžil Tim van Rijthoven, ktorý zdolal slovenskú jednotku Alexa Molčana 7:6 (6), 5:7, 6:3. V úvodnom singli zvíťazil Tallon Griekspoor nad Lukášom Kleinom 6:7 (6), 2:6, 6:4.

Opäť to bola trojsetová bitka

V zápase medzi Van Rijthovenom a Molčanom to bol od začiatku tuhý boj o každú loptičku. Najlepší slovenský singlista nevyužil v prvom sete tri možnosti na zisk súperovho podania a za stavu 5:5 čelil piatim brejkbalom.

V "maratónskom" geme si Molčan udržal servis a rozhodnutie padlo v tajbrejku. V jeho úvode viedol slovenský reprezentant 4:1, Van Rjthoven však vyrovnal a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:6 sa po dvojchybe Molčana dostal k druhému setbalu, ktorý premenil po úspešnom smeči.

Holanďan si v dôležitých momentoch dokázal pomôcť delovým servisom. Na začiatku druhého setu síce prehrával 0:2, no rýchlo otočil na 3:2 a za stavu 5:4 bol gem od víťazstva.

Molčan však vyrovnal na 5:5, v ďalšej hre po štyroch zaváhaniach Van Rijthovena na sieti prelomil súperov servis a vynútil si tretí set. V ňom mal však navrch Holanďan.

Za stavu 3:2 využil siedmy brejkbal a šancu na zisk druhého bodu už z rúk nepustil. V deviatom geme využil vďaka 27. esu hneď prvý mečbal.

"Zvíťaziť v ostrej daviscupovej premiére je skvelý pocit. Pred zápasom som bol veľmi nervózny, no pomohli mi skvelí fanúšikovia. Kapitán Paul Haarhuis mi dal na lavičke cenné rady. Povedal, aby som sledoval loptičku a hral svoju hru.

Dúfam, že v nedeľu chalani zvládnu štvorhru a vybojujeme si postup na finálový turnaj," uviedol van Rijthoven v pozápasovom interview.

VIDEO: Rozhodujúci bod v treťom sete

Dva tesné zápasy

Molčan bol po prehre sklamaný. "Bol to náročný zápas. Nepodal som skvelý výkon, ale bojoval som. Van Rijthoven bol veľmi kvalitný na servise, to mu dodalo veľké sebavedomie.

Aj ja som si pomohol pri jeho brejkbaloch servisom, no v treťom sete za stavu 2:3 som si ho prehral. Trochu som sa hľadal, moje spiny do jeho bekhendu mu nerobili problémy. Dnes som si veľmi neveril na to, aby som to menil po čiarach.

Takticky som nehral úplne dobre. Bolo to o pár loptách. Súper bol na kurte o niečo lepší, hral agresívne a vyhral zaslúžene.

Ešte neskladáme zbrane, musíme najprv vyhrať štvorhru, ale nič nie je nemožné," povedal Molčan pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu

Slovenského kapitána Tibora Tótha mrzelo, že jeho zverenci neuspeli v úvodných dvojhrách. "Videli sme dva tesné zápasy. Lukáš podal veľmi dobrý výkon. Škoda prvého setu, v ktorom nevyužil dva setbaly.

Tesne mu to ušlo. Alexovi sa ťažko dostávalo do hry, lebo van Rijthoven vynikajúco servoval, mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania. Uvidíme, koho postavíme do štvorhry, musíme si to ešte prebrať," povedal pre JOJ Šport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ďalšia tesná prehra. Po Kleinovi neuspela ani slovenská jednotka